Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν ξεκινάει επίθεση φιλίας σε ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία και "ανοίγματα" σε Αρμενία-ΗΠΑ και Συρία

Έντονη διπλωματική κινητικότητα αναμένεται να αναπτύξει το πρώτο δίμηνο του 2022 η Τουρκία, σε μια προσπάθεια εξόδου της από την διπλωματική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει

Η Τουρκία επιχερεί να προσεγγίσει τη Σαουδική Αραβία

Συγκεκριμένα ο Τούρκος  Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, μια από τις χώρες του Κόλπου, τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η μεταξύ τους ένταση ξεκίνησε  με ένα ανεπίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων το 2020, όταν κλιμακώθηκαν οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Η πολιτική ένταση έκτοτε  αποτυπώθηκε και στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει βήματα εξομάλυνσης των σχέσεων με τις προσπάθειες της Άγκυρας να έρθει πιο κοντά στο Ριάντ, προκειμένου να βγεί η Τουρκία από αυτήν την ιδιότυπη διπλωματικά απομόνωση που βιώνει τα τελευταία χρόνια, με υπαιτιότητα την επιθετικότητά της και την προάσπιση της μουσουλμανικής αδελφότητας, μέλη της οποίας φιλοξενεί στο έδαφός της και στα οποία επιτρέπει την δραστηριοιποίηση τους, η οποία στρέφεται κατά των κυβερνήσεων των  Αραβικών χωρών 

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε  ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο.

Η  επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στα ΗΑΕ

Ο Τούρκος  Πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί επίσης μια άλλη χώρα του Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Φεβρουάριο, στα πλαίσια της διαδικασίας  εξομάλυνσης  των σχέσεων μεταξύ  Άγκυρας και Άμπου Ντάμπι με την επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ εν Ναχιάν στην Τουρκία.

Τα  "ανοίγματα"  Ερντογάν σε Αρμενία-ΗΠΑ και Συρία

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών για τη Συρία, που θα πραγματοποιηθεί στο Ιράν.

Επιπλέον, η πρώτη συνάντηση των αμοιβαία διορισμένων ειδικών εκπροσώπων για την Αρμενία στο πλαίσιο της ομαλοποίησης  των σχέσεών των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα.

 Επιπλέον, η δεύτερη από τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ  για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των  μαχητικών F-35 , λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο.

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Τα παραπάνω έρχονται να επαληθεύσουν προγενέστερο άρθρο μας   στο οποίο αναλύαμε τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας για το 2022.

Η Τουρκία ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας με τις Αραβικές χώρες προσπαθώντας να βγεί από την διπλωματική της απομόνωση, ενώ παράλληλα επιχειορεί ανοίγματα και προς ΗΠΑ και Αρμενία

Αίσθηση μας είναι ότι τα αποτελέσματα που θα έχουν οι κινήσεις Ερντογάν θα είναι πρόσκαιρες και ευκαιριακές με τις Αραβικές χώρες, ενώ με τις ΗΠΑ δεν αναμένουμε ουσιαστική βελτίωση όσο είναι ο Ερντογάν στην εξουσία στην Τουρκία

Σε εδάφιο στο προγενέστερο  άρθρο μας  με τίτλο "Η Τουρκία "πλευρίζει" ΗΑΕ -Αίγυπτο-Σαουδική Αραβία",  αναφέραμε :

"Σημειώνοντας ότι η Τουρκία αξιολογεί τα πρόσφατα βήματα που έγιναν με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στο πλαίσιο αυτής της προοπτικής, ο Σύμβουλος του Ερντογάν Καλίν, πρόσθεσε ότι νέα βήματα μπορούν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία.

«Πιστεύουμε ότι όλα αυτά είναι βήματα που θα συμβάλουν στα εθνικά μας συμφέροντα, το περιφερειακό όραμα και την παγκόσμια ειρήνη», πρόσθεσε.

Το έτος 2021 είδε την Τουρκία να αναζητά θερμότερους δεσμούς με αρκετές περιφερειακές χώρες και μακροχρόνιους εχθρούς μετά από πολλά ταραχώδη χρόνια.

Η Άγκυρα επανέλαβε ότι η Τουρκία ελπίζει να μεγιστοποιήσει τη συνεργασία της με την Αίγυπτο και τα κράτη του Κόλπου «σε κερδοφόρα βάση», τη στιγμή που η Άγκυρα ενέτεινε τη διπλωματία για να επιδιορθώσει τους κακούς δεσμούς της με το Κάιρο και ορισμένα κράτη του Κόλπου μετά από χρόνια εντάσεων.

Τα συγκλίνοντα συμφέροντα έχουν οδηγήσει σε περιφερειακές μετατοπίσεις ισχύος στη Μέση Ανατολή, με επικεφαλής κυρίως περιφερειακές δυνάμεις,  όπως η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Ο πρίγκιπας διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (MBZ) επισκέφθηκε την Τουρκία για πρώτη φορά από το 2012 τον Νοέμβριο. Ο Ερντογάν και η MBZ, ο οποίος θεωρείται ο de facto ηγέτης των ΗΑΕ και η δύναμη πίσω από τη στάση τους στην εξωτερική πολιτική, προέβησαν  στην υπογραφή  δώδεκα συμφωνιών συνεργασίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ενώ ανώτατος αξιωματούχος των Εμιράτων είπε ότι τα ΗΑΕ έχουν διαθέσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις στην Τουρκία.

Ο  Τούρκος Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει  ανταποδοτική επίσκεψη στα ΗΑΕ τον Φεβρουάριο.

Ομοίως, η Άγκυρα και το Κάιρο αντάλλαξαν πρόσφατα θετικά μηνύματα σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μετά από περισσότερα από επτά χρόνια πολιτικής αποξένωσης.

Τον Μάιο, μια αντιπροσωπεία ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων ταξίδεψε στην Αίγυπτο για επίσημη επίσκεψη, την πρώτη από το 2013, για να συζητήσουν την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων εν μέσω των προσπαθειών των δύο χωρών να βελτιώσουν τους δεσμούς που επιδεινώθηκαν μετά την Αραβική Άνοιξη. 

Στη συνέχεια  ακολούθησε  δεύτερος γύρος παρόμοιων συνομιλιών στην Άγκυρα.

Η Τουρκία κάλεσε την Αίγυπτο να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι μια θαλάσσια συμφωνία με την Άγκυρα θα ήταν πιο επωφελής για το Κάϊρο από μια συμφωνία με την Ελλάδα.

Επιπλέον, η Άγκυρα και το Ριάντ προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να επιδιορθώσουν κάποιες διπλωματικές ζημιές μετά από μια δεκαετία έντασης, ειδικά μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Εκτός από το περιστατικό Κασόγκι, η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, η υποστήριξη του πραξικοπήματος στην Αίγυπτο και η στάση της για τη Λιβύη και τη Συρία ήταν άλλα σημεία διαμάχης.

Πιο πρόσφατα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα, η οποία θα είναι η  πρώτη  επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στη χώρα  μετά τη δολοφονία Κασόγκι."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ