Παγκοσμιοποίηση

Γαλλοαμερικανική νηνεμία πριν από την ελληνοαμερικανική συμφωνία

"Παραμένουν σαφείς διαφορές μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, λέει ο Γάλλος υπουργός", είναι ο τίτλος ενός αξιόλογου άρθρου που εμφανίστηκε πριν δύο ημέρες στους New York Times.

Η Γαλλική διαφοροποίηση

Ο υπουργός, Bruno Le Maire, είναι ειλικρινής για τη φύση των διαφορών, όπως παραθέτουμε παρακάτω 

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι διαφορές σχετίζονται με την Κίνα μετά  την πώληση πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ στην Αυστραλία και την  ακύρωση συμβάσεων με τη Γαλλία για υποβρύχια.

Ο κ. LeMaire, το χαρακτήρισε ως «κακή συμπεριφορά από την αμερικανική κυβέρνηση».

Ο Γάλλος Υπουργός κατέστησε σαφώς σαφές ότι η διαφωνία σχετικά με τα υποβρύχια είναι σύμπτωμα βαθύτερων διαφορών στην κοσμοθεωρία που εμφανίστηκαν όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στην ΕΕ ως συνέπεια της ανόδου της Κίνας. Το άρθρο  συγκεκριμένα αναφέρει:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αντιμετωπίσουν την Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να συμπεριλάβει την Κίνα", δήλωσε ο κ. Le Maire, στενός σύμμαχος του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε μια ευρεία συνέντευξη πριν από τις συναντήσεις (ΔΝΤ), προσθέτοντας ότι  ήταν φυσικό,  επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η κορυφαία δύναμη στον κόσμο και δεν «θέλουν η Κίνα να γίνει σε λίγα χρόνια ή σε μερικές δεκαετίες η πρώτη υπερδύναμη στον πλανήτη.

"Αντίθετα, η στρατηγική προτεραιότητα της Ευρώπης είναι η ανεξαρτησία", που σημαίνει να μπορεί να αναπτύξει περισσότερες ικανότητες στην άμυνα, να υπερασπιστεί τη δική της άποψη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, να υπερασπιστεί το δικό της οικονομικό συμφέρον, να έχει πρόσβαση σε βασικές τεχνολογίες και να μην εξαρτάται πολύ από τις αμερικανικές τεχνολογίες », είπε.

Το άρθρο συνεχίστηκε, αναφέροντας τα λόγια του υπουργού Οικονομικών:

"Το βασικό ερώτημα τώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, είναι να γίνει" ανεξάρτητη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ικανή να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα, είτε οικονομικά είτε στρατηγικά συμφέροντα ".

Παρόλα αυτά, έμπειρος διπλωμάτης όπως  είναι ο κ. LeMaire, συνόδευσε τα παραπάνω λεγόμενα του αναφέροντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν «ο στενότερος συνεργάτης μας» όσον αφορά τις αξίες, το οικονομικό μοντέλο, τον σεβασμό του κράτους δικαίου και την αγκαλιά των ελευθερία. 

Για την Κίνα, είπε, «δεν μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες ή το οικονομικό μοντέλο».

"Ερωτηθείς εάν οι διαφορές σχετικά με την Κίνα σήμαιναν αναπόφευκτη απόκλιση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, ο κ. Le Maire είπε:

" Θα μπορούσε να είναι εάν δεν είμαστε επιφυλακτικοί. "Αλλά πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί αυτό

Ένα από τα μεγαλύτερα σημεία  διαμάχης είναι οι δασμοί μετάλλων που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος Donald J. Trump το 2018. Οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν δύσκολες διαπραγματεύσεις τις προσεχείς εβδομάδες. Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να επιβάλουν ανταποδοτικά τιμολόγια σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων από την 1η Δεκεμβρίου. , εκτός αν ο κ. Μπάιντεν αποσύρει έναν φόρο 25% στον ευρωπαϊκό χάλυβα και έναν φόρο 10% στο αλουμίνιο.

"Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη διμερή οικονομική σχέση μεταξύ των ηπείρων, το πρώτο βήμα πρέπει να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τις κυρώσεις στην υπόθεση χάλυβα και αλουμινίου ", είπε ο κ. Le Maire." Έχουμε βαρεθεί τους εμπορικούς πολέμους».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Γαλλία προτάσσει διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις ΗΠΑ σε θέματα οικονομικών δασμών στο χάλυβα και στο αλουμίνιο, καθώς και στον τρόπο που βλέπουν την Κίνα.

Επίσης αναφύεται το ζήτημα της διαφοροποίησης της ΕΕ σε σχέση με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφαλείας , προκειμένου η Ένωση να φροντίζει τα του οίκου της χωρίς εξάρτηση από την Ουάσιγκτον, έχοντας τη δυνατότητα μέσω του αμυντικού της βραχίονα (Ευρωστρατού) να ασκεί αξιόπιστα την γεωπολιτική της και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της.

Αυτό είναι κάτι εύλογο, αφού στο ΝΑΤΟ μετέχουν ΗΠΑ-Μ.Βρετανία και Τουρκία που δεν είναι μέλη της ΕΕ και συνεπώς δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με την Ένωση.

Η αμερικανική άμπωτις από τη Μ. Ανατολή, Β Αφρική και Ευρωπαϊκή Ήπειρο, για αντιμετώπιση της Κίνας, συνεπάγεται την ύπαρξη γεωπολιτικού κενού που άλλες δυνάμεις σπεύδουν να καλύψουν

Συνεπώς είναι αναγκαίο για την ΕΕ να δημιουργήσει τον δικό της στρατιωτικό βραχίονα για τον σκοπό αυτό, προκειμένου να μην μείνει θεατής των εξελίξεων.

Αυτό δεν σημαίνει αντιπαλότητα με τις ΗΠΑ ούτε διάλυση του ΝΑΤΟ σε καμία των περιπτώσεων, απλά διαφοροποίηση των προτεραιοτήτων, αφού η ΕΕ βλέπει ως πρώτη της αποστολή την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ειρήνης στην επικράτεια των κρατών μελών της, πράγμα που δεν αποτελεί πλέον την πρώτη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Σε αυτό πάνω το σκεπτικό εδράζεται η αποδοχή του Ελληνογαλλικού Συμφώνου από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και η μη διασάλευση των σχέσεων μας με τους συμμάχους.

Άλλωστε ΕΕ -ΗΠΑ-Μ. Βρετανία ασπάζονται τις Δυτικές αξίες, για ειρήνη, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ έχουν παρεμφερή συμφέροντα και παράλληλη πορεία σε Διεθνή ζητήματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ