Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ
Παγκοσμιοποίηση

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι η τελευταία ευκαιρία για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας;

Τουρκικά ΜΜΕ έχουν επιστρατευθεί από το καθεστώς Ερντογάν, προκειμένου να επιτεθούν εναντίον του Προέδρου  των ΗΠΑ, κατηγορώντας και συκοφαντώντας τον ως εχθρό της Τουρκίας, προειδοποιώντας τον ότι η Τουρκία έχει χάσει την υπομονή της και πως η τελευταία ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας είναι η επικείμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου θα βρεθούν Μπαϊντεν και Ερντογάν.

Κρίνεται σκόπιμο να παραθέσουμε το τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, προκειμένου να αντιληφθούμε το τεράστιο χάσμα των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς επίσης ότι η Τουρκία έχει αποχαιρετήσει ήδη τη Δύση.

Αναφορικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας , τα γειτονικά ΜΜΕ αναφέρουν:

"Η ψυχρότητα στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον που επικρατεί την την τελευταία δεκαετία έχει πλέον αντικατασταθεί από μια σοβαρή καταιγίδα.

Στην εποχή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι βαθιές πληγές που άρχισαν να ανοίγουν στις διμερείς σχέσεις υπό τον Μπαράκ Ομπάμα διορθώθηκαν κάπως.

Ωστόσο μετά την εκλογή του Προέδρου Τζό Μπάϊντεν, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας σημείωσαν ραγδαία επιδείνωση, με αποκορύφωμα την  πρόσφατη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Οι αρνητικές ενέργειες της Ουάσινγκτον εναντίον της Άγκυρας έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους με τις τελευταίες που πραγματοποιήθηκαν στις 23 Απριλίου.

 Η Τουρκία στο σύνολό της είδε τη δήλωση του Μπάιντεν ως πολιτική  και όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας  θεώρησε αυτή τη δήλωση  ως άκυρη απορρίπτοντας την 

Οι Τούρκοι μάλιστα πέρασαν στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Μπάιντεν ότι  έλαβε αυτήν την απόφαση αγνοώντας όλα τα αρχεία, ιστορικά γεγονότα και τοποθετήσεις κάποιων καθηγητών ιστορίας. 

Ισχυρίστηκαν μέχρι ότι οι Αρμένιοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι εγκλήματα πολέμου έλαβαν χώρα εναντίον των  τουρκικών και κουρδικών πληθυσμών της ανατολικής και νότιας Ανατολίας κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου και ότι αυτές οι πραγματικότητες έχουν ξεχαστεί  εξαιτίας  του πλούσια χρηματοδοτούμενου λόμπι των Αρμενίων στην Ουάσιγκτον.

Ο Μπάιντεν το έκανε αυτό παρά το γεγονός ότι ο Αρμένιος Ορθόδοξος Πατριάρχης Σαχάκ Μασαλιάν, στις 23 Απριλίου, δήλωσε: «Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τα γεγονότα του 1915 που βίωσαν και τα δύο έθνη ως πολιτικό υλικό».

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής αναζητήσει τρόπους για να επιδιορθώσει τις σχέσεις, παρά την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ομάδα Τρομοκρατίας των Γκιουλενιστών (FETÖ) και το YPG, το συριακό "παράρτημα" της τρομοκρατικής ομάδας του ΡΚΚ, καθώς και την κάθε είδους στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση  του  ρωσικού αντιαεροπορικού  πυραυλικού συστήματος S-400.

Τώρα, ως απάντηση, η Τουρκία άρχισε να μιλά ακόμη περισσότερο για τις σφαγές που διαπράχθηκαν από αρμενικές συμμορίες εναντίον Κούρδων και Τούρκων σε παραμεθόριες επαρχίες όπως το Ερζουρούμ, ο Καρς και ο Ίντιρ το 1915.

Όλοι γνωρίζουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες που ώθησαν τον Μπάιντεν να κάνει αυτή τη δήλωση. Το αρμενικό λόμπι στις ΗΠΑ επηρεάζει τον Μπάιντεν και τον αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις, καθώς και τον πρόεδρο της Βουλής Νάνσυ Πελόσι.

Συγκεκριμένα, αυτό ήταν πολύ ορατό κατά τη διάρκεια των εκστρατειών Harris και Pelosi, και τα θετικά αποτελέσματα που τους έδωσε η Εθνική Επιτροπή της Αμερικής της Αρμενίας (ANCA), η οποία είναι η ναυλωμένη οργάνωση του Αρμενικού λόμπι στις ΗΠΑ.

Είναι επίσης γνωστό ότι αυτό το ζήτημα κέρδισε μεγαλύτερη έλξη λόγω της πίεσης των Αρμενίων, ειδικά μετά την ήττα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Είναι ήδη γνωστό ότι  το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πολιτικού εκβιασμού κατά της Τουρκίας από την εποχή του Ρέιγκαν του 1981. Το τουρκικό κοινό γνωρίζει ότι κάθε επέτειο της 24ης Απριλίου θα φέρει κάτι σχετικά με αυτό το ζήτημα από πλευράς ΗΠΑ ενάντια της Τουρκίας

Όταν τα καταγράφουμε όλα αυτά στη σειρά, είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον θέλει μόνο να δημιουργήσει ένα άλλο εκβιασμό και μια  νέα επίθεση εναντίον της Τουρκίας.

Ως η άλλη πλευρά ενός μενταγιόν, η Ουάσιγκτον, η οποία μετέτρεψε το ζήτημα των S-400 σε στρατηγική εκβιασμού εναντίον της Τουρκίας, σκοπεύει τώρα να μετατρέψει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, σε ένα άλλο εργαλείο για να ασκήσει πολιτική πίεση στην Άγκυρα.

 Η κυβέρνησή του Μπαϊντεν, που έθεσε την Ασία-Ειρηνικό στην πρώτη θέση ως απειλή, αγωνίζεται να επαναφέρει τις ΗΠΑ στο προσκήνιο, οι οποίες έχουν από καιρό χάσει την κυριαρχία τους στη Μέση Ανατολή, την Εγγύς Ανατολή, τον Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική.

Επίσης, είναι πολύ γνωστό το κόστος και η βιωσιμότητα των πληρεξουσίων πολέμων που διεξάγει η Ουάσινγκτον με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το YPG στη Μέση Ανατολή

Η εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον, η οποία γνώρισε μια κρίση εμπιστοσύνης όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και με όλους τους συμμάχους της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δοκιμάστηκε επίσης στην τελευταία κρίση της Ουκρανίας.

Ο Μπάιντεν θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία» συκοφατώντας την Τουρκίας. Η Τουρκία γνωρίζει τώρα ότι δεν θα είναι πλέον εύκολο να επισκευάσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Μαζί με την αδυναμία του Μπάιντεν να χειρίζεται αποτελεσματικά τις εξωτερικές πολιτικές, είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τις σχέσεις με την Τουρκία. Μόλις παίξει όλα τα χαρτιά του, μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να διακόψει εντελώς τις σχέσεις.

Τώρα όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στη συνάντηση Erdoğan και Biden στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, μπορεί να υποτεθεί ότι ο Ερντογάν θα τηρήσει προσεκτική στάση και θα ενεργήσει βάσει αμοιβαιότητας, εθνικών συμφερόντων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την επιθετική στάση τους ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και εάν οι "εκστρατείες" εναντίον της δεν σταματήσουν, η Τουρκία θα υιοθετήσει έναν πιο αποφασιστικό και ασυμβίβαστο τόνο. Η υπομονή της Τουρκίας φαίνεται να εξαντλείται όλο και περισσότερο.

Η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας για βελτίωση"

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ