Παγκοσμιοποίηση

Η Γαλλία επικεφαλής ναυτικών ασκήσεων της Quad στον Ινδικό Ωκεανό

Η Ινδία θα μετέχει με τους "Quad" εταίρους της, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, σε μια γαλλική ναυτική άσκηση στον κόλπο της Βεγγάλης την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα έθνη επιδιώκουν να βελτιώσουν τη θαλάσσια ασφάλεια του  Ινδοειρηνικού ωκεανού

Η πρώτη φορά που διεξήχθη η άσκηση "La Perouse", που πήρε το όνομά της από τον αξιωματικό του  γαλλικού ναυτικού και εξερευνητή του 18ου αιώνα, πραγματοποιήθηκε το 2019 χωρίς την Ινδία.

Τρεις ημέρες θα διαρκέσουν οι ασκήσεις οι οποίες «Θα παράσχουν την ευκαιρία σε αυτές τις πέντε ομοσπονδιακές ναυτικές δυνάμεις υψηλού επιπέδου να αναπτύξουν στενότερους δεσμούς, να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους και να προωθήσουν τη θαλάσσια συνεργασία σε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε η γαλλική πρεσβεία στο Νέο Δελχί.

Η άσκηση ακολουθεί την παρθενική σύνοδο κορυφής των ηγετών του Quad, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου και θεωρήθηκε ως καθοριστική στιγμή για τη γεωπολιτική της Ασίας.

Ακολούθησε η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin στο Νέο Δελχί ως μέρος του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, μια περιοδεία που περιλάμβανε επίσης την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Τα τέσσερα έθνη Quad ένωσαν τα χέρια για μια θαλάσσια άσκηση μετά την άσκηση Malabar του Νοεμβρίου 2020 στον Ινδο-Ειρηνικό. Με τη Γαλλία, τα τέσσερα έθνη αναμένεται να βελτιώσουν τη συνεργασία αυτή.

"Η σημασία αυτής της  πολυμερούς στρατιωτικής άσκησης  είναι μεγάλη και αναμένεται να την παρακολουθήσει η Κίνα ", δήλωσε ο Ν.Κ. Bipindra, αναλυτής αμυντικών και στρατηγικών υποθέσεων και συντάκτης της πύλης ειδήσεων Defence.Capital, στην Nikkei Asia.

"Προφανώς, η Κίνα θα είναι ένας από αυτούς τους παρατηρητές του τι συμβαίνει κοντά στο σπίτι της, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει την παρουσία της στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού μέσω της επιθετικής στρατιωτικής δραστηριότητάς της".

Το Quad - μια χαλαρή ομάδα ασφαλείας - και η Γαλλία συχνά μιλούν σε διάφορα φόρουμ σχετικά με την ανάγκη για ελευθερία πλοήγησης στον Ινδο-Ειρηνικό, ενάντια  στους «παράνομους» θαλάσσιους  ισχυρισμούς της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

"Είναι φυσικό να βλέπουμε τη ναυτική στρατιωτική άσκηση  "La Perouse" ως μια ενδεικτική  κίνηση από αυτά τα πέντε έθνη να επαυξήσουν την διαλειτουργικότητας τους κατά τη διάρκεια μιας υποθετικής κρίσης στην περιοχή", δήλωσε ο Μπιπίντρα.

"Είναι ένας δείκτης για το πώς θα ξεδιπλωθεί το μέλλον η γεωπολιτική δυναμική της περιοχής", είπε, προσθέτοντας ότι φαίνεται επίσης σαν  αρχή για το ίδιο το Quad προκειμένου να επεκταθεί  και να συμπεριλάβει  άλλα κράτη που έχουν συμφέροντα στο περιοχή όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ήδη, υπάρχει λόγος για το Κουάντ να αναδυθεί ως ΝΑΤΟ της Ασίας». Η Isabelle Saint-Mezard, αναπληρωτής ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε ότι η επερχόμενη άσκηση "La Perouse" σηματοδοτεί ότι η Γαλλία "είναι ενδιαφερόμενη να μετάσχει σε συνασπισμούς  που θέλουν να προωθήσουν το δίκαιο της θάλασσας, την ελευθερία πλοήγησης, ειρηνική επίλυση συγκρούσεων και, συνοπτικά, μια πολυμερή τάξη που βασίζεται σε κανόνες".

"Αυτός ο τύπος συνεργασίας, ο οποίος είναι ευέλικτος και εξακολουθεί να μην είναι πολύ θεσμοποιημένος, φαίνεται να είναι ένα προνομιακό εργαλείο για δράση στον τεράστιο χώρο που είναι ο Ινδο-Ειρηνικός", είπε στην Nikkei Asia.

Μέρες πριν από το "La Perouse",  ναυτικές δυνάμεις της Ινδίας και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επίσης άσκηση στην περιοχή του ανατολικού Ινδικού Ωκεανού στις 28-29 Μαρτίου.

Στην άσκηση  "La Perouse", θα μετάσχουν δύο γαλλικά πολεμικά πλοία ,τα Tonnerre και Surcouf.

Τα δύο πλοία σχηματίζουν την ομάδα μάχης Jeanne d'Arc, η οποία απέπλευσε από τη Γαλλία τον Φεβρουάριο για μια πεντάμηνη ανάπτυξη στο Ινδο-Ειρηνικό με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης σε  148 Γάλλους ναυτικούς. 

"Ανυπομονώ για την κοινή άσκηση του "La Perouse", κατά την οποία αυτά τα δύο πλοία του γαλλικού ναυτικού θα ενωθούν με πλοία από την Ινδία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ για μια συγκεκριμένη επίδειξη πολυμερούς συνεργασίας στη θάλασσα " δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης στην Ινδία, Εμμανουήλ Λενέιν, στη δήλωση της Τετάρτης.

Ο Πανκάι Τζα, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ινδίας και τώρα καθηγητής άμυνας και στρατηγικών μελετών στο OP Jindal Global University, δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος στόχος της άσκησης είναι να οικοδομήσει μια σχέση σε δύο κατηγορίες: μια τριμερή Γαλλία-Αυστραλία- Ινδία και Quad plus Γαλλία στον Ινδικό Ωκεανό.

"Η Γαλλία έχει συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι οι Κινέζοι έχουν κάνει ορισμένες υποθαλάσσιες έρευνες ψάχνοντας για ορυκτά και πόρους, ιδιαίτερα σε γαλλικά εδάφη στον Ινδικό Ωκεανό, οπότε ήθελαν να  δείξουν την πρόθεσή τους να δράσουν  αποτρεπτικά ", πρόσθεσε.

Σε μια  ανάλυση  του οργάνου του  Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος Global Times στις 16 Μαρτίου, ο στρατιωτικός αναλυτής Wei Dongxu με έδρα το Πεκίνο χαρακτήρισε την  επερχόμενη άσκηση "La Perouse", "κόλπο δημοσιότητας" και το Quad "μια χαλαρά δεμένη ομάδα που ιδρύθηκε για προσωρινά συμφέροντα των μελών της.

"Ταυτόχρονα, έγραψε ο Wei, οι στρατιωτικές κινήσεις του Quad "προφανώς στοχεύουν" στην Κίνα. "Αυτό που πρέπει να κάνει η Κίνα τώρα είναι να βελτιώσει τις δικές της στρατιωτικές δυνατότητες και να αποδείξει στον κόσμο ότι ένα ισχυρότερο κινεζικό ναυτικό θα προστατεύσει την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα."

Αναλυτές στο Νέο Δελχί λένε ότι ενώ το Πεκίνο κάνει πολύ θόρυβο για τέτοιες ασκήσεις στην περιοχή, επειδή ανησυχεί κυρίως για ορισμένες από τις χώρες της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τις οποίες έχει εδαφικές διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μήπως ενταχθούν στην Quad.

"Εάν η Γαλλία ενταχθεί στο Quad plus δεν κάνει μεγάλη διαφορά για τους Κινέζους, αλλά εάν το Βιετνάμ, η Ινδονησία ή οι Φιλιππίνες ενταχθούν στο Quad τότε αυτό θα κάνει τεράστια διαφορά για το Πεκίνο, επειδή αυτές οι χώρες θα προσφέρουν τις ναυτικές βάσεις τους  στα μέλη του Quad], είπε ο Νικέι στην Ασία, ο καθηγητής Κινέζικων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru, ο Srikanth Kondapalli.

"Οι Γάλλοι θα πρέπει να φτάσουν τόσο μακριά για να διεξάγουν ασκήσεις και προφανώς, μετά από αυτό, θα πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Όμως, οι Βιετνάμ, οι Φιλιππινέζοι, οι Ινδονησιακοί ή οι Μαλαισιανοί είναι εδώ  και αν προσφέρουν τις ναυτικές βάσεις τους, αυτό  θα επιδεινώσει κατάσταση για την Κίνα ", πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας, τα πλοία HMA Anzac (III) και Sirius - τα οποία διενεργούν ανάπτυξη δύο μηνών σε ολόκληρο τον Βορειοανατολικό Ινδικό Ωκεανό και τη Νοτιοανατολική Ασία - θα συμμετάσχουν στο La Perouse.

"Έχουμε δεσμευτεί έντονα στο ζωτικό μας έργο με περιφερειακούς εταίρους για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας ασφάλειας της περιοχής μας", δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Marise Payne στις 15 Μαρτίου.

"Η τακτική συνεργασία με τους εταίρους και τους γείτονές μας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας ειρηνικής, χωρίς αποκλεισμούς, κυρίαρχη και ανθεκτική περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, όπου  θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των κρατών."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ