τραμπ πουτιν
Παγκοσμιοποίηση

Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί»: Διάσκεψη στις 6 Ιουλίου για την αποχώρηση των ΗΠΑ

Οι χώρες που συμμετέχουν στη Συνθήκη «Open Skies» (Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών) θα πραγματοποιήσουν διάσκεψη στις 6 Ιουλίου για να συζητήσουν για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, όπως δήλωσε στο Sputnik ο Βλαντιμίρ Εμάκοφ, επικεφαλής του τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τη μη διάδοση και τον έλεγχο των εξοπλισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 34 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, συμμετέχουν στη Συνθήκη «Open Skies».

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Άκρως επικίνδυνες οι κινήσεις των ΗΠΑ στο ζήτημα του ελέγχου των εξοπλισμών

«Ναι, η διάσκεψη που θα επικεντρωθεί σε όλες τις βασικές πτυχές της Συνθήκης Ανοιχτών Ουρανών, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό από την άποψη της ευρωπαϊκής ασφάλειας, έχει προγραμματιστεί αρχικά για τις 6 Ιουλίου» δήλωσε ο Εμάκοφ.

 Η Ρωσία δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με το επίπεδο εκπροσώπησής της στις συνομιλίες, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Θα δούμε, το επίπεδο συμμετοχής δεν είναι σημαντικό, έχει σημασία μόνο η ουσία» εξήγησε ο ίδιος.

Ποια είναι η Συνθήκη «Open Skies» (Ανοιχτοί Ουρανοί)

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσουν από τη Συνθήκη «Open Skies» κάνοντας λόγο για υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις.

Ρωσία για Ανοιχτούς Ουρανούς: «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να απαντήσουμε»

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως απορρίψει το αμερικανικό «κατηγορώ», ισχυριζόμενη μάλιστα, ότι η Ουάσιγκτον είναι αυτή, η οποία προέβαινε σε τακτικές παραβιάσεις της «Open Skies».

Η Συνθήκη υπεγράφη τον Μάρτιο του 1992 και προβλέπει ότι κάθε κράτος–μέλος έχει το δικαίωμα διεξαγωγής μικρής κλίμακας, άοπλων πτήσεων επιτήρησης στα εδάφη των υπόλοιπων κρατών–μελών.

Στόχος είναι η συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες.

Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα μόνο με αισθητήρες, οι οποίοι είναι ικανοί να επιτηρήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ