Παγκοσμιοποίηση

Τι θα συζητηθεί στο Davos 2020 στην Ελβετία την επόμενη εβδομάδα

Η φετινή συνεδρίαση στο Νταβός της Ελβετίας (Davos 2020) είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα και θα επικεντρωθεί στο πώς ο καπιταλισμός πρέπει να αλλάξει για να αντιμετωπίσει την αλλαγή του κλίματος. Είχαμε μια προεπισκόπηση αυτού του χθες, με την ετήσια επιστολή του διευθυντή Larry Fink, εξηγώντας πώς η εταιρεία του , η Blackrock θα αρχίσει να επιλέγει τους πληρεξούσιους της με βάση το πόσο καλά αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα. 

Με την υπογραφή της συμφωνίας εμπορίου ΗΠΑ-Κίνας, ο Πρόεδρος Τραμπ θα μπορέσει να ξεκινήσει στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα με μια νίκη στην τσέπη του. Ο κ. Trump θα δείξει στον κόσμο ότι δεν έχει την τάση να κλιμακώνει περαιτέρω τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.

Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα φιλικό προς το Νταβός, ακόμη και αν το φάσμα των τιμολογίων 100% των ΗΠΑ στη γαλλική σαμπάνια εξακολουθεί να παραμένει. Σχετικά με το γαλλικό φόρο κατά 3% στις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται από αμερικανικές εταιρείες όπως η Apple, η Google και το Facebook υπάρχει κάποια... κουβεντούλα ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία στο Νταβός θα τακτοποιήσει τα πράγματα με την ομάδα της Γαλλίας την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικά με τα θέματα του Νταβός 2020, διαπιστώσαμε τα τελευταία χρόνια ότι το κεντρικό θέμα οποιασδήποτε συνάντησης του Νταβός είναι περισσότερο μια αντανάκλαση των τρεχουσών γεγονότων από ό, τι μια πραγματικά προνοητική σκέψη.

Για παράδειγμα:

Πριν από την οικονομική κρίση 2008-2009, οι προηγούμενες 3 συνδιασκέψεις στο Νταβός είχαν τίτλο "Η δημιουργική επιταγή" (2006), "Η διαμόρφωση της παγκόσμιας ατζέντας, η εξίσωση μεταβαλλόμενης εξουσίας" (2007) και "Η δύναμη της συνεργατικής καινοτομίας" .
Παρά τις άφθονες αποδείξεις ότι η τεχνολογία αναδιαμορφώνει τον κόσμο, μόνο μια συνάντηση του Davos την τελευταία δεκαετία είχε βάση αυτήν την ιδέα: «Η κυριαρχία της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης» (2016).

Φέτος ο τίτλος της διάσκεψης είναι "Ενδιαφερόμενοι για έναν συνεκτικό και βιώσιμο κόσμο". Στην περιγραφή της ιστοσελίδας του Νταβός διαβάζουμε σχετικά:

"Οι άνθρωποι εκβιάζονται ενάντια στις οικονομικές" ελίτ "που πιστεύουν ότι τους έχουν προδώσει και οι προσπάθειές μας να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριζόμενη σε 1,5 βαθμούς C πέφτουν επικίνδυνα".
"Με τον κόσμο σε τόσο κρίσιμο σταυροδρόμι, φέτος θα πρέπει να αναπτύξουμε ένα «Μανιφέστο του Νταβός 2020» για να ξανασχεδιάσουμε το σκοπό  για εταιρείες και κυβερνήσεις. Για αυτό ιδρύθηκε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εδώ και 50 χρόνια και αυτό είναι που θέλουμε να συμβάλουμε για τα επόμενα 50 χρόνια ».

Το κεντρικό θέμα του Νταβός θα είναι η εισαγωγή νέων απαιτήσεων για την αποκάλυψη και τον προγραμματισμό σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Το Διεθνές Επιχειρηματικό Συμβούλιο του WEF θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα μια παγκόσμια "κάρτα αποτελεσμάτων ESG".

Ακολουθούν τα 7 αντικείμενα που θα απασχολήσουν τις πάνω από 200 συνεδρίες την επόμενη εβδομάδα:

-Πώς να σώσετε τον πλανήτη
-Κοινωνία και το μέλλον της εργασίας
-Τεχνολογία για καλό
-Πιο δίκαιες οικονομίες
-Καλύτερη επιχείρηση
-Υγιές μέλλον
-Πέρα από τη γεωπολιτική

Συνοψίζοντας: τα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης θα κυριαρχήσουν στις επικεφαλίδες του Davos την επόμενη εβδομάδα.

Απλά θυμηθείτε: το Davos έχει μια μακρά ιστορία έλλειψης σημαντικών τάσεων αναφορικά με τις μελλοντικές τιμές των περιουσιακών στοιχείων και την κοινωνική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ