Μέση Ανατολή

"Ταφόπλακα" στη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους βάζουν Τουρκία-Ιράκ-Το σχέδιο Ερντογάν υλοποιείται

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Το Ιράκ και η Τουρκία προχωρούν στην ενεργοποίηση της συνοριακής διέλευσης Fishkhabur-Ovakoy και στη σύνδεσή της με τον "Δρόμο Ανάπτυξης", προωθώντας μια διαδρομή που θα δώσει στο ομοσπονδιακό Ιράκ άμεση εμπορική σύνδεση με την Τουρκία, παρακάμπτοντας παράλληλα την κύρια διέλευση Ibrahim Khalil-Habur της Περιφέρειας του Κουρδιστάν, αναφέρουν Ιρακινές πηγές.

Τουρκία και Ιράκ  συνδέονται εμπορικά άμεσα παρακάμπτοντας το Κουρδικό ημιαυτόνομο Β. Ιράκ

Μια ιρακινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον επικεφαλής της Αρχής Συνοριακών Λιμένων Omar Adnan Al-Waeli πραγματοποίησε συνομιλίες στην Άγκυρα την Τετάρτη με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με την εφαρμογή ενός μνημονίου της 28ης Ιουλίου που καλύπτει τις σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές μέσω Fishkhabur-Ovakoy, αναφέρουν οι πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συναντήσεις επικεντρώθηκαν στη μετάβαση από τον σχεδιασμό στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας διαδρομές, χάρτες και τοποθεσίες που έχουν ήδη μελετηθεί από τεχνικές επιτροπές και από τις δύο χώρες.

Το μνημόνιο απαιτεί συντονισμό για μια νέα συνοριακή διέλευση, επέκταση της σιδηροδρομικής και οδικής χωρητικότητας και σχετικές υποδομές, με μια κοινή επιτροπή να έχει αναλάβει την παρακολούθηση της εφαρμογής.

Η σχεδιαζόμενη σύνδεση Fishkhabur-Ovakoy έχει τραβήξει την προσοχή επειδή μέσω της  Περιφέρειας του Κουρδιστάν, επί του παρόντος διεξάγεται  η κύρια χερσαία διέλευση για το εμπόριο μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας.

Η νέα διαδρομή θα δημιουργούσε έναν εναλλακτικό διάδρομο που θα συνδέεται άμεσα με το έργο του Οδού Ανάπτυξης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και θα μπορούσε να μετατοπίσει μέρος του εμπορίου και της διαμετακόμισης προς τα βόρεια μακριά από την υπάρχουσα πύλη που διοικείται από τους Κούρδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συναντήσεις αξιωματούχων των δύο (2) χωρών στην Άγκυρα

Η Αρχή Συνοριακών Λιμένων δήλωσε ότι οι συναντήσεις στην Άγκυρα δεν καθιέρωσαν νέες συμφωνίες, αλλά είχαν ως στόχο να ενεργοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Μια ιρακινή τεχνική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη στα τέλη Αυγούστου για να προετοιμαστεί για την εφαρμογή.

Το μνημόνιο του Ιουλίου, που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών του Ιράκ και του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, προβλέπει συνεργασία για μια νέα διάβαση για την αύξηση της σιδηροδρομικής και αυτοκινητοδρόμου χωρητικότητας και την επιτάχυνση της κατασκευής σχετικών υποδομών.

Ο Η ιρακινή αντιπροσωπεία συναντήθηκε με αξιωματούχους του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, καθώς και με εκπροσώπους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, της προεδρίας και του Υπουργείου Άμυνας.

Η σύνδεση Φισκαμπούρ-Οβάκιο

Η σύνδεση Φισκαμπούρ-Οβάκιο σχεδιάζεται ως η βόρεια πύλη του Οδού Ανάπτυξης, ενός σιδηροδρομικού και αυτοκινητοδρόμου που προορίζεται να συνδέσει τα νότια λιμάνια του Ιράκ με την Τουρκία και στη συνέχεια με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι ο ευρύτερος Δρόμος Ανάπτυξης δεν έχει σκοπό να αποκλείσει την Περιφέρεια του Κουρδιστάν, αλλά η επιλογή του Οβάκιο θα παρείχε στη Βαγδάτη μια εναλλακτική λύση στην διαδρομή Ιμπραήμ Χαλίλ-Χαμπούρ για το εμπόριο με την Τουρκία.

Η Αρχή Συνοριακών Λιμένων δήλωσε ότι η τελευταία προσπάθεια έλαβε χώρα μετά από χρόνια περιορισμένης προόδου στην προτεινόμενη σύνδεση, με την τρέχουσα κυβέρνηση να επιδιώκει να μετατρέψει προηγούμενες συμφωνίες με την Τουρκία σε έργα κατασκευής και μεταφορών.

Ο Δρόμος Ανάπτυξης έχει σκοπό να συνδέσει τα νότια λιμάνια με τη Βαγδάτη, το βόρειο Ιράκ και τα τουρκικά σύνορα μέσω νέων και αναβαθμισμένων σιδηροδρομικών και αυτοκινητοδρόμων υποδομών, παράλληλα με βιομηχανικές και logistics ζώνες.

Ποιός ο στόχος;

Εκτίμησή μας είναι ότι στόχος του Ερντογάν και του Ιράκ  είναι το ημιαυτόνομο κρατίδιο του Β. Ιράκ να αποκλειστεί οικονομικά , οπότε δίκην ώριμου φρούτου να πέσει στα χέρια  τους, εξαλλείφοντας οριστικά και αμετάκλητα την απειλή δημιουργίας Κουρδικού κράτους με πυρήνα αυτό,

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χρονικά αυτό έρχεται αμέσως μετά την επίτευξη ειρήνης μεταξύ PKK-Τουρκίας, αλλά και της αυτοδιάλυσης των Κούρδων SDF-YPG της Συρίας και την ένταξή τους στον Συριακό στρατό.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ