Ο εκτουρκισμός της Συρίας με την έγκριση του Αμερικανού Προέδρου Τράμπ βρίσκεται σε εξέλιξη, με την κυβέρνηση των Τζιχαντιστών του Αλ Τζολάνι να ζητάει την βοήθεια της Τουρκίας για την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων.
Τελευταία ολοένα και συχνότερα, προσωπικό του συριακού υπουργείου Άμυνας και άλλοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την προστάτιδά τους Τουρκία, ενώ επισημαίνεται πως μερικά από τα ηγετικά στελέχη των νέων δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας, ήταν προηγουμένως Διοικητές σε συριακές ομάδες υποστηριζόμενες από την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ έλεγχε την Ιντλίμπ, μια πόλη κοντά στα τουρκικά σύνορα, πριν ανέλθει στην εξουσία στη Δαμασκό.
Η Συρία ζητάει από την Τουρκία να εκπαιδεύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της
Αναφορές στις 23 Ιουλίου κάνουν λόγο ότι η Συρία ζήτησε από την Τουρκία να εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της, υποθετικά εναντίον τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS.
Αυτό θα γίνει ευπρόσδεκτο από τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Συρία, Τομ Μπαράκ, ο οποίος κατηγόρησε τους εξτρεμιστές για τα πρόσφατα προβλήματα εκεί.
Οι αναφορές για πιθανή τουρκική εμπλοκή στην παροχή εκπαιδευτικής υποστήριξης δεν αποτελούν έκπληξη, δεδομένου του γεγονότος ότι η Τουρκία έχει υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση της Συρίας.
Συριακή αντιπροσωπεία συμμετέχει στην IDEF-2025
Την Τρίτη, αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας της Συρίας έφτασαν στην Τουρκία για να συμμετάσχουν στην αμυντική έκθεση IDEF-2025.
Δεν είναι σαφές εάν αυτό συνδέεται με τις αναφορές.
Ωστόσο, δείχνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον που έχει η Συρία για τα τουρκικά αμυντικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, «Μια αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί το Υπουργείο Άμυνας συμμετείχε στην έκθεση αμυντικής βιομηχανίας IDEF 2025, που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, με τη συμμετοχή 120 χωρών και περισσότερων από 400 εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας από 44 χώρες».
Ιστορικά, η συνολική τουρκοσυριακή εμπλοκή καθ' όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου υποδηλώνει μια φυσική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πώς θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα υπό το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, όταν η Δαμασκός και η Άγκυρα δεν είχαν πάντα θερμούς δεσμούς.
Το Οθωμανικό ιστορικό παρελθόν της Συρίας
Η Συρία ήταν κάποτε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όταν η αυτοκρατορία κατέρρευσε, δεν ήταν σαφές εάν τα βόρεια σύνορα της Συρίας θα περιλάμβαναν την επαρχία της Αλεξανδρέττας.
Αυτή η περιοχή ονομάζεται επίσης Ισκεντερούν ή Χατάι. Τώρα είναι επαρχία της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Ωστόσο, από το 1920 έως το 1938, ήταν μέρος της γαλλικής εντολής της Συρίας.
Αργότερα, η Συρία και η Τουρκία δεν συμφωνούσαν πάντα στα κουρδικά ζητήματα.
Η Συρία φιλοξένησε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Οτσαλάν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρούσε καταζητούμενο τρομοκράτη, διέμενε στη Συρία από το 1978 έως το 1998.
Αυτό σήμαινε ότι η Άγκυρα έβλεπε τη Συρία ως αντίπαλη χώρα υπό την κυριαρχία του Άσαντ.
Ο ρόλος του SNA
Ωστόσο, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, η Τουρκία υποστήριξε φαινομενικά τους Σύρους αντάρτες, αλλά ουσιαστικά προσπάθησε επίσης να τους ενσωματώσει σε αυτό που ονομαζόταν Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA).
Ο SNA ήταν μια ομάδα που υποστηρίχθηκε από την Τουρκία και την οποία χρησιμοποίησε η Άγκυρα εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.
Η Τουρκία εισέβαλε σε τμήματα της βόρειας Συρίας μεταξύ 2016 και 2019.
Ωστόσο, η Άγκυρα δεν ήταν πρόθυμη να πολεμήσει ενάντια στο συριακό καθεστώς.
Αντ' αυτού, εντάχθηκε στην ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν, παίζοντας διπλό παιχνίδι.
Όταν οι Τζιχαντιστές ανέτρεψαν το καθεστώς Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024, η Τουρκία αντέδρασε γρήγορα προσπαθώντας να ενισχύσει την επιρροή της στη Δαμασκό.
Ο Άχμεντ αλ-Σαράα, ο νέος πρόεδρος, στη συνέχεια προσπάθησε να εξισορροπήσει τα συμφέροντα της Άγκυρας με αυτά της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών.
Ο επαγγελματικός στρατός της Τουρκίας
Η Τουρκία όντας μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει επαγγελματικό στρατό.
Έτσι πολύ λίγες άλλες χώρες στην περιοχή θα μπορούσαν να παράσχουν στη Συρία το ίδιο επίπεδο βοήθειας.
Για παράδειγμα, τα κράτη του Κόλπου πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν τα ίδια επίπεδα εκπαίδευσης. Παρ' όλα αυτά, ο Κόλπος μπορεί να θέλει να εμπλακεί, επειδή αυτό θα έφερνε τη Συρία σε επιχειρήσεις εκπαίδευσης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κατάρ είναι υποψήφιοι όσον αφορά την παροχή βοήθειας στη Συρία.
Η Τουρκία είναι επίσης η φυσική επιλογή, επειδή ήδη προμηθεύει τη Συρία με ελαφρά θωρακισμένα οχήματα και άλλη βοήθεια. Έχει χερσαία σύνορα με τη Συρία. Για την Τουρκία, η εκπαίδευση είναι εύκολη λόγω της εγγύτητας.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ Μπαράκ είναι επίσης ο πρεσβευτής στην Τουρκία, οπότε αυτό διασυνδέει τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τη Συρία.
Η Συρία δημιουργεί νέες στρατιωτικές μεραρχίες, αντικαθιστώντας εκείνες του παλαιού καθεστώτος.
Πρέπει να στελεχώσει όλες αυτές τις μονάδες, εκπαιδεύοντας χιλιάδες άνδρες.
Η Δαμασκός προσπαθεί επίσης να ενσωματωθεί με τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στην ανατολική Συρία.
Επιπλέον, έχει ενσωματώσει μια μικρή δύναμη που οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν στο Tanf στη νότια Συρία στην 70η Μεραρχία της.
Το Ισραήλ παρακολουθεί έτοιμο να επέμβει
Οι συγκρούσεις στη Σουέιντα δείχνουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι συχνά εκτός ελέγχου και απαιτούν επαγγελματική εκπαίδευση. Ο διορισμός ορισμένων διοικητών του SNA, οι οποίοι ήταν γνωστοί για την κακοποίηση πολιτών, σε θέσεις στον νέο στρατό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη Δαμασκό.
Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός διοικητών του HTS έχει επίσης μετακινηθεί στον νέο στρατό, και ορισμένοι είναι επίσης γνωστοί για τις ακραίες πεποιθήσεις και τον σεχταρισμό τους.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η νότια Συρία πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί.
Οποιαδήποτε εκπαίδευση παρέχει η Τουρκία θα παρακολουθείται στενά από το Ισραήλ.
Οποιαδήποτε τουρκική εμπλοκή στη Συρία θα ενισχύσει τους δεσμούς της Δαμασκού με την Άγκυρα.
Αυτό σημαίνει ότι αυτό μπορεί επίσης να δυσχεράνει τη συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών από το Ισραήλ, καθώς η Τουρκία θα αντιταχθεί σε αυτές τις επιθέσεις.
Η Άγκυρα έχει ήδη καταδικάσει το Ισραήλ πολλές φορές.