Σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να σηματοδοτήσει νέα φάση στις σχέσεις Συρίας και Ισραήλ, διπλωματική πηγή στη Δαμασκό αποκάλυψε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Σύρου και Ισραηλινού αξιωματούχου στο περιθώριο της επίσκεψης του προσωρινού προέδρου της Συρίας, Άχμεντ αλ Σάρα, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Η συνάντηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν περιλάμβανε την παρουσία του κ. Σάρα και αφορούσε την πρόσφατη ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στη Συρία.
Η αποκάλυψη έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο, ο οποίος είχε αναφέρει ότι ο νέος de facto ηγέτης της Συρίας εμφανίστηκε πρόθυμος να εξετάσει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, έπειτα από σχετική προτροπή της Ουάσιγκτον.
Η Συρία και το Ισραήλ βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1948, χωρίς ποτέ να έχουν υπογράψει επίσημη ειρηνευτική συμφωνία. Η πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας στη Δαμασκό, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ τον Δεκέμβριο, φαίνεται να δημιουργεί νέα δεδομένα. Η νέα συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων που ανέλαβε την εξουσία έχει δηλώσει ότι δεν επιδιώκει πόλεμο με τους γείτονες της Συρίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Δαμασκός εξέφρασε στις αρχές Ιουλίου τη διάθεση να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επαναφορά της συμφωνίας ασφαλείας του 1974 με το Ισραήλ. Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και έχει αναπτύξει στρατεύματα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του υψιπέδου του Γκολάν, κατά παράβαση της εν λόγω συμφωνίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Παρά τις παραβιάσεις, η Συρία δεν έχει απαντήσει στρατιωτικά, ενώ έχει αναγνωρίσει τη συμμετοχή της σε έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, Τομ Μπαράκ, δήλωσε πρόσφατα ότι ο κ. Σάρα του εξέφρασε την επιθυμία για «ειρήνη» στα σύνορα.
Από την πλευρά του Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Γκιντεόν Σάαρ δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Συρία. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να επιστρέψει το τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν που κατέλαβε το 1967 και προσάρτησε το 1981.
Παρά τις επαφές και τις δηλώσεις προθέσεων, Σύρος αξιωματούχος χαρακτήρισε τις συζητήσεις για ειρηνευτική συμφωνία ως «πρόωρες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό και ευαίσθητο στάδιο.