Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

ΔΟΑΕ: "Το Ιράν απέχει 2 εβδομάδες από τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδο όπλου"-Το Ισραήλ θα επιτεθεί με- ή χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ

Το Ιράν έχει αυξήσει την παραγωγή ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού σε επίπεδα δημιουργίας πυρηνικού όπλου , σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια.

 ΔΟΑΕ: "Το Ιράν είναι πολύ κοντά στην κατασκευή πυρηνικού όπλου"

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) κάλεσε το Σάββατο, τοπική ώρα, την Τεχεράνη να αλλάξει επειγόντως πορεία και να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις για την έρευνα του οργανισμού.

Η τελευταία έκθεση του ΔΟΑΕ, την οποία είδαν το Associated Press και το AFP, αναφέρει ότι μέχρι τις 17 Μαΐου, το Ιράν είχε συσσωρεύσει 408,6 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου έως και 60%.

Αυτή είναι μια αύξηση 133,8 κιλών ή σχεδόν 50% πάνω από την τελευταία έκθεση του ΔΟΑΕ τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι επίσης κοντά στο επίπεδο περίπου 90% που απαιτείται για ατομικά όπλα.

Η συνολική ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν υπερβαίνει πλέον 45 φορές το όριο που επιτρέπεται από τη συμφωνία του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Αναλυτικά  η έκθεση του ΔΟΑΕ

Η έκθεση του ΔΟΑΕ προειδοποίησε αυστηρά ότι το Ιράν είναι πλέον «το μόνο κράτος χωρίς πυρηνικά όπλα που παράγει τέτοιο υλικό» ,κάτι που ο οργανισμός χαρακτήρισε «σοβαρή ανησυχία».

Περίπου 42 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 60% είναι θεωρητικά αρκετά για την παραγωγή μίας ατομικής βόμβας, εάν εμπλουτιστεί περαιτέρω στο 90%, σύμφωνα με τον εποπτικό φορέα.

Η έκθεση εκτιμά επίσης ότι στις 17 Μαΐου, το συνολικό απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν, το οποίο περιλαμβάνει ουράνιο εμπλουτισμένο σε χαμηλότερα επίπεδα  ανερχόταν σε 9.247,6 κιλά.

Αυτή είναι μια αύξηση 953,2 κιλών από την έκθεση του Φεβρουαρίου.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει αρκετές πυρηνικές βόμβες

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη έχει αρκετό ουράνιο εμπλουτισμένο σε επίπεδα όπλων για να κατασκευάσει «αρκετές» πυρηνικές βόμβες, αν το επιλέξει.

Ιρανοί αξιωματούχοι υπονοούν όλο και περισσότερο ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να επιδιώξει την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη ξεκινήσει πρόγραμμα όπλων, αλλά έχει «αναλάβει δραστηριότητες που το τοποθετούν σε καλύτερη θέση για να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα, αν το επιλέξει».

Σε ξεχωριστή εμπεριστατωμένη έκθεση που δημοσιεύθηκε επίσης το Σάββατο, η ΔΟΑΕ επέκρινε τη «λιγότερο από ικανοποιητική» συνεργασία της Τεχεράνης σχετικά με τον έλεγχο του πυρηνικού της προγράμματος από την υπηρεσία.

Σημείωσε συγκεκριμένα την έλλειψη προόδου του Ιράν στην εξήγηση του πυρηνικού υλικού που βρέθηκε σε μη δηλωμένες τοποθεσίες.

Η αντίδραση του  Ισραήλ

Η τριμηνιαία έκθεση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή, καθώς η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον έχουν πραγματοποιήσει αρκετούς γύρους συνομιλιών τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με μια πιθανή πυρηνική συμφωνία.

Οι δυτικές κυβερνήσεις υποψιάζονται εδώ και καιρό ότι το Ιράν επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα για να αντιμετωπίσει το ευρέως ύποπτο αλλά αδήλωτο οπλοστάσιο του βασικού εχθρού του, του Ισραήλ.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η έκθεση του Σαββάτου ήταν ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι ότι «το Ιράν είναι απόλυτα αποφασισμένο να ολοκληρώσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του».

«Ένα τέτοιο επίπεδο εμπλουτισμού υπάρχει μόνο σε χώρες που επιδιώκουν ενεργά την απόκτηση πυρηνικών όπλων και δεν έχει καμία απολύτως πολιτική δικαιολογία», ανέφερε μια δήλωση του γραφείου.

Η απάντηση του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, επιβεβαίωσε το Σάββατο τη μακροχρόνια θέση της χώρας του, λέγοντας ότι η Τεχεράνη θεωρεί τα πυρηνικά όπλα «απαράδεκτα», σύμφωνα με το AFP.

«Αν το ζήτημα είναι τα πυρηνικά όπλα, ναι, κι εμείς θεωρούμε αυτό το είδος όπλου απαράδεκτο», δήλωσε σε τηλεοπτική ομιλία του.

Η "σφήνα" Τράμπ

Η έκθεση του Σαββάτου θα μπορούσε ενδεχομένως να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ιράν και Δύσης, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να κινηθούν για να ενεργοποιήσουν κυρώσεις κατά του Ιράν που είχαν αρθεί βάσει της αρχικής πυρηνικής συμφωνίας του 2015 πριν από τον Οκτώβριο, όταν η συμφωνία λήγει επίσημα.

Την Πέμπτη, ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τις εικασίες για μια επικείμενη πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Τόνισαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να άρει πλήρως τις κυρώσεις και να επιτρέψει τη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Τα σχόλια αυτά ήρθαν μια ημέρα αφότου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει πει στον κ. Νετανιάχου να αναβάλει την επίθεση στο Ιράν για να δώσει στις ΗΠΑ περισσότερο χρόνο να πιέσουν για μια νέα συμφωνία με την Τεχεράνη.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στο «όχι πολύ μακρινό μέλλον».

Μπόλτον: «Το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα με 6-8 πυρηνικά πλήγματα, δεν θα υπάρχει πια»

Ο Μπόλτον δήλωσε σε συνέντευξή του στο News Nation ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Ιράν να μην απέχει πολύ από την κατασκευή πυρηνικού όπλου. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, ιδίως δεδομένης της σχέσης τους με τη Βόρεια Κορέα, οι Ιρανοί είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσουν μια πυρηνική συσκευή».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε σε έκθεση αυτή την εβδομάδα ότι το Ιράν είναι λιγότερο από δύο εβδομάδες μακριά από τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδο όπλου, αλλά η κατασκευή ενός όπλου θα χρειαζόταν αρκετούς επιπλέον μήνες.

Ο Μπόλτον, σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη οι ΗΠΑ να συνεχίσουν τις συνομιλίες με το Ιράν σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα πολύ σημαντικό σημείο εδώ, είτε ο Τραμπ θα προσπαθήσει να συνεχίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες πιστεύω ότι θα είναι εντελώς άκαρπες, είτε αν το Ισραήλ πρόκειται να κάνει ότι πρέπει να κάνει για να προστατεύσει την ίδια του την ύπαρξη».

Είπε ότι ένα προληπτικό στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν είναι η μόνη σοβαρή διαθέσιμη δράση.

«Νομίζω ότι μια προληπτική επίθεση από το Ισραήλ είναι απολύτως δικαιολογημένη. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να την υποστηρίξουν. Μάλιστα, αν μας ζητηθεί, θα πρέπει να τους βοηθήσουμε».

Και είπε ότι το πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. «Είναι άδικο να λέμε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι πρόβλημα μόνο του Ισραήλ. Ας το παραδεχτούμε, είναι και δικό μας πρόβλημα».

Εάν το Ιράν φτάσει στο σημείο να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, είπε ο Μπόλτον, κανείς δεν χρειάζεται να μαντέψει πώς θα χρησιμοποιηθεί. Επεσήμανε ότι το Ιράν έχει  ήδη εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα, με 6-8 πυρηνικά πλήγματα, δεν θα  υπάρχει πια».

Τι μέλλει γενέσθαι;

Η εκτίμησή μας είναι πως το Ισραήλ με ή χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ θα "χτυπήσει" το Ιράν.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρώσος βουλευτής: Η επικείμενη επίθεση θα ανατριχιάσει την ουκρανική ηγεσία δίνοντας απάντηση στο φιάσκο της χθεσινής επιδρομής

Ποιους στόχους εκτιμά ο ίδιος ότι θα ισοπεδωθούν για να σταματήσει η παράδοση όπλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς