Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Καταπέλτης ο Ρούμπιν: "Ο Ερντογάν δεν πρέπει να ξαναπατήσει στο Λευκό Οίκο"- Ο Φιντάν σηματοδοτεί εισβολή στο Β. Ιράκ

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς έξαρσης επιθετικότητας του Ιράν, το οποίο πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις στην περιοχή των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, στο  Ισραηλινό κέντρο πληροφοριών που έδρευε εκεί,  σε στόχους στη Συρία που υποστηρίζουν ότι συνδέονται με τον ISIS και εσχάτως στην περιοχή Μπαλουχιστάν του Πακιστάν.

Οι  Ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις σε Β.Ιράκ-Συρία-Πακιστάν-Σκοποί-στόχοι

Η πρώτη επίθεση στόχευε Ισραηλινό στόχο εκτός της χώρας , ενώ οι άλλες δύο επιθέσεις κατά του ISIS  ήταν αντίποινα κατά της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης που πραγματοποίησε η εν λόγω τρομοκρατική οργάνωση στο μνημόσυνο του Στρατηγού Σουλεϊμανί στο Ιράν, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς Ιρανούς πολίτες.

Η πυραυλική επίθεση κατά της Κουρδικής περιοχής του Βορείου Ιράκ είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση του Ιρακινού Πρέσβη από την Τεχεράνη και την κατακόρυψη αύξηση της έντασης μεταξύ Ιράκ και Ιράν.

Η σχέση Ιράν-Τουρκίας-Χούτι

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην υπόγεια διαδρομή χρηματοδότησης-εξοπλισμού των ανταρτών Χούτι από το Ιράν και στον σημαντικότατο ρόλο Ερντογάν-Φιντάν , καταδεικνύοντας τις αργαστές σχέσεις Ιράν-Τουρκίας, ενώ είναι γνωστό ότι οι θέσεις Τουρκίας-Ιράν ταυτίζονται αναφορικά με το Ισραήλ το οποίο θεωρούν κοινό εχθρό, όσο και με το PKK- PJAK (Ιρανικό παρακλάδι του PKK),εναντίον του οποίου στο παρελθόν είχαν διεξάγει  ξεχωριστές διασυνοριακές επιχειρήσεις την ίδια χρονική περίοδο με στόχο την εξάλειψή τους από το Βόρειο Ιράκ.

Σημειωτέον η Τουρκία δεν μετέχει στην Συμμαχική ναυτική δύναμη που δραστηριοποιείται κατά των Χούτι-σε αντίθεση με την Ελλάδα που μετέχει- για να προστατέψει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα  στον κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά θάλασσα.

Ο  Τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν "λειαίνει" το έδαφος για μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κατά του PKK στο Β. Ιράκ

Άποψή μας είναι ότι η  πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Βόρειο Ιράκ, "έδωσε νέα τροφή" στους Τούρκους, για διεξαγωγή νέας μεγάλης κλίμακας επίθεσης  με στόχο την εξόντωση του PKK,  με την επίφαση ότι η υπόψιν περιοχή είναι εκτός ελέγχου από την περιφερειακή Κουρδική κυβέρνηση (KRG).

Αυτό μαρτυρεί η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητικό τουρκικό ΜΜΕ δήλωσε ότι «Η Τουρκία δεν θα αφήσει κανένα χώρο στην αυτονομιστική τρομοκρατική ομάδα να αισθάνεται ασφαλής κατά μήκος των συνόρων της ή αλλού»,, επισημαίνοντας:

"Η Τουρκία δεν θα αποσυρθεί από τη λήψη πρόσθετων μέτρων εάν ένα από τα κυβερνητικά κόμματα στην κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ δεν αλλάξει τη στάση υποστήριξης έναντι των τρομοκρατών του PKK, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα εάν το PUK δεν αλλάξει τη στάση υποστήριξης του προς το PKK παρά τις κυρώσεις μας κατά της Σουλεϊμανίγια στο Ιράκ», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, μιλώντας για το κόμμα Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), τον μικρότερο εταίρο στο η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση (KRG).

Απευθυνόμενος στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο Φιντάν είπε ότι η διαδικασία διαβούλευσης με τις ιρακινές αρχές συνεχίζεται, με μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται για να βοηθηθεί η εξελισσόμενη κατανόηση των τρομοκρατών του PKK.

Επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει πουθενά την αυτονομιστική τρομοκρατική ομάδα για να αισθάνεται ασφαλής κατά μήκος των συνόρων της ή αλλού.

Οι τρομοκράτες του PKK συχνά κρύβονται στο βόρειο Ιράκ για να σχεδιάσουν διασυνοριακές επιθέσεις στην Τουρκία.

Oι τρείς (3) στρατιωτικές επιχειρήσεις που διέταξε ο Ερντογάν

Οι δηλώσεις του Φιντάν ήρθαν στον απόηχο των νέων επιθέσεων του PKK τις τελευταίες ημέρες που κόστισαν τη ζωή 21 Τούρκων στρατιωτών και ακολούθησαν σφοδρές τουρκικές επιθέσεις σε τρομοκρατικούς στόχους στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

https://www.youtube.com/watch?v=5i4-YI10lqg

Ο Ερντογάν συγκεκριμένα  διέταξε την διεξαγωγή τριών (3) επιχειρήσεων μετά το συμβάν που ήταν:

1.Εκτεταμένη "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση  από το Υπουργείο Εσωτερικών με Στρατοχωροφυλακή-Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και πολιτοφύλακες να ενεργούν  στην παραμεθόριο τουρκική επαρχία του Σιρνάκ, με στόχο τον εγλωβισμό  και εξόντωση  ανταρτών του PKK που δρούν σε αυτή τη δύσβατη ορεινή περιοχή εντός της χώρας.

2. Προώθηση του τουρκικού στρατού σε θέσεις εντός του Β. Ιράκ σε είδος "τανάλιας"  στην κατεύθυνση Βορράς-Νότος, τόσο στην περιοχή  των συνόρων  Ιράκ-Συρίας, όσο και στα ανατολικά του Β. Ιράκ στην κατεύθυνση  της Σουλεϊμανίγια, που άγει στην οροσειρά του Καντίλ, προπύργιο του PKK.

Στόχος είναι οι ΤΕΔ να απαγορεύσουν την  χερσαία επικοινωνία του  PKK που δρά στο Ιράκ  και  των Κούρδων του YPG της Συρίας, μπαίνοντας "σφήνα" και καταλαμβάνοντας το έδαφος μεταξύ των  συνόρων Συρίας και Ιράκ, μερικά χιλιόμετρα  νοτιότερα από το τριεθνή σύνορα της Τουρκίας με αυτές τις χώρες.

Παράλληλα θέλουν να αποκόψουν τελείως το προπύργιο των ανταρτών του PKK, την οροσειρά του Καντίλ, με το υπόλοιπο Β.Ιράκ, απομονώνοντάς το, ώστε στη συνέχεια να καταστρέψουν την τρομοκρατική οργάνωση στη βάση της. 

3. Εκτενείς βομβαρδισμοί με μαχητικά αεροσκάφη και drones, θέσεων-κρησφύγετων-σπήλαιων του PKK, με σκοπό την εξασθένιση των δυνατοτήτων και την εξόντωση προσωπικού του.

Προγενέστερες τουρκικές επιχειρήσεις κατά του PKK

Υπενθυμίζεται ότι η Tουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση "Claw-Lock" τον Απρίλιο του 2022 στοχεύοντας κρησφύγετα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στις περιοχές Metina, Zap και Avasin-Basyan του Ιράκ στο βόρειο τμήμα του Ιράκ κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Είχαν προηγηθεί οι επιχειρήσεις "Claw-Tiger" και "Claw-Eagle" που ξεκίνησαν το 2020 για να ξεριζώσουν τρομοκράτες που κρύβονταν στο βόρειο Ιράκ και σχεδίαζαν διασυνοριακές επιθέσεις στην Τουρκία.

Στην εκστρατεία τρομοκρατίας του εναντίον της Τουρκίας για περισσότερα από 35 χρόνια, το PKK - που καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ - είναι υπεύθυνο για το θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών . Το YPG είναι το συριακό παρακλάδι του τρομοκρατικού PKK.Όχι, ο Ερντογάν δεν πρέπει να ξαναπατήσει στο Λευκό Οίκο

Ρούμπιν: "Ο Ερντογάν δεν πρέπει να ξαναπατήσει στο Λευκό Οίκο"

Λάβρος  κατά της Τουρκίας εν τω μεταξύ εμφανίζεται για μια ακόμη φορά  ο Παγκοσμίου φήμης  Αμερικανός αναλυτής Μάϊκλ Ρούμπιν, ο οποίος σε άρθρο του σε Διεθνές ΜΜΕ αναλύσει τους λόγους που θα πρέπει να είναι ανεπιθπυμητος στην Ουάσιγκτον ο Ερντογάν, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

Ο Ερντογάν είναι ένας προβληματικός εταίρος στην καλύτερη των περιπτώσεων, αφού παίζει την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα για  δικό του κέρδος, αφού πουλάει drones στην Ουκρανία ενώ βοηθά τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις για να χρηματοδοτήσει την πολεμική της προσπάθεια.

Υποκίνησε, αν όχι κατηύθυνε, την εθνοκάθαρση του Αζερμπαϊτζάν της ιθαγενούς αρμενικής χριστιανικής κοινότητας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και χρησιμοποίησε την απόσπαση της προσοχής του κόσμου με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς για να κονιορτοποιήσει την κουρδική πολιτική και οικονομική υποδομή στη Συρία.

Το αγκάλιασμα της Χαμάς από τον Ερντογάν δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Υποστήριξε ανοιχτά την ομάδα για σχεδόν 20 χρόνια, προμήθευε παραρτήματα της Αλ Κάιντα στη Συρία και τη Λιβύη και παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος.

Ψηλά στην ατζέντα του Blinken στην  επίσκεψή του στηνΆγκυρα ήταν να κερδίσει την υπόσχεση του Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ευλογούσε επιτέλους την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Μπλίνκεν έφερε πιθανά δώρα, έως  και επίσκεψη του Τούρκου ισχυρού άνδρα στον Λευκό Οίκο.

Η στάση που πρέπει ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Σουηδία να τηρήσουν έναντι του Ερντογάν

Η Τουρκία  ωστόσο χρησιμοποιεί F-16 για να ενισχύσει τους αλυτρωτικούς ισχυρισμούς της και όχι για να βελτιώσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Μπορεί να πείσει τον εαυτό του ο Μπλίνκεν ότι ο Ερντογάν είναι λογικός και ειλικρινής, αλλά η ιστορία δείχνει το αντίθετο. 

Το να ανταμείβουμε την Τουρκία για ενέργειες που κάνουν οι υπεύθυνες κυβερνήσεις  επειδή είναι το σωστό, απλώς ενθαρρύνει τον εκβιασμό της.

Η καλύτερη στρατηγική για να προχωρήσουμε θα ήταν να μην προσφέρουμε νέα πακέτα κινήτρων που θα θέσει ο Ερντογάν καθώς ζητά περισσότερα, αλλά μάλλον να κατανοήσουμε ότι ο Ερντογάν είναι το πρόβλημα και όχι η λύση.

Του αξίζει μαστίγιο, όχι καρότο και θα πρέπει να αγνοηθεί όπως ο παρίας που είναι.

Η Σουηδία περίμενε σχεδόν 75 χρόνια για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η μελλοντική ασφάλεια του ΝΑΤΟ υπαγορεύει να περιμένει λίγο ακόμα έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ μπορέσουν να διαμορφώσουν καλύτερα μια πολιτική για την απομόνωση της Τουρκίας."

Τα παραπάνω επαληθεύουν προγενέστερο άρθρο μας σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ΝΑΤΟ, χάρη στα καμώματα του Ερντογάν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...