Μέση Ανατολή

Ισραηλινός στρατός: Στα χέρια του Ερυθρού Σταυρού οι 11 όμηροι της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιβεβαιώνουν ότι η Χαμάς παρέδωσε 11 Ισραηλινούς ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από τον Ερυθρό Σταυρό, 11 Ισραηλινοί όμηροι βρίσκονται καθ' οδόν προς το ισραηλινό έδαφος», ανέφερε το IDF. Τα ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι μαζί τους θα απελευθερωθούν και έξι Ταϊλανδοί. 

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα περιλαμβάνουν 3 Γάλλους πολίτες, 2 Γερμανούς και 6 Αργεντινούς (σ.σ. Ισραηλινοί που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα).

Όπως μετέδωσε ο αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Cairo, αντιπροσωπεία των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας για να υποδεχθεί τους Ισραηλινούς ομήρους από τον Ερυθρό Σταυρό.

Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου: «Σχετικά με τους ομήρους – συνεχίζουμε με το σχέδιο όπως συμφωνήθηκε, και επίσης συνεχίζουμε με τον κεντρικό στόχο που έχουμε δηλώσει: να επιτύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων, για την εξάλειψη της Χαμάς και φυσικά για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η απειλή δεν θα επαναληφθεί στη Γάζα… δεν θα υπάρξει ένα καθεστώς που να ενθαρρύνει την τρομοκρατία, την εκπαιδευμένη τρομοκρατία και να πληρώνει για την τρομοκρατία.»

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του, με αφορμή την απελευθέρωση των ομήρων, ανέφερε ότι εργάζεται ώστε να επιτύχει την παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Παραμένω σε επαφή με τους «ηγέτες του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ για να βεβαιωθεί ότι κάθε πτυχή της συμφωνίας θα εφαρμοστεί», αναφέρει και προσθέτει πως «έχω πιέσει με συνέπεια για παύση των μαχών για να επιταχυνθεί και να επεκταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων».

Όπως ανέφεραν τα ίδια τα ειδησεογραφικά μέσα, οι όμηροι που απελευθερώθηκαν προέρχονται από το Κιμπούτς Νιρ Οζ, στο νότιο Ισραήλ, την κοινότητα που επλήγη περισσότερο κατά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Οι πληροφορία άρχισε να μεταδίδεται λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ενώ λίγο αργότερα το γραφείο του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τις αναφορές των ειδησεογραφικών μέσων λέγοντας ότι «ότι οι πληροφορίες δόθηκαν στις οικογένειες, αφού το Ισραήλ έλαβε τη λίστα των αιχμαλώτων που πρόκειται να απελευθερωθεί σήμερα.»

Η Χαμάς έλαβε τη λίστα με τα ονόματα των Παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν σήμερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του στρατιωτικού βραχίονα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στην πλατφόρμα Telegram. Στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα τριών γυναικών και άλλων 30 ανηλίκων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ