Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Η ρωσική φρεγάτα «Admiral Grigorovich» με πυραύλους Zircon στην Α. Μεσόγειο ενώ οι Τούρκοι “φορτώνουν” με όπλα την Λιβύη

Μετά από αρκετούς μήνες αργής αλλά σταθερής αποδυνάμωσης των ρωσικών δυνάμεων στη Μεσόγειο Θάλασσα, με την εγκατάλειψη της περιοχής από όλα σχεδόν τα πλοία του Ρωσικού Ναυτικού, γινόμαστε σήμερα μάρτυρες μιας πρώτης σημαντικής ενίσχυσης.

Η φρεγάτα Admiral Grigorovich (494, project 11356) έχει όντως περάσει από το στενό του Γιβραλτάρ και έχει ροτα προς το λιμάνι της Ταρτούς.

Το Admiral Grigorovich είναι μια φρεγάτα με κατευθυνόμενους πυραύλους ZIRCON του Ρωσικού Ναυτικού.

Είναι η ναυαρχίδα του Στόλου της Μεσογείου και είναι εξοπλισμένο με μια ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ Kalibr, πυραύλων εδάφους-αέρος Shtil-1 και οπλικών συστημάτων κλειστού τύπου AK-630.

Το πλοίο απέπλευσε από την Ανατολική Μεσόγειο στις 24 Απριλίου 2023, για να επιστρέψει στην πατρίδα του για συντήρηση (κάτι που δεν μπορεί να κάνει στη Μαύρη Θάλασσα αφού η Τουρκία έχει κλείσει τα στενά για στρατιωτικά πλοία).

Η ρωσική φρεγάτα κατευθύνεται τώρα προς την Ταρτούς της Συρίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις στη Μεσόγειο παραμένουν εξαιρετικά μετριοπαθείς, αλλά η άφιξη αυτής της μονάδας επιφανείας, συνοδευόμενη και από υποβρύχιο ( όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις) θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι κάτι ίσως αλλάζει.

Η παρουσία του πάντως προκαλεί μια μέτρια ανησυχία για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και την ομάδα κρούσης USS Ford που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρουν πηγές.

Μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων παρατηρείται στη Μεσόγειο, καθώς ΝΑΤΟ και ΗΠΑ έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο Ισραήλ και στις επιχειρήσεις των Ισραηλινών στην Γάζα, που έχουν κοστίσει την ζωή σε 11.000 αμάχους, με τα 3500 να είναι παιδιά.

Υπάρχουν μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για επερχόμενη λίαν αυξημένη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στη Μεσόγειο, λόγω της στάσης της Μόσχας για τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Οι Τούρκοι “φορτώνουν” με όπλα την Λιβύη έχοντας κάποιο σχέδιο στο μυαλό τους

Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Ilyushin Il-76 της Λιβυκής Πολεμικής Αεροπορίας εθεάθη καθ' οδόν από τη Σμύρνη της Τουρκίας προς τη Λιβύη.

Πρόκειται για μια πτήση που έχει παρακολουθηθεί στο παρελθόν, αλλά έχει μια ιδιαιτερότητα στο ότι το ίδιο αεροσκάφος εκπέμπει δύο κωδικούς ταυτόχρονα (κωδικοί ICAO 708045 και 70804D). Αξιοσημείωτο είναι ότι το αεροσκάφος αποφεύγει τον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά όχι τη ζώνη του FIR Αθηνών. Το φορτίο του αεροσκάφους είναι άγνωστο.

Πριν μερικές ημέρες η Άγκυρα αρνήθηκε για 11η φορά τον έλεγχο σε εμπορικό πλοίο στην Μεσόγειο από πολεμικό πλοίο της επιχείρησης ΕΙΡΗΝΗ, δείχνοντας ότι έχει να κρύψει πολλά. 

Μετά την Κύπρο, η Τουρκία φέρεται να έχει πρόθεση να μεταφέρει δεκάδες μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στην Τρίπολη της Λιβύης, τα οποία θα χειρίζονται Τούρκοι αξιωματικοί, σε μια  προσπάθεια να περικυκλώσει την χώρα μας από τα Νότια.

Υπάρχουν υπόνοιες για την μεταφορά τους το επόμενο διάστημα στην λιβυκή πρωτεύουσα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Άγκυρα έχει σχεδιάσει εδώ και πολλούς μήνες την μεταστάθμευση τουρκικών F-16 στην αεροπορική βάση της Αλ Βατίγια.

Η Τουρκία είναι πολύ πιθανό ότι ετοιμάζει το έδαφος για την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου Abdülhamid Han, για αυτό και συνεχίζεται η μεταφορά άγνωστου τύπου οπλισμού, προσωπικού και άλλων υλικών μέσω αερογέφυρας στην Τρίπολη της Λιβύης, σε μια κυβέρνηση που είναι μαριονέτα στα χέρια του καθεστώτος Ερντογάν.

Το " υπάκουο" καθεστώς της κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης, είναι ένα πρόκριμα για το αληθινό σχέδιο της Άγκυρας για την νέα οθωμανική αυτοκρατορία που ονειρεύονται κάποιοι,  "με κυβερνήσεις “ μαριονέτες”, σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου", με στρατιωτικό εκβιασμό την κυοφορούμενη ισχύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων την οποία διαφημίζει ο τύπος της γειτονικής χώρας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ