Μέση Ανατολή

Επίσκεψη "σταθμός" Άσαντ στην Κίνα-Ο "δρόμος του μεταξιού" και η ανοικοδόμηση της Συρίας στο επίκεντρο

Οι Διεθνείς εξελίξεις στον διπλωματικό τομέα σε σχέση με την πολύπαθη Συρία  τρέχουν, με τον Πρόεδρο Άσαντ να πραγματοποιεί μιας ιστορικής σημασίας επίσκεψη στην Κίνα, κατόπιν αποδοχής πρόσκλησής του από την πολιτική ηγεσία της υπερδύναμης. 

Επίσκεψη "σταθμός" του Άσαντ στην Κίνα

Σε σχετικό του άρθρο Διεθνές έγκριτο ΜΜΕ αναφέρει ότι "Ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ φτάνει στην Κίνα πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη του από την έναρξη του πολέμου στη Συρία", επισημαίνοντας :

"Ο Σύριος Πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ έφτασε στην Κίνα την Πέμπτη για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από την έναρξη της 12χρονης σύγκρουσης στη Συρία, κατά τη διάρκεια της οποίας το Πεκίνο υπήρξε ένας από τους κύριους υποστηρικτές του.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι ο Άσαντ θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων, μιας διεθνούς αθλητικής εκδήλωσης που ξεκινά το Σάββατο στην πόλη Χανγκζού, στα ανατολικά.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ είπε ότι η επίσκεψη του Άσαντ στην Κίνα «θα εμβαθύνει περαιτέρω την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συνεργασία σε διάφορους τομείς μεταξύ των δύο χωρών και θα ωθήσει τις διμερείς σχέσεις σε ένα νέο επίπεδο».

Η Κίνα και η Συρία έχουν «μια παράδοση βαθιάς φιλίας», είπε, η οποία «διατήρησε μια υγιή και σταθερή ανάπτυξη» όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Άσαντ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επρόκειτο να συναντηθούν για «σε βάθος συνομιλίες» για μια σειρά θεμάτων, πρόσθεσε ο Μάο.

Ο Άσαντ προσγειώθηκε στο Χανγκζού την Πέμπτη, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ο Σι αναμενόταν να φτάσει εκεί την Παρασκευή και να διοργανώσει συμπόσιο και άλλες διμερείς δραστηριότητες με τον Άσαντ και άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα παρευρεθούν στους αγώνες από χώρες φιλικές προς την Κίνα, όπως ο βασιλιάς της Καμπότζης Norodom Sihamoni, ο διάδοχος του Κουβέιτ Σεΐχης Μεσάλ Αλ Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ και ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Πούσπα Καμάλ Νταχάλ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Η πολιτική της Κίνας στην Μ.Ανατολή

Η Κίνα επεκτείνει την εμβέλειά της στη Μέση Ανατολή μετά τη μεσολάβηση της συμφωνίας τον Μάρτιο μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν και συνεχίζει να υποστηρίζει τον Άσαντ στη συριακή σύγκρουση, η οποία έχει σκοτώσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει αφήσει μεγάλα τμήματα του έθνους σε ερείπια.

Η Κίνα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον στην ανοικοδόμηση της Συρίας, η οποία αναμένεται να κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Συρία προσχώρησε πέρυσι στην Πρωτοβουλία "Belt and Road" της Κίνας, στην οποία το Πεκίνο επεκτείνει την επιρροή του στις αναπτυσσόμενες περιοχές μέσω έργων υποδομής.

Το γραφείο του Άσαντ δήλωσε νωρίτερα ότι ο Σύριος ηγέτης προσκλήθηκε από τον Σι και θα φέρει μαζί του μια υψηλόβαθμη συριακή αντιπροσωπεία.

Η κατάσταση στη Συρία σήμερα

Η επιδεινούμενη οικονομική κρίση της Συρίας έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Η Συρία αποδίδει την κρίση στις κυρώσεις της Δύσης και στους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ μαχητές υπό την ηγεσία των Κούρδων που ελέγχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας στα ανατολικά, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Οι διπλωματικές επαφές μεταξύ της Συρίας και άλλων αραβικών χωρών έχουν ενταθεί μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 6.000 στη Συρία.

Ο Άσαντ πέταξε στη Σαουδική Αραβία τον Μάιο, όπου παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής του "Αραβικού Συνδέσμου" λίγες μέρες μετά την αποκατάσταση της ιδιότητας μέλους της Συρίας, στην συνάντηση των 22 μελών του.

Από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στη Συρία τον Μάρτιο του 2011 με διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και αργότερα μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, το Ιράν και η Ρωσία βοήθησαν τον Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της χώρας.

Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της στον ΟΗΕ οκτώ φορές για να σταματήσει τα ψηφίσματα κατά της κυβέρνησης του Άσαντ, το τελευταίο τον Ιούλιο του 2020.

Η τελευταία και μοναδική επίσκεψη του Άσαντ στην Κίνα ήταν το 2004, ένα χρόνο μετά την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή στο γειτονικό Ιράκ και σε μια εποχή που η Ουάσιγκτον ασκούσε πίεση στη Συρία."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Κίνα μετά τη μεσολάβηση της συμφωνίας τον Μάρτιο μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, τείνει χέρι βοηθείας προς τον Άσαντ προκειμένου να διασφαλίσει την μεσαία όδευση του "Belt and Road" που άγει προς την Ευρώπη, όπου όμως απαιτείται και η συνεργασία είτε του Ιράκ, είτε της Ιορδανίας προκειμένου να υπάρχει  εδαφική συνέχεια.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Σύριος Πρόεδρος θα επιστρέψει στη χώρα του έχοντας στις αποσκυές του τουλάχιστον μια  μεγάλη οικονομική συμφωνία ανοικοδόμησης της χώρας του από την Κίνα, ενώ δεν αποκλείεται να λάβει και στρατιωτική ενίσχυση.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ