Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Σοβαρή κλιμάκωση της έντασης Χεζμπολάχ-Ισραήλ στο νότιο Λίβανο-Οι τρείς (3) παράγοντες που συνηγορούν για στρατιωτική ανάφλεξη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διάχυτη είναι η διαπίστωση ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας πέραν του πολέμου στην Ουκρανία, εξελίσσεται με επικίνδυνο τρόπο στη Συρία, με την ένταση να έχει "χτυπήσει κόκκινο".

Επικίνδυνη κλιμάκωση ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία

Υπάρχουν  έντονες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και εσφαλμένους υπολογισμούς που θα μπορούσαν να μετουσιωθούν ακόμη και σε αντιπαράθεση μεταξύ των δύο  υπερδυνάμεων, ενώ τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται πολλές κατηγορίες για παραβίαση των  πρωτοκόλλων αποφυγής σύγκρουσης από τις δύο πλευρές.

Αντιλαμβανόμαστε  συνεπώς ότι ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ  αεροπορικών δυνάμεων Ρωσίας-ΗΠΑ είναι πρό των πυλών στη Συρία, με πιθανότερο την κατάρριψη drone μιας εκ των δύο πλευρών και λιγότερο μαχητικού αεροσκάφους.

Σοβαρές ενδείξεις πιθανής στρατιωτικής αναμέτρησης Ισραήλ-Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ωστόσο σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μια επικίνδυνη  κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα  Ισραήλ-Λιβάνου!

Σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ,"ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant φέρεται να ενέκρινε ορισμένα επιχειρησιακά σχέδια σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση ασφαλείας στα σύνορα του Λιβάνου", το οποίο επισημαίνει:

"Την συγκεκριμένη  είδηση  ανέφερε  το τοπικό ειδησεογραφικό site του Ισραήλ «Valla»  επικαλούμενο ιδιωτικές πηγές, το όνομα των οποίων δεν έχει αποκαλυφθεί.

Το τηλεοπτικό κανάλι 13 του Ισραήλ σημείωσε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα σε περίπτωση «πιθανής σύγκρουσης» με τη Χεζμπολάχ.

Η είδηση ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί με την στρατιωτική ηγεσία σήμερα, για να συζητήσουν την κατάσταση ασφαλείας στα σύνορα.

Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο δεν έχουν κάνει ακόμη δήλωση σχετικά με την είδηση.

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ στον Λίβανο Χασάν Νασράλα, στη χθεσινή του δήλωση, αναφέρθηκε στην ένταση μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της οργάνωσης στα ισραηλινά σύνορα στα νότια του Λιβάνου από τον Απρίλιο και ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να κατέχει ορισμένες περιοχές του Λιβάνου.

Υπάρχει μια συνοριακή γραμμή 120 χιλιομέτρων μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, σε μερικά σημεία της οποίας έχει τοποθετεί συρμάτινο πλέγμα, ενώ σε άλλα σημεία οι Ισραηλινοί έχουν  χτίσει τσιμεντένιους τοίχους 

Το χωριό Γκαντζάρ στο επίκεντρο της έντασης

Στον πόλεμο με τη Συρία το 1967, ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τα υψώματα του Γκολάν και στη συνέχεια τους λόφους Kefr Shuba, τις φάρμες Shebaa και μέρος του χωριού Gajar, το οποίο ο Λίβανος είχε ως δικό του έδαφος.

Σε ανακοίνωσή του στις 4 Ιουλίου, το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου προειδοποίησε ότι το Ισραήλ, ήθελε να επεκτείνει τη ζώνη κατοχής, κατά σαφή παραβίαση του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απαγόρευε την είσοδο στα βόρεια του χωριού Γκάτζαρ.

Η Χεζμπολάχ, από την άλλη, ανέφερε στις 7 Ιουλίου ότι το Ισραήλ είχε καταλάβει ολόκληρο το χωριό Γκάτζαρ, στα σύνορα με τον Λίβανο, και έχτισε ένα τείχος γύρω του.

Στη δήλωσή του στις 10 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Buhabib επανέλαβε ότι το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί από το χωριό. Στις 11 Ιουλίου, ο Λίβανος παραπονέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για την πλήρη κατοχή του χωριού από το Ισραήλ.

Ο Λίβανος κατασκευάζει δρόμο στα σύνορα με το Ισραήλ

"Η κατασκευή ενός δρόμου στο νότιο Λίβανο κοντά στο ισραηλινό έδαφος οδήγησε σε συγκρούσεις την Πέμπτη, καθώς η ένταση με την οργάνωση Χεζμπολάχ κλιμακώνεται στα σύνορα", αναφέρει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι ντόπιοι στην πόλη Kfarchouba του νότιου Λιβάνου προσπάθησαν να πλησιάσουν τα ισραηλινά σύνορα πρίν από τρείς ημέρες.

Χρησιμοποίησαν επίσης μια μπουλντόζα για να δημιουργήσουν έναν δρόμο ως απάντηση στις ισραηλινές κατασκευές στην περιοχή.

Το Ισραήλ εκτόξευσε καπνογόνα στους κατοίκους της Kfarchouba που πλησίασαν τα σύνορα, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το ελεγχόμενο από τη Χεζμπολάχ ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Manar ανέφερε ότι οι ντόπιοι άρχισαν να χτίζουν έναν δρόμο προς τις φάρμες Shebaa, μια κοντινή πόλη στα υψώματα του Γκολάν που προσαρτήθηκαν από το Ισραήλ.

Η κατασκευή ακολούθησε την ανέγερση ενός τσιμεντένιου τοίχου από το Ισραήλ στην περιοχή.

Η αύξηση των εντάσεων το τελευταίο δίμηνο στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

Οι εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους δύο μήνες.

Στις 12 Ιουλίου, τρία μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν σε έκρηξη κοντά στο Μπουστάν.

Ο IDF ανέφερε μια απόπειρα «δολιοφθοράς» εκείνη την εποχή και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα υποσχέθηκε να απαντήσει σε οποιεσδήποτε επιθέσεις στον Λίβανο ως απάντηση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ισραήλ βομβάρδισε τον Λίβανο ως απάντηση στις εκτοξεύσεις ρουκετών προς το βόρειο Ισραήλ.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε επίσης τον Ιούνιο ότι η Χεζμπολάχ έστησε σκηνές στις φάρμες Shebaa.

Το Ισραήλ έριξε επίσης δακρυγόνα σε διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες στην Kfarchouba τον Ιούνιο, ανέφερε τότε το Associated Press.

Ο ισραηλινός στρατός ανησυχεί ότι η Χεζμπολάχ γίνεται πιο τολμηρή και πιο επιθετική στις προσπάθειές της να διεισδύσει στα ισραηλινά σύνορα.

Συμπέρασμα

Το κλίμα στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου είναι ιδιαίτερα έκρυθμο, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που υποδεικνύουν στρατιωτική κλιμάκωση από πλευράς Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Τρείς  παράγοντες είναι κατά την εκτίμησή μας ιδιαίτερα ανησυχητικοί για πιθανή στρατιωτική ανάφλεξη στην περιοχή.

Η επικίνδυνη αεροπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία, στην οποία έχουμε αναφερθεί σε πρόσφατο άρθρο μας αναλυτικά, , η πρόσφατη επίσκεψη της Παλαιστινιακής ηγεσίας  στην Τουρκία και η αντιπαλότητα Ισραήλ-Ιράν με την Σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ να είναι το μακρύ χέρι της Τεχεράνης στον Λίβανο.

Μένει να δούμε αν υπάρχει ευρύτερο σχέδιο κατά του Ισραήλ από Ιράν-Χεζμπολάχ-Χαμάς, πίσω από το οποίο κρύβεται εκτός της Τεχεράνης και η Άγκυρα, για  στρατιωτική αναμέτρηση σε πρώτο χρόνο ταυτόχρονα των δύο οργανώσεων  σε βάρος του.

Σαφέστατη ένδειξη για τα παραπάνω θα αποτελέσει τυχόν  κλιμάκωση των σχέσεων Χαμάς-Ισραήλ τις επόμενες ημέρες. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ