Μέση Ανατολή

"Θερμαίνεται" ο πόλεμος στη Συρία-Διαδοχικές επιθέσεις από αντάρτες, ISIS & ισραηλινά μαχητικά-Προς νέα κλιμάκωση

Μετά από μια σύντομη περίοδο σχετικής ηρεμίας, ο πόλεμος στη Συρία θερμαίνεται ξανά ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης από τρομοκρατικές ομάδες και το Ισραήλ.

Στη βορειοδυτική συριακή περιοχή Ιντλίμπ, η οποία καταλαμβάνεται από τη Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, η κλιμάκωση ξεκίνησε με μια επίθεση drone στις 25 Μαΐου.

Ένα drone αυτοκτονίας στόχευσε την πόλη Χαν Σεϊχούν που ελέγχεται από την κυβέρνηση στη νότια ύπαιθρο Ιντλίμπ, όπου είναι γνωστό ότι αναπτύσσονται ρωσικά στρατεύματα. Το drone καταρρίφθηκε από τις συριακές αντιαεροπορικές άμυνες πάνω από τα περίχωρα της πόλης πριν προλάβει να φτάσει στον καθορισμένο στόχο του. Δεν αναφέρθηκαν υλικές απώλειες ή θύματα ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης επίθεσης, η οποία πιθανότατα εξαπέλυσε η HTS.

Στις 26 Μαΐου, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις (VKS) απάντησαν εξαπολύοντας μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στα περίχωρα των πόλεων Φλεϊφέλ και Σουφουχόν στη νότια ύπαιθρο Ιντλίμπ. Οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν θέσεις διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών και στρατώνες της HTS και των συμμάχων της.

Αυτή ήταν η πρώτη ρωσική επίθεση που στόχευε την ευρύτερη Ιντλίμπ από τον Δεκέμβριο, όταν άρχισε να επιταχύνεται η διαδικασία ομαλοποίησης της Τουρκίας-Συρίας.

Ένα δεύτερο κύμα ρωσικών αεροπορικών επιδρομών έπληξε την Ευρύτερη Ιντλίμπ στις 30 Μαΐου. Αυτή τη φορά, ο στόχος φέρεται να ήταν μια θέση διοίκησης της HTS κοντά στην πόλη Μπζαμπόρ στη νότια ύπαιθρο του Ιντλίμπ.

Στην κεντρική περιοχή της Συρίας, το ISIS κλιμάκωσε επίσης την επίθεσή του. Στις 25 Μαΐου, περίπου 150 τρομοκράτες της ομάδας επιτέθηκαν σε βάση κοντά στην πόλη αλ-Σουχνά στην ανατολική ύπαιθρο της Χομς, όπου είχαν αναπτυχθεί 40 Ρώσοι στρατιώτες. Η επίθεση αποκρούστηκε από ρωσικά στρατεύματα. Ωστόσο, ο συνταγματάρχης Όλεγκ Πετσεβίστι έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους τέσσερις αξιωματικούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Οι ρωσικές δυνάμεις απάντησαν εξαπολύοντας μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον κρησφύγετων του ISIS στην ανατολική ύπαιθρο της Χομς. Η φονική επίθεση έδειξε ότι η παρουσία του ISIS στην κεντρική Συρία εξακολουθεί να είναι σχετικά ισχυρή.

Προσθέτοντας την κλιμάκωση στη Συρία, το Ισραήλ επανέλαβε τις αεροπορικές επιδρομές του στη χώρα στις 28 Μαΐου. Ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών, που εξαπέλυσαν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την κατεύθυνση των κατεχόμενων Υψωμάτων του Γκολάν, είχαν στόχο τα περίχωρα της πρωτεύουσας, Δαμασκού.

Το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης στη Συρία δήλωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη εκτόξευσαν έξι βόμβες μικρής διαμέτρου GBU-39, δύο από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από τα συριακά συστήματα αεράμυνας Buk-M2E. Οι υπόλοιποι τέσσερις χτύπησαν δύο αποθήκες προκαλώντας μόνο υλικές απώλειες. Αυτή ήταν η πρώτη τέτοια ισραηλινή επίθεση σε περισσότερες από τρεις εβδομάδες.

Συνολικά, η πρόσφατη εξέλιξη δείχνει ότι ο πόλεμος στη Συρία απέχει ακόμη πολύ από το να έχει τελειώσει. Η κλιμάκωση από τους τρομοκράτες στις βορειοδυτικές και κεντρικές περιοχές καθώς και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια περιοχή ήταν πιθανώς μια απάντηση στην πρόσφατη επιστροφή της χώρας στον Αραβικό Σύνδεσμο και στις συνεχιζόμενες συνομιλίες ομαλοποίησης με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ