Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Αίγυπτος-Σ. Αραβία ξεσπαθώνουν κατά της Δύσης-Διαπραγματεύονται αγορά Κινεζικών μαχητικών J-10- Πως θα επηρεαστούν οι σχέσεις με την Ελλάδα

Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα περί αυτού σχετιζόμενα γεγονότα και ειδήσεις, οι Τουρκικές και Ελληνικές  εκλογές, έχουν αποτελέσει τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος  των Ελληνικών αλλά και Διεθνών ΜΜΕ.

Ωστόσο η Κινεζική διείσδυση στην Μέση Ανατολή με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας με προτροπή του Πεκίνου, φαίνεται ότι ήταν  μόνο την αρχή από ότι φαίνεται από μια σειρά εξελίξεων, αφού τόσο οι Σαουδάραβες όσο και οι Αιγύπτιοι διαπραγματεύονται την προμήθεια μαχητικών  αεροκαφών J-10, βάζοντας φωτιά στις σχέσεις  τους ΗΠΑ-ΕΕ.

Μια τέτοια αγορά, αναμένεται να έχει τεκτονικές γεωπολιτικές μετακινήσεις και επακόλουθα που θα ακουμπήσουν και την Ελλάδα μελλοντικά, επηρεάζοντας τις σχέσεις της με δύο ισχυρούς συμμάχους της στον Αραβικό κόσμο, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με Βουλγαρικό ΜΜΕ, "Κάϊρο και Πεκίνο διαπραγματεύονται τη αγοραπωλησία 12 μαχητών J-10 Firebird", το οποίο επισημαίνει:

Το  Αιγπτιακό ενδιαφέρον για την αγορά 12 Κινεζικών  μαχητικών  J-10 Firebird

"Η Αίγυπτος μπορεί σύντομα να αυξήσει το απόθεμα της αεροπορικής της δύναμης, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το Κάϊρο και το Πεκίνο διαπραγματεύονται την πώληση 12 Chengdu J-10 Firebird 

Σύμφωνα με πηγές, στην επικείμενη έκθεση Langkawi στη Μαλαισία, ανώτερο στρατιωτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας του Καΐρου θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους του Chengdu Aircraft Industry Group.

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από το Tactical Report. 

Σύμφωνα με την πηγή, η Αίγυπτος ενδιαφέρεται να αποκτήσει την έκδοση J-10C που είναι η σχετικά τελευταία έκδοση αυτού του κινεζικού αεροσκάφους.

Είναι η αναβαθμισμένη έκδοση του J-10B και συνοδεύεται από νέο ραντάρ AESA καθώς και με ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης IIR, PL-10. Η μονάδα ισχύος του J-10C αποτελείται από έναν κινητήρα στροβιλοανεμιστήρα Shenyang WS-10 που παρέχει ώση 120–140 kilonewton.

Η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία

Επί του παρόντος, η ραχοκοκαλιά της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελείται κυρίως από σοβιετικά MiG-29 και γαλλικά Dassault Rafales αλλά και απο γερασμένα F-16.

Να θυμίσουμε ότι η Αίγυπτος επρόκειτο να αποκτήσει το ρωσικό Su-35 Flanker-E. Ωστόσο, η συμφωνία ναυάγησε. Επισήμως, η Αίγυπτος ισχυρίζεται ότι η Ρωσία δεν συμμορφώθηκε με τους όρους παραγωγής και παράδοσης. Ανεπίσημα, οι ΗΠΑ λέγεται ότι απείλησαν την Αίγυπτο με οικονομικές κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA.

Να σημειωθεί ότι το Κάϊρο διαθέτει 240 μαχητικά F-16 Fighting Falcon εκ των οποίων τα 50 C/D χρησιμοποιούνται ως εκπαίδευση  νέων πιλότων.

Η  λογική στις προθέσεις της Αιγύπτου να αποκτήσει κινεζικά μαχητικά, είναι ότι αυτά θα αντικαταστήσουν τα μη παραδοθέντα Ρωσικά Su-35 που ήδη πηγαίνουν στο Ιράν, καθώς και θα αντιστάθμιζε τουλάχιστον κάπως, τον γηρασμένο στόλο των F-16.

 J-10C- Χαρακτηριστικά-Δυνατότητες

Η επιλογή του J-10C δεν είναι τυχαία. Αρκετές αναφορές δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή είναι το πιο ισχυρό μονοκινητήριο μαχητικό στον κόσμο. Και αυτό το αεροπλάνο άρχισε σταδιακά να κερδίζει όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα. 

Εάν η Αίγυπτος αγοράσει τα 12 μαχητικά, η χώρα θα γίνει η τρίτη χώρα μετά την Κίνα και το Πακιστάν, που θα διαθέτει αυτόν τον τύπο αεροσκαφών.

Το μήκος του είναι περίπου 17 μέτρα. Το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι περίπου 19.000 κιλά. Το αεροσκάφος έχει μέγιστη εμβέλεια 1.850 km και η μέγιστη ταχύτητα πτήσης μπορεί να φτάσει τα 1,8 Mach, ενώ μπορεί να πετάξει σε μέγιστο ύψος 18.000 μέτρων.

Το J-10C είναι οπλισμένο με ένα πολυβόλο Gryazev-Shipunov GSh-23 για κλειστή αεροπορική μάχη ή επιδρομές χαμηλών πτήσεων. Υπάρχουν 11 σκληρά σημεία συνολικά , 6  κάτω από το φτερό, 2 κάτω από την εισαγωγή και 3  κάτω από την άτρακτο.

Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει μεγάλη γκάμα όπλων, όπως πυραύλους αέρος-αέρος, πυραύλους αέρος-εδάφους, πυραύλους κατά πλοίων, βόμβες καθοδήγησης με λέιζερ, βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες βόμβες και μη κατευθυνόμενες βόμβες.

Η Βασιλική Αεροπορία της Σ.Αραβίας ενδέχεται να αντικαταστήσει το μαχητικό Tornado με το Κινεζικό J-10

Η Tactical Report, αναφέρει  ότι όπως και η Αίγυπτος έτσι και η Σαουδική Αραβία δείχνει  ενδιαφέρον για το κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος. 

Σύμφωνα με την πηγή, τα επόμενα χρόνια, το Ριάντ θα αρχίσει να καταργεί σταδιακά το  μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων Panavia Tornado.

Το Βασίλειο διαθέτει περίπου 80 μονάδες αυτού του μαχητικού αεροσκάφους, που αναπτύχθηκαν από κοινού μεταξύ Ιταλίας και Μεγάλης Βρετανίας.

Επί του παρόντος, η ραχοκοκαλιά της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αεροπορίας (RSAF) είναι περίπου 200 F-15S/SA Strike Eagle, 60 F-15C Eagle, 21 F-15D Eagle και 72 Eurofighter Typhoon.

Η απόκτηση του Chengdu J-10 Vigorous Dragon λέγεται ότι είναι σε ένα συνολικό πακέτο που περιλαμβάνει επιπλέον οπλισμό, κυρίως drones. Αναφέρονται τα μοντέλα drone Sky Saker FX80, το drone κάθετης απογείωσης και προσγείωσης CR500 (VTOL), τα πυρομαχικά Cruise Dragon 5 και 10 loiteing και το σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας HQ-17.

Οι ειδικοί λένε ότι μια τέτοια αγορά είναι αναμενόμενη και απολύτως δυνατή αφού το Ριάντ και το Πεκίνο έχουν αρχίσει να ενισχύουν έντονα τη σχέση τους τους τελευταίους μήνες από την αρχή του έτους.

Επιπλέον, το Πεκίνο συμφώνησε να αγοράσει πετρέλαιο από το βασίλειο της Μέσης Ανατολής, ενώ η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να δεχτεί το κινεζικό γιουάν σε αυτές τις συμφωνίες.

Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν επίσης να κατασκευάσουν μια κοινή γραμμή παραγωγής σε ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής drone εντός του Σαουδικού Βασιλείου.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5G του βασιλείου κατασκευάστηκε από την κινεζική Huawei.

Οι "διαφωνίες" ΗΠΑ-ΕΕ και Σαουδικής Αραβίας

Παρά τις δημόσιες παρουσιάσεις καλών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ, οι εμπορικές σχέσεις, ειδικά στον κλάδο του πετρελαίου, δεν είναι τόσο «ρόδινες», αφού οι Σαουδάραβες αρνούνται να αλλάξουν τις πολιτικές τους για την παραγωγή πετρελαίου για να πουλήσουν φθηνότερα στη Δύση.

Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε δυτική κύρωση με την αγορά κινεζικών προϊόντων και, κυρίως, κινεζικών όπλων. Αυτός είναι ο λόγος που το Ριάντ θα επιδιώξει να ενισχύσει τις αμυντικές του ικανότητες. Η διπλωματία του Πεκίνου τους τελευταίους μήνες στη Μέση Ανατολή όχι μόνο ανησυχεί την Ουάσιγκτον, αλλά κινδυνεύει επίσης να βλάψει το δολάριο ΗΠΑ.

Πλησιάζοντας τη στρατιωτική παραγωγή στις ΗΠΑ και τη Ρωσία την τελευταία δεκαετία, η Κίνα θα προσπαθήσει να κερδίσει «ίσα δικαιώματα» σε μια περιοχή που ελέγχεται από καιρό από την Ουάσιγκτον.

Ελάχιστα γνωστό γεγονός, αλλά η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας δυτικών όπλων στον κόσμο. Τα δυτικά συμφέροντα, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους, θα μπορούσαν να υποστούν σοβαρό πλήγμα από την Κίνα και αυτό θα μπορούσε να γίνει σημείο καμπής για τη διεθνή πολιτική.

Πως θα επηρεαστούν οι σχέσεις της Ελλάδας με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία

Η τυχόν αγορά των Κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών J-10, από Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις τους με ΗΠΑ-ΕΕ, οξύνοντάς τες, κάτι που δεν θα είναι προς όφελος της Ελλάδας.

Η χώρα μας  από την πλευρά της είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ-ΕΕ και διατηρεί άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα έχει αναπτύξει εξαιρετικά καλές και φιλικές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία αλλά και με την Αίγυπτο με την οποία μάλιστα προέβη σε μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ τους ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού, αποκόπτωντας την  τουρκική "Γαλάζια Πατρίδα" και τις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου περί  τάχα οριοθέτησης της  ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, νοτίως της Κρήτης.

Κατόπιν των ανωτέρω η Ελλάδα θα πρέπει να παίξει ρόλο ρυθμιστή των σχέσεων των παραπάνω χωρών με ΗΠΑ-ΕΕ, εφόσον εκτραχυνθεί η κατάσταση και όχι να πάρει σαφήκαι κάθετη  θέση κατά την άποψή μας , αφού η Τουρκία καραδοκεί και έχουμε την ανάγκη ισχυρών συμμάχων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές