Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Γεω-οικονομικός "σεισμός"! Προς επανενεργοποίηση στρατηγικός αγωγός Συρίας-Ιράκ- Αλλάζει το τοπίο στη Μεσόγειο

Η Συρία και το Ιράκ βρίσκονται σε συνομιλίες για την επανενεργοποίηση του στρατηγικού αγωγού πετρελαίου Κιρκούκ-Μπανιάς, αποκάλυψε ο ιρακινός υπουργός Εμπορίου Ατχεέρ αλ-Γκουραΐρι σε συνέντευξή του στο Sputnik που δημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου.

Ο υπουργός είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι συζήτησε το θέμα με τον Υπουργό Πετρελαίου της Συρίας Φίρας Καντούρ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η επανενεργοποίηση του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ-Μπανιάς θα είναι «κρίσιμη» για τη Συρία, καθώς θα τερματίσει την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ο αγωγός είναι «εκθετικής σημασίας» για το Ιράκ καθώς θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των εξαγωγών πετρελαίου.

Ο Ατχεέρ είπε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο αγωγός πετρελαίου, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία και των πρόσφατων συγκρούσεων στο Ιράκ, χρειάζεται εκτεταμένη συντήρηση με υψηλό κόστος. Σύμφωνα με τον υπουργό, ένα πιθανό σενάριο για να λυθεί αυτό το ζήτημα είναι κάθε χώρα να αναλάβει το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς από την πλευρά της στον αγωγό.

Ο αγωγός μήκους 800 χιλιομέτρων, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει 0,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, κατασκευάστηκε από την αμερικανική Bechtel Corporation.

Ο αγωγός τέθηκε σε λειτουργία το 1952. Μεταξύ 1982 και 2000 ο αγωγός έκλεισε από το Ιράκ, λόγω της υποστήριξης της Συρίας στο Ιράν κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ, και της μετέπειτα υποστήριξής του για την απελευθέρωση της εκστρατείας του Κουβέιτ. Κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ το 2003, ο αγωγός υπέστη ζημιές από αεροπορικές επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών και έκτοτε παρέμεινε εκτός λειτουργίας.

Η Συρία και το Ιράκ έκαναν αρκετές προσπάθειες να ενεργοποιήσουν ξανά τον στρατηγικό αγωγό πετρελαίου μεταξύ 2007 και 2010. Ωστόσο, τεχνικά και πολιτικά εμπόδια κράτησαν τον αγωγό κλειστό.

Η επανενεργοποίηση του αγωγού θα μειώσει το κόστος παραγωγής πετρελαίου από τα βόρεια κοιτάσματα του Ιράκ, που κατέχει περίπου το 12% του αποθέματος της χώρας, καθώς και το κόστος εξαγωγής του πετρελαίου. Θα βοηθήσει επίσης το Ιράκ να αυξήσει την παραγωγή του επιτρέποντάς του πρόσβαση σε διυλιστήρια πετρελαίου στη Συρία. Αυτό θα συνέβαλε σημαντικά στο σχέδιο της χώρας να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σε οκτώ εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027.

Η εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου μέσω συριακών λιμανιών θα μπορούσε να τερματίσει την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η οποία προκαλείται από την κατοχή όλων των βασικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην επανενεργοποίηση των συριακών λιμανιών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι προσπάθειες της Συρίας και του Ιράκ να επανενεργοποιήσουν τον πετρελαιαγωγό Κιρκούκ-Μπανιάς θα αντιμετωπίσουν πιθανώς πολλά εμπόδια, κυρίως κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η πρόσφατη προσέγγιση της Συρίας με βασικούς περιφερειακούς συμμάχους της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, οι ειδικές σχέσεις του Ιράκ με το Ιράν και η τρέχουσα παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις δύο χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία για τον αγωγό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...