Μέση Ανατολή

ΥΠΕΞ Ιορδανίας: Η Συρία θα επανενταχθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο «σύντομα»

Η Συρία αναμένεται σύντομα να επανενταχθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο, όμως έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις ως προς την επίλυση της κρίσης και το τέλος της ένοπλης σύρραξης που ξέσπασε εκεί το 2011, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.

Η Συρία τέθηκε εκτός του παναραβικού οργανισμού το 2011, εξαιτίας της σκληρής καταστολής των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, το έναυσμα του πολέμου.

Σύμφωνα με τον κ. Σαφάντι, η πλειοψηφία των 22 κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου τάσσεται υπέρ της επανένταξης της Δαμασκού στον διεθνή οργανισμό.

«Η επιστροφή στον [Αραβικό] Σύνδεσμο θα γίνει. Από συμβολική σκοπιά θα είναι σημαντική, όμως αυτή θα αποτελέσει μόνο το πολύ ταπεινό ξεκίνημα μιας πολύ μακράς και δύσκολης διαδικασίας γεμάτης προκλήσεις, με δεδομένη την περιπλοκότητα της κρίσης έπειτα από 12 χρόνια πολέμου», εξήγησε ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας στο CNN.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε χθες Πέμπτη πως άραβες υπουργοί θα συναντηθούν αύριο Σάββατο στο Κάιρο για να συζητήσουν σχετικά με τη Συρία, με φόντο την κινητικότητα στην περιοχή στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων με την κυβέρνηση Άσαντ.

Αρκετά αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, ξανάρχισαν πρόσφατα διπλωματικές επαφές –επισκέψεις, συναντήσεις υψηλού επιπέδου–, όμως άλλα, όπως ιδίως το Κατάρ, εναντιώνονται στην πλήρη εξομάλυνση προτού υπάρξει διευθέτηση της κρίσης.

Στο Αμάν τη Δευτέρα ο σύρος ΥΠΕΞ Φάισαλ Μέκνταντ συναντήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια με άραβες ομολόγους του, στο πλαίσιο ιορδανικής πρωτοβουλίας για να προωθηθεί αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο.

Το σχέδιο για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης αναμένεται να συμπεριλαμβάνει λύσεις για τα ζητήματα των προσφύγων, των αγνοούμενων κρατουμένων, της διακίνησης ναρκωτικών και της παρουσίας στρατιωτικών του Ιράν και παραστρατιωτικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη στη συριακή επικράτεια.

Κατά την άποψη του κ. Σαφάντι, αν η Δαμασκός επιδείξει την πολιτική βούληση και σημειωθεί αληθινή πρόοδος για την επίλυση της κρίσης, θα κερδίσει την υποστήριξη του αραβικού κόσμου που θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν οι κυρώσεις της Δύσης, μείζον εμπόδιο για την έναρξη της ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων υποδομών της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...