Μέση Ανατολή

Κλιμακώνουν οι τζιχαντιστές: Δεύτερη επίθεση κατά του συριακού στρατού σε 24 ώρες

Μαχητές της Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, του ντε φάκτο ηγέτη της συριακής περιοχής της Μεγάλης Ιντλίμπ, επιτέθηκαν σε θέσεις του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) στη βόρεια επαρχία της Λαττάκειας αργά στις 17 Μαρτίου , λιγότερο από 24 ώρες μετά από μια παρόμοια επίθεση που είχε στόχο μια πόλη που ελέγχεται από την κυβέρνηση στη νότια ύπαιθρο του Ιντλίμπ.

Η τρομοκρατική ομάδα ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές της σκότωσαν έξι στρατιώτες της SAA κατά τη διάρκεια της επίθεσης που είχε στόχο το όρος Ναχσαμπά. Ωστόσο, πηγή του στρατού είπε στο SouthFront ότι η επίθεση αποκρούστηκε επιτυχώς. Σύμφωνα με την πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο στρατός δεν υπέστη καμία απώλεια.

Τις τελευταίες ώρες της 16ης Μαρτίου, μαχητές του HTS επιτέθηκαν σε διάφορες θέσεις της SAA στα περίχωρα της πόλης αλ-Φατάτρα στη νότια ύπαιθρο του Ιντλίμπ. Μετά την επίθεση, η τρομοκρατική ομάδα είπε ότι σκοτώθηκαν 15 στρατιώτες. Ωστόσο, οι φιλοκυβερνητικοί ακτιβιστές εντόπισαν μόνο ένα θάνατο.

Επικαλούμενος αξιωματικός πεδίου της SAA, το Sputnik ανέφερε ότι τουλάχιστον οκτώ μαχητές της HTS σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης επίθεσης στην αλ-Φατάτρα.

Οι δύο πρόσφατες επιθέσεις της HTS αντιπροσωπεύουν κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας στην ευρύτερη Ιντλίμπ, την οποία μεσολάβησαν Ρωσία και Τουρκία πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι επιθέσεις συνέπεσαν με τη 12η επέτειο της εξέγερσης στη Συρία που γρήγορα κλιμακώθηκε σε καταστροφικό πόλεμο και άνοιξε την πόρτα στο HTS και σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

Το HTS κλιμάκωσε τις επιθέσεις του κατά της SAA τον Δεκέμβριο σε μια προφανή προσπάθεια να σαμποτάρει τις ρωσικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ της Άγκυρας, η οποία διατηρεί μεγάλη δύναμη στο Ιντλίμπ, και της Δαμασκού.

Η ομάδα φοβάται ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αποσυρθούν από την περιοχή ως μέρος της διαδικασίας εξομάλυνσης. Αυτό θα επέτρεπε στη Δαμασκό και τους συμμάχους της να επαναλάβουν τις χερσαίες επιχειρήσεις εκεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ