Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Μηνύσεις κατά Ερντογάν-Σοϊλού-Ακάρ για μη παρέμβαση του στρατού αμέσως μετά τους σεισμούς

Ο σοφός Ελληνικός λαός λέει "ενός κακού μύρια έπονται", πρόταση που ταιριάζει απόλυτα  για όσα αντιμετωπίζει ο Ερντογάν , αφού δεν του φθάνουν τα τρομερά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει μετά τους φονικούς σεισμούς, αλλά καλείται να αντιμετωπίσει και μηνύσεις από  το κουρδικό κόμμα HDP της αντιπολίτευσης, τόσο ο ίδιος όσο και υπουργοί  εσωτερικών και άμυνας της κυβέρνησής του. 

Οι μηνύσεις έχουν να κάνουν με παρεμπόδιση του στρατού να επέμβει στο έργο της έρευμας και διάσωσης   από τον Τούρκο Πρόεδρο το πρώτο κρίσιμο 24ώρο μετά τους δύο φονικούς σεισμούς , άνω των 7.5 ρίχτερ που έπληξαν 10 τουρκικές επαρχίες, ισοπεδώνοντάς τες κυριολεκτικά. 

Μάλιστα σύμφωνα με ισχυρισμούς  του Τούρκου δημοσιογράφου Μεμντούχ Μπαϊρακτάρογλου, ο οποίος επικαλείται πηγές πληροφόρησης, οι ΥΠΑΜ -ΥΠΕΣ και Υπουργός Πολιτισμού εισηγήθηκαν μετά τον πρώτο σεισμό των 7.8 ρίχτερ στον Ερντογάν να αναλάβει δράση ο τουρκικός στρατός, μετέχοντας άμεσα και ενεργά σε έρευνα και διάσωση παγιδευμένων Τούρκων πολιτών, κάτω από τα ερείπια. 

 

Ωστόσο ο Τούρκος  πρόεδρος αρνήθηκε κατηγορηματικά  και ως εκ τούτου ο τουρκικός στρατός δεν ενεπλάκη τις πρώτες κρίσιμες ώρες, γεγονός που είχε ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Γιατί αρνήθηκε ο Ερντογάν αρχικά την εμπλοκή του τουρκικού στρατού 

Διάφοροι λόγοι και αιτίες κυκλοφορούν για την στάση αυτή του Τούρκου Προέδρου, κυριότεροι των οποίων είναι :

1. Φόβος για κατηγορία της κυβέρνησης του και της  Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD ) για ανικανότητα, κάτι που τελικά δεν αποφεύχθηκε αφού στο τιμόνι της εν λόγω αρχής ο Ερντογάν είχε τοποθτήσει θρησκευτικό λειτουργό,  δηλαδή άσχετο παντελώς με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

2. Ότι ο στρατός θα ανέβαινε σε εκτίμηση  στα μάτια του  τουρκικού λαού ως  ο σωτήρας του, εφόσον επενέβαινε άμεσα κάτι που ο Ερντογάν προσπαθεί από το 2016 και μετά ο Τούρκος Πρόεδρος να αποκαθηλώσει.

3. Εφόσον επέμβαινε ο στρατός, ο Ερντογάν φοβόταν στη συνέχεια την εκδήλωση ακόμη και πραξικοπήματος από αυτόν σε βάρος του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν  εδώ και πάνω από 10 χρόνια ανακάλεσε το Σχέδιο EMASYA, σύμφωνα με το οποίο ο Στρατιωτικός Διοικητής ενός Νομού, χωρίς να απαιτηθεί πολιτική έγκριση μπορούσε να διατάξει τις στρατιωτικές Μονάδες που τελούν υπό τις διαταγές του να βγούν από τα στρατόπεδά τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως αυτής του σεισμού, βοηθώντας τους πολίτες της χώρας. 

Ο στρατός ζητάει να επανέλθει το EMASYA

Πλέον ο Τουρκικός στρατός  ζητάει να έχει εκ των προτέρων την εξουσιοδότηση από την κυβέρνηση του  για να επέμβει  σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Παρόλα αυτά είναι τέτοια η καχυποψία και η φοβία  του Ερντογάν  για πραξικόπημα εναντίον του , που θεωρείται πολύ αμφίβολη από εμάς, η επαναφορά του ΕΜΑSYA  σε ισχύ.

Η επαλήθευση του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΣ

Εμείς ως ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε προβεί σε αποκάλυψη αναφέροντας:

"Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, την πρώτη μέρα του σεισμού, αεροπλάνα και ελικόπτερα δεν μπόρεσαν να απογειωθούν λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, καταιγίδων, χιονοπτώσεων και έντονης συννεφιάς που κάλυψε όλη την περιοχή, ενώ μόνο το Bayraktar AKINCI TİHA ρίσκαρε με το πλεονέκτημα της ύπαρξης μη επανδρωμένων.

Αυτό μας κινεί πολύ μεγάλη περιέργεια αφού είναι γνωστές οι δυνατότητες ιδίως των πολεμικών αεροσκαφών να πετούν υπό λίαν αντίξοες  καιρικές συνθήκες, χαρακτηριστικά δε για τα F-16 που έχουν οι Τούρκοι, οι Αμερικανοί κατασκευαστές αναφέρουν ότι πετάει και  μπορεί να εντοπίσει στόχους σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Το γεγονός ότι δεν πέταξαν αεροπλάνα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας λόγω καιρικών συνθηκών θα πρέπει να αξιολογηθεί ανάλογα από την φίλια πολεμική αεροπορία.

Αποτέλεσμα ήταν  τα κέντρα επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας της Τουρκίας την πρώτη ημέρα  είχαν μηδαμινή από αέρος βοήθεια και όχι πλήρη εικόνα του μεγέθους της καταστροφής, προκειμένου να δράσουν συντονισμένα.

Αυτός είναι ένας  βασικός λόγος που προφανώς προκάλεσε την δυσφορία Ερντογάν για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού την πρώτη ημέρα των σεισμών"

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...