Μέση Ανατολή

Ιντλίμπ: Η HTS εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους

Η Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα συνεχίζει να εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια από περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση στη Συρία προς τις περιοχές της στη βορειοδυτική περιοχή της Ιντλίμπ, περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Η ευρύτερη Ιντλίμπ επλήγη σοβαρά από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος άφησε πίσω του περισσότερους από 41.000 νεκρούς και στις δύο χώρες. Περίπου οι μισές από τις 5.000 απώλειες που αναφέρθηκαν στη Συρία ήταν εντός της περιοχής.

Μετά τον σεισμό, η κυβέρνηση της Δαμασκού ανακοίνωσε αμέσως την ετοιμότητά της να παραδώσει βοήθεια στα θύματα στην ευρύτερη Ιντλίμπ μέσω του περάσματος Σαρακίμπ στα νότια της επαρχίας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετείχαν στο σχέδιο, προσφέροντας να παράσχουν βοήθεια για την περιοχή σε συντονισμό με τη Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Μετά από μακρές συνομιλίες, τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν στις 12 Φεβρουαρίου ότι η HTS εμποδίζει την παροχή βοήθειας στην ευρύτερη Ιντλίμπ. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε στο Reuters ότι «υπάρχουν ζητήματα έγκρισης» από την τρομοκρατική ομάδα. Εν τω μεταξύ, μια πηγή στην HTS είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι η τρομοκρατική ομάδα δεν θα επιτρέψει καμία αποστολή από περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση και ότι η βοήθεια θα έρχεται μόνο από την Τουρκία στη βορειοδυτική περιοχή.

Μιλώντας στον Guardian στις 14 Φεβρουαρίου, ο ηγέτης της HTS Αμπού Μοχάμαντ αλ-Τζουλάνι (Abu Mohamad al-Julani) τόνισε ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς την ευρύτερη Ιντλίμπ πρέπει να προέρχεται μόνο από την Τουρκία. Ο τρομοκράτης ζήτησε επίσης 10 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για προσπάθειες βοήθειας.

Σύριοι φιλοκυβερνητικοί ακτιβιστές είπαν ότι η HTS ζήτησε χρήματα για να επιτρέψει βοήθεια στην Ιντλίμπ από τμήματα που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Η τρομοκρατική ομάδα φέρεται να ζητούσε έως και 10.000 δολάρια για κάθε φορτηγό βοήθειας.

Αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ και τον εκβιασμό της HTS, η Δαμασκός συνήψε συμφωνία με τον ΟΗΕ στις 13 Φεβρουαρίου για να ανοίξει δύο περάσματα μεταξύ της περιοχής και της Τουρκίας για βοήθεια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ενέκρινε προσωπικά το άνοιγμα των περασμάτων Μπαμπ αλ-Σαλαμά και αλ-Ράι στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου για τρεις μήνες για να διευκολύνει την παροχή βοήθειας.

Στις 14 Φεβρουαρίου, η πρώτη συνοδεία βοήθειας του ΟΗΕ εισήλθε στη βορειοδυτική Συρία από το πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλαμά. Η συνοδεία αποτελούνταν από 11 οχήματα.

Παρά τις προσπάθειες της Δαμασκού να διευκολύνει την παροχή βοήθειας σε περιοχές της αντιπολίτευσης που επλήγησαν από το σεισμό, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι μπλοκάρει ή παρεμποδίζει τη βοήθεια. Ταυτόχρονα, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης αγνοούν εντελώς τις προσπάθειες της HTS να αποσπάσει από την ανθρωπιστική καταστροφή, την απόφασή της να βάλει την πολιτική πάνω από τη βοήθεια και την παντελή έλλειψη φροντίδας προς τους αμάχους στις περιοχές του.

Η κακή ανταπόκριση της HTS στον σεισμό παρέχει έναν ακόμη λόγο για τους οποίους η Ιντλίμπ δεν πρέπει να παραμείνει στα χέρια της τρομοκρατικής ομάδας, η οποία φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για τα χρήματα και την εξουσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή