Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Άσαντ και Ερντογάν- Τα εγκλήματα του πρώτου και οι κρυφές παραλείψεις του δεύτερου σε βάρος των λαών τους που ανέδειξαν οι σεισμοί

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι όσοι έχουν  μια στάλα ανθρωπιάς μέσα τους , δοκίμασαν μεγάλη θλίψη την περασμένη εβδομάδα,  καθώς είδαμε τις τραγικές συνέπειες των τρομερών σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία.

Δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και ολόκληρες πόλεις και κωμοπόλεις καταστράφηκαν στις δύο χώρες.

Οι σεισμοί δεν λαμβάνουν υπόψη  σύνορα και  κράτη. Σωστικά συνεργεία από όλο σχεδόν τον κόσμο εργάστηκαν δίπλα-δίπλα για να σώσουν επιζώντες, παρά τον απαίσιο καιρό.  Κανείς δεν σκέφτηκε με βάση  την εθνικότητα του τραυματισμένου παιδιού, γυναίκας ή άνδρα και  όλοι  μας είμασταν  χαρούμενοι όταν κάποιος ανασυρόταν  ζωντανός από τα ερείπια.

Ήταν ξεκάθαρο ότι οι σεισμοί έβγαλαν από μέσα μας την ανθρωπιά. Οι ανθρώπινες  επιδιώξεις και τα όνειρα  έσβησαν σε μια στιγμή  καθώς οι αδυναμία του ανθρώπου  αποκαλύφθηκε από τη δύναμη της φύσης.

Η αντίδραση του Ερντογάν

"Τα εύσημα οφείλονται στους Τούρκους αξιωματούχους που χρησιμοποίησαν τις διεθνείς επαφές τους για να συγκεντρώσουν αλληλεγγύη και βοήθεια και για τις δύο χώρες, παρόλο που η διεθνής κοινότητα έτεινε να αγνοεί την  Συρία", επισημάινει σε άρθρο του με τίτλο  "Ένα παραμύθι δύο Προέδρων, ένας να κλαίει και ένας να γελάει"  Διεθνές Αραβικό ΜΜΕ., του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

 

"Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του επισκέφθηκαν την πόλη Καχραμανμάρας την επομένη των σεισμών για να καθησυχάσουν τους ανθρώπους και να δούν  την πρόοδο των εργασιών που γίνονται μετά την καταστροφή.

Περπατούσε στους δρόμους συναντώντας οικογένειες και έκλαιγε μαζί τους, ενώ  υποσχέθηκε ότι θα ξαναχτίσει ότι καταστράφηκε μέσα σε ένα χρόνο και ότι  θα τους παρείχε αξιοπρεπή στέγαση. Ο Τούρκος ηγέτης είπε επίσης ότι θα τους δοθούν χρήματα για να τους βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και κήρυξε επταήμερο πένθος για τα θύματα και τρίμηνη  κατάσταση  έκτακτης ανάγκης για την απομάκρυνση των ερειπίων και την αποκατάσταση της ζωής στις πληγείσες πόλεις.

Η στάση του Άσαντ

Στη Συρία, εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ και η σύζυγός του πήγαν στο Χαλέπι τέσσερις ημέρες μετά τους σεισμούς, αφού διαβεβαιώθηκαν ότι οι μετασεισμοί είχαν λήξει. Πόζαραν για φωτογραφίες, χαμογελώντας στις κάμερες σαν να ήταν μια χαρούμενη περίσταση.

Ο Άσαντ ήταν αναμφίβολα ευχαριστημένος που δεχόταν τηλεφωνήματα από Άραβες και άλλους ηγέτες που εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους και ζητούν την άρση των κυρώσεων στη Συρία, κάτι που θα ωφελούσε το καθεστώς και θα τερματίσει την τιμωρία του ίδιου και των ανώτερων αξιωματούχων του.

Ο τερματισμός των κυρώσεων θα σήμαινε επίσης ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα εισρεύσει στη Συρία, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για λεηλασίες υψηλού επιπέδου και διανομή   στην βάση διακρίσεων. Αυτό ήταν συχνό παράπονο στα social media.

Στην πραγματικότητα, ο Άσαντ  υπόκειται στον Νόμο  περί κυρώσεων των ΗΠΑ,  αλλά  λόγω των σεισμών  πλήττονται από αυτές οι περιοχές στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχονται  από την αντιπολίτευση.

Οι περιφερειακές και διεθνείς θέσεις για το καθεστώς έχουν πάει πέρα δώθε. Θα του προσφέρει ο κόσμος υποστήριξη παρά τα εγκλήματά του ; Και θα θεωρηθεί αυτό ως κάποιου είδους ομαλοποίησης με το καθεστώς Άσαντ;

Αυτό ήταν ένα άμεσο θέμα ηθικής και ανθρωπιστικής διαμάχης, αλλά ορισμένες αραβικές χώρες αποφάσισαν γρήγορα ποια θα ήταν η θέση τους και παρείχαν υποστήριξη απευθείας στο καθεστώς Άσαντ.

Οι φίλοι του Άσαντ είπαν ότι οι σεισμοί ήταν μια χρυσή ευκαιρία για να χρησιμοποιηθούν πολιτικά και να  τους εκμεταλλευθεί υπέρ του.

Οι φωνές που ζητούν τον τερματισμό των κυρώσεων σε βάρος του και του καθεστώτος του γίνονται όλο και πιο έντονες.

Εάν συμβεί αυτό, όλοι γνωρίζουμε ότι σημαίνει ότι θα του δοθεί περισσότερος χρόνος για να εκκαθαρίσει περισσότερα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για μια ιστορία δύο προέδρων, ένας να κλαίει και ένας να γελάει. Όσον αφορά την ειλικρίνεια, είναι ξεκάθαρο ποιος έχει στο επίκεντρο τα συμφέροντα των ανθρώπων του."

Η εικόνα Ερντογάν και Άσαντ

Από το παραπάνω άρθρο προβάλεται μια ωραιοποιημένη, ιδανική εικόνα του Τούρκου Προέδρου  Ερντογάν και μια δαιμονοποιημένη θα λέγαμε του Σύριου Προέδρου Άσαντ.

Ουδείς βέβαια αμφιβάλλει για τις ευθύνες του  Άσαντ  για τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο στην χώρα του και τα  φανερά εγκλήματα  που διέπραξε το καθεστώς του σε βάρος του ίδιου του του λαού.

Παρόλα αυτά  υπάρχουν και οι σοβαρές παραλείψεις  ηγετών απέναντι του λαού τους, όπως η  ανεκτικότητα και η αποδοχή  κατασκευαστικών αυθαιρεσιών και παραλείψεων, σαν αυτών  που έγιναν στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές στην Τουρκία, για τις οποίες έσπευσε μετά την ισοπέδωση των τουρκικών πόλεων και κωμοπόλεων, το καθεστώς Ερντογάν να προβεί σε συλλήψεις,  των  κυριολεκτικά  δολοφόνων εργολάβων. 

Δυστυχώς όμως για τον τουρκικό λαό ήταν ήδη αργά.

Η τουρκική αντιπολίτευση μάλιστα ισχυρίζεται πως κάποιοι από τους εργολάβους δολοφόνους ήταν φίλα προσκείμενοι προς τον Τούρκο Πρόεδρο, κάτι που εάν και εφόσον αποδειχθεί, καθιστά πολύ ευάλωτο τον Ερντογάν.

Οψόμεθα 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...