Μέση Ανατολή

Εκ των έσω εχθρός για την Τουρκία! Σύμμαχοι της HTS σχηματίζουν συνασπισμό στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Συρίας

Στις 2 Φεβρουαρίου, πολλές φατρίες που συμμάχησαν με τη Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα σχημάτισαν συνασπισμό σε περιοχές που κατείχαν οι Τούρκοι στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου της Συρίας, αμφισβητώντας την επιρροή της Άγκυρας στην περιοχή.

Οι φατρίες, το Κίνημα Ahrar al-Sham-Ανατολικός Τομέας, το κίνημα Nour al-Din al-Zenki, η Ταξιαρχία Al-Tawhid και η 50η Μεραρχία, ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι ο νέος συνασπισμός, που ονομάζεται Συγκέντρωση al-Shahba, δημιουργήθηκε για να να διατηρήσει τους στόχους της «συριακής επανάστασης», να ανατρέψει το «καθεστώς» και να οργανώσει την άμυνα των περιοχών της αντιπολίτευσης έναντι κάθε πιθανής επίθεσης.

Η δήλωση διαβάστηκε από τον διοικητή Hussein Assaf Abu Tawfiq, γνωστό και ως "Haji Tell Rifaat", ο οποίος είπε ότι ο συνασπισμός θα συνεργαστεί με υπάρχοντες στρατιωτικούς σχηματισμούς και σχηματισμούς ασφαλείας στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές.

Ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι ο συνασπισμός, ο οποίος έχει περίπου 22.000 μαχητές, δημιουργήθηκε με άμεση υποστήριξη από το HTS, τον de facto κυρίαρχο της ευρύτερης περιοχής Ιντλίμππου περιλαμβάνει τμήματα της δυτικής επαρχίας του Χαλεπίου.

Λίγες ώρες μετά τον σχηματισμό του συνασπισμού αναφέρθηκαν διάφορα προβλήματα. Η Ταξιαρχία al-Fateh και το 1ο Σύνταγμα, οι μεγαλύτερες μονάδες του Κινήματος Nour al-Din al-Zenki, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον συνασπισμό. Τρεις άλλες μονάδες αποστάτησαν από την Ταξιαρχία Αλ-Ταουχίντ. Ακτιβιστές είπαν ότι η πίεση, ακόμη και απειλές από την Τουρκία ήταν η αιτία.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο διοικητής του Κινήματος Ahrar al-Sham-Ανατολικός Τομέας, Saddam al-Musa, σκοτώθηκε σε επίθεση με drone. Η Τουρκία κατηγορήθηκε ανεπίσημα για την επίθεση με drone. Ο Al-Musa ήταν ο κορυφαίος σύμμαχος του HTS στις Τουρκοκρατούμενες περιοχές στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου.

Η αντίρρηση της Τουρκίας στον νέο συνασπισμό ήταν σαφής στην απάντηση του Εθνικού Στρατού της Συρίας, ο οποίος κυβερνά τις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου. Σε ανακοίνωσή του, ο σχηματισμός αρνήθηκε οποιαδήποτε σύνδεση με τη Συγκέντρωση al-Shahba.

Η υποστήριξη του HTS για τη συγκέντρωση Shahba έχει σκοπό να επεκτείνει την επιρροή του στην ύπαιθρο του βόρειου Χαλεπίου, καθώς και να αμφισβητήσει και να πιέσει την Τουρκία.

Η τρομοκρατική ομάδα εργάζεται για να διεισδύσει στην τουρκοκρατούμενη περιοχή εδώ και λίγα χρόνια. Πρόσφατα, ενίσχυσε αυτές τις προσπάθειες υπό τον φόβο των συνεχιζόμενων ρωσικών προσπαθειών για την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Μία από τις επιλογές της Άγκυρας είναι να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ευρύτερη Ιντλίμπ. Αυτό θα προωθούσε τη διαδικασία εξομάλυνσης με τη Δαμασκό και θα άνοιγε το δρόμο για μια μεγάλης κλίμακας συριακή στρατιωτική επιχείρηση που θα τερμάτιζε την ομάδα ή τουλάχιστον θα ελαχιστοποιούσε την επιρροή της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή