Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Αντάρτικο στο Β. Ιράκ! Χτύπησαν τουρκική βάση με ρουκέτες Grad

Η τουρκική στρατιωτική βάση Μπασίκα στο βόρειο τμήμα της Μοσούλης του Ιράκ δέχτηκε επίθεση με αρκετούς πυραύλους που εκτόξευσε η ομάδα Ahrar al-Iraq.

Η στρατιωτική βάση Μπασίκα στην περιοχή Ζελκάν, που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης της Μοσούλης, έγινε στόχος 20 ρουκετών την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου. Λίγα λεπτά μετά την επίθεση, η «Ισλαμική Αντίσταση Liwa Ahrar al-Iraq» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση δημοσιεύοντας μια προκήρυξη.

«Στις 07:36 της Τετάρτης (τοπική ώρα), η βάση του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ δέχτηκε επίθεση με 20 ρουκέτες Grad. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη και άμεση αποχώρηση των Τούρκων κατακτητών», ανέφερε η Ahrar al-Iraq.

Η Αντιτρομοκρατική Οργάνωση της περιοχής του Κουρδιστάν ανακοίνωσε επίσης ότι η τουρκική στρατιωτική βάση στα βόρεια της Μοσούλης χτυπήθηκε από 8 ρουκέτες.

Αυτή είναι η πρώτη επίθεση ιρακινών αντιστασιακών ομάδων στην τουρκική βάση στη Μπασίκα το 2023. Πέρυσι, αυτή η βάση έγινε στόχος επιθέσεων με ρουκέτες και drone 23 φορές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την τελευταία φορά, στις 4 Δεκεμβρίου 2022, η στρατιωτική βάση Μπασίκα είχε στοχοποιηθεί ξανά με οκτώ ρουκέτες.

Η Τουρκία πραγματοποιεί στρατιωτικές επιθέσεις στο έδαφος της περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ από το 2015 για να καταστείλει τις κουρδικές φατρίες που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η βάση αυτή υπόκειται κατά καιρούς σε συχνούς βομβαρδισμούς. Στις 25 Αυγούστου, ο ανταποκριτής της εφημερίδας Al-Mayadeen ανέφερε ότι αυτή η τουρκική βάση στη Μπασίκα, ανατολικά της Νινευή, η οποία είναι κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό, είχε στοχοποιηθεί με πολλούς πυραύλους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και τουρκικά αεροπλάνα στοχεύουν συνεχώς χωριά και περιοχές του Ιράκ. Στις 20 Ιουλίου, οι τουρκικές επιδρομές επικεντρώθηκαν στο θέρετρο Μπαρχ στο Κυβερνείο Ντοχούκ, σκοτώνοντας έναν αριθμό αμάχων και τραυματίζοντας δεκάδες.

Στις 23 Ιουλίου, το Ιράκ υπέβαλε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση σχετικά με τις τουρκικές επιθέσεις.

Ο Ιρακινός Πρόεδρος, Αμπντ αλ-Λατίφ Ρασίντ (Abd al-Latif Rashid), είχε προηγουμένως μιλήσει για τουρκικές παραβιάσεις, θεωρώντας ότι η παραβίαση των συνόρων φέρνει σε δύσκολη θέση τις κυβερνήσεις της Βαγδάτης και του Ερμπίλ, τονίζοντας ότι η παρουσία της Τουρκίας στο ιρακινό έδαφος είναι απαράδεκτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Ψήνεται" κλιμάκωση! “Μακελειό” για Aμερικανούς από ιρανικό drone στη Συρία-Απάντηση των ΗΠΑ με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές

Η επίθεση και η απάντηση των ΗΠΑ απειλούν να ανατρέψουν τις πρόσφατες προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην...