Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Τριγμοί στις σχέσεις ΗΠΑ-Κόλπου! Γιατί απειλούν να αποσύρουν τη στρατιωτική υποστήριξη στη Σ. Αραβία- Τι θα γίνει με τους ελληνικούς Patriot

Αρκετοί Δημοκρατικοί νομοθέτες επέκριναν την απόφαση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας (Opec+) να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, προτείνοντας νομοθεσία που θα απομακρύνει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα και πυραυλικά συστήματα από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του καρτέλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νομοσχέδιο εισήχθη την Τετάρτη από τους Τομ Μαλινόβσκι (Tom Malinowski), Σον Καστέν (Sean Casten) και Σούζαν Γουάιλντ (Susan Wild) και ήταν άμεση απάντηση στην απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προβεί σε σημαντική μείωση στην παραγωγή πετρελαίου, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς θα αναγκάσει την τιμή του πετρελαίου να ανέβει ξανά πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.

Κατηγόρησαν επίσης τη Σαουδική Αραβία ότι τάσσεται με τη Ρωσία για να αυξήσει τις τιμές εν μέσω ενδείξεων ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, με την κίνηση της Τετάρτης να θεωρείται νίκη για τη Μόσχα καθώς αντιμετωπίζει απώλειες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και μειωμένα έσοδα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για τον οποίο τα αμερικανικά στρατεύματα και εργολάβοι θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν αυτήν την υπηρεσία σε χώρες που εργάζονται ενεργά εναντίον μας. Εάν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να βοηθήσουν τον Πούτιν, θα πρέπει να αναζητήσουν την άμυνά του», ανέφεραν οι νομοθέτες στο μία δήλωση. «Είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν να ενεργούν σαν υπερδύναμη στη σχέση μας με τα κράτη-πελάτες μας στον Κόλπο. Έχουν κάνει μια επιλογή και πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες. Τα στρατεύματα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός μας χρειάζονται αλλού».

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε επίσκεψη στο πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο και συναντήθηκε με τον διάδοχό του, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε μια προσπάθεια να επιδιορθώσει τη σχέση των χωρών. Οι σχέσεις ήταν τεταμένες κατά τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος έφυγε από τη Σαουδική Αραβία λέγοντας ότι ανέμενε το Ριάντ να κάνει «περαιτέρω βήματα» για την ενίσχυση της προσφοράς πετρελαίου.

Η επίσκεψη επικρίθηκε έντονα από τους Δημοκρατικούς, καθώς και από Σαουδάραβες ακτιβιστές, οι οποίοι θεώρησαν ότι η κίνηση αγνοούσε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το βασίλειο σε μια προσπάθεια να λάβουν από τη Σαουδική Αραβία διαβεβαιώσεις για φθηνότερη ενέργεια.

Τώρα, με αυτή την τελευταία μείωση παραγωγής, οι επικριτές της απόφασης του Μπάιντεν να κατευνάσει τη Σαουδική Αραβία και να αποσιωπήσει τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post και του Middle East Eye, Τζαμάλ Κασόγκι (Jamal Khashoggi), ζητούν μια πλήρη αναθεώρηση της σχέσης ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

«Πολλοί υποστήριξαν ότι έπρεπε να «επιδιορθώσουμε» τη σχέση μας με τους εταίρους μας στον Κόλπο για να κερδίσουμε τη συνεργασία τους στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών μετά την εισβολή της Ρωσίας και ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να το κάνει», ανέφεραν οι Μαλινόβκσι, Καστέν και Γουάιλντ. «Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απάντησαν τώρα στις πρωτοβουλίες μας με ένα χαστούκι που θα βλάψει τους Αμερικανούς καταναλωτές και θα υπονομεύσει τα εθνικά μας συμφέροντα».

Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ αρνήθηκαν ότι η παραγωγή είχε πολιτικά κίνητρα, με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν (Abdulaziz bin Salman), να λέει ότι το Ριάντ «θα ενεργήσει και θα αντιδράσει σε ό,τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία με τον πιο υπεύθυνο και ανταποκρινόμενο τρόπο».

Κατάργηση της στρατιωτικής βοήθειας στη Σαουδική Αραβία

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσους υποστηρικτές έχει συγκεντρώσει η νομοθεσία, φαίνεται ότι πολλοί Δημοκρατικοί υποστηρίζουν την κατάργηση της υποστήριξης των ΗΠΑ στον σαουδαραβικό στρατό, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων και όπλων από το βασίλειο.

Η Σαουδική Αραβία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη των ΗΠΑ για να διατηρήσει τον στρατό της. Τον περασμένο μήνα, το NBC News ανέφερε ότι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ εργαζόταν σε μια νέα στρατιωτική εγκατάσταση δοκιμών στο βασίλειο.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση από το Ίδρυμα του Ομίλου Eurasia έδειξε επίσης ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών ήταν αντίθετοι με τις συνεχιζόμενες πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα σταματήσουμε να προμηθεύουμε τους Σαουδάραβες με όπλα και εξαρτήματα αεράμυνας εάν αυτοί εξαπατήσουν τον αμερικανικό λαό και ενισχύσουν τον Πούτιν κάνοντας δραστικές περικοπές στην παραγωγή», δήλωσε το μέλος του κογκρέσου Ρο Χάνα (Ro Khanna).

Ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι (Chris Murphy), ένθερμος επικριτής του Ριάντ, επέκρινε τη φύση της σχέσης της Ουάσιγκτον με το βασίλειο, λέγοντας ότι, ακόμη και αφού έκλεισε τα μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προμήθευσε με όπλα, η Σαουδική Αραβία είχε γυρίσει την πλάτη της στις ΗΠΑ.

«Νόμιζα ότι το όλο νόημα της πώλησης όπλων στα κράτη του Κόλπου παρά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, τον ανόητο πόλεμο στην Υεμένη, την εργασία ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Λιβύη, το Σουδάν κ.λπ., ήταν ότι όταν ερχόταν μια διεθνής κρίση, ο Κόλπος μπορούσε να επιλέξει την Αμερική από τη Ρωσία/Κίνα», έγραψε ο Μέρφι στο Twitter.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς (Bernie Sanders), ο οποίος ηγήθηκε πολλαπλών νομοθετικών προσφορών με στόχο τον τερματισμό της υποστήριξης των ΗΠΑ στις πολεμικές προσπάθειες του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, συμφώνησε ότι η Ουάσιγκτον έπρεπε να ανταποκριθεί στην απόφαση του ΟΠΕΚ+ καταργώντας τη στρατιωτική βοήθεια προς τη Σαουδική Αραβία.

«Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή είναι μια κραυγαλέα προσπάθεια αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στην αντλία που δεν αντέχει. Πρέπει να τερματίσουμε το παράνομο καρτέλ του ΟΠΕΚ για τον καθορισμό των τιμών, να εξαλείψουμε τη στρατιωτική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία και να προχωρήσουμε επιθετικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η χώρα μας έχει ενισχύσει ενεργά την αντιαεροπορική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή Πυροβολαρχίας Patriot με 200 περίπου στρατιωτικούς.

Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της στρατιωτικής διπλωματίας και έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, με τη Σαουδική Αραβία να συσφίγγει πολιτικά ,οικονομικά και στρατιωτικά τις μεταξύ μας σχέσεις.

Ωστόσο το παράδειγμα της έλλειψης πυραύλων Patriot που αντιμετώπισε η Σαουδική Αραβία, σε συγκερασμό με την πρόσφατη αγορά από τις ΗΠΑ και τις άριστες σχέσεις Αθήνας-Ριάντ θα πρέπει να μας αφυπνίσει, όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, αναλύοντας το γιατί θα επιστρέψουν "φρεσκαρισμένοι" οι Πάτριοτ που στείλαμε στην Σαουδική Αραβία.

Η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αντιαεροπορική της άμυνα στα πυραυλικά συστήματα Patriot που διαθέτει.

Η Τουρκία από την άλλη διαθέτει πληθώρα drones και πυραυλικών συστημάτων τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κορεσμό στόχων του δικτύου αντιαεροπορικής μας άμυνας αφενός και αφετέρου στην εξάντληση σε σύντομο χρονικό διάστημα του υπάρχοντος αποθέματος των πυραύλων μας Patriot.

Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνεται όπως η χώρα μας προβεί από τώρα στη συμφωνία εξασφάλισης επιπρόσθετων πυραύλων Patriot από το Ριάντ αν απαιτηθεί μελλοντικά, είτε από τις ΗΠΑ, είτε βάσει συμφωνίας από χώρες της ΕΕ που διαθέτουν επίσης το υπόψιν αντιαεροπορικό σύστημα.

Τι θα γίνει με τους ελληνικούς Patriot

Μη γνωρίζοντας τον ακριβή βαθμό της υποστήριξης των Αμερικανών στο προαναφερθέν πλαίσιο, τα σενάρια απόσυρσης της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περιορίζονται σε θεωρητικό πλαίσιο.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν την ελληνική αποστολή στη Σαουδική Αραβία, αναμένεται αν αποφασιστεί το παραπάνω, η ελληνική πυροβολαρχία Patriot να επαναπατριστεί άμεσα, με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Εφόσον η αποστολή περιλαμβάνει αμερικανικά όπλα, εκτιμάται πως δεν θα επιτραπεί η παραμονή τους στη χώρα σε περίπτωση που το ρεύμα των εξελίξεων κυλήσει ως παραπάνω.

Αυτό σαφώς θα αποτελεί πλήγμα για τα ελληνικά συμφέροντα και ενδεχομένως διπλωματική ψυχρότητα μεταξύ Αθήνας-Ριάντ, αφού η Ελλάδα έχει εγκαθιδρύσει τη θέση της στη Δύση και κινείται διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά στα πρότυπα που ορίζονται από τη Δύση.

Καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας παραμένουν τεταμένες, αλλά συμφέροντα υψηλού ενδιαφέροντος υποβόσκουν και τις υποστηρίζουν, εκτιμάται πως η εν λόγω νομοθεσία δεν θα προχωρήσει.

Αυτό δεν σημαίνει όμως, πως η Αθήνα μπορεί να εφησυχάζει, αλλά αντίθετα, οφείλει να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο και το μετριασμό των διπλωματικών και στρατιωτικών συνεπειών που ενδεχομένως προκύψουν από μία τέτοια απόσυρση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ