Μέση Ανατολή

Η Αλ Κάιντα στη Συρία χρησιμοποιεί το τουρκικό τραπεζικό σύστημα-Ποιος είναι ο πραγματικός τρομοκράτης;

"Ο Ερντογάν επιτρέπει στην Αλ Κάιντα στη Συρία να χρησιμοποιήσει το τουρκικό τραπεζικό σύστημα", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Ένα Τούρκο μέλος της Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), επίσης γνωστή ως Αλ Κάιντα στη Συρία ή Μέτωπο Nusrah, άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό σε τουρκική κρατική τράπεζα, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε ένταλμα σύλληψης στην Τουρκία,  με το οποίο ήταν υποχρεωμένη να παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Σύμφωνα με απόρρητα οικονομικά έγγραφα που έλαβε το Nordic Monitor, ο Emre Çamurcu, ένας 26χρονος μαχητής του HTS, άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην κρατική Halkbank στις 21 Φεβρουαρίου 2020, αν και οι τουρκικές αρχές γνώριζαν ότι εργαζόταν για το HTS με το υποτιθέμενο όνομα αλ-Κατάντε.

Η Τουρκία κατέταξε την HTS ως τρομοκρατική ομάδα στις 31 Αυγούστου 2018 με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε δύο ημέρες νωρίτερα ως μέρος της συμμόρφωσης της Τουρκίας με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στις 5 Ιουνίου 2018 η επιτροπή του ΟΗΕ είχε ενημερώσει τα δεδομένα της για το Μέτωπο Νούσρα, λέγοντας ότι η ομάδα δημιούργησε το HTS τον Ιανουάριο του 2017 «ως όχημα για να προωθήσει τη θέση της στη συριακή εξέγερση και να προωθήσει τους δικούς της στόχους ως θυγατρική της Αλ Κάιντα στη Συρία».

Η Άγκυρα έπρεπε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των μελών του HTS και των οντοτήτων του στην Τουρκία αφού η απόφαση του ΟΗΕ έγινε μέρος του τουρκικού νόμου με το προεδρικό διάταγμα.

Ωστόσο, δεν ελήφθη καμία απόφαση για την επιβολή αυτού του διατάγματος ή της απόφασης της επιτροπής του ΟΗΕ.

Τα μέλη του HTS συνέχισαν έκτοτε να συγκεντρώνουν μετρητά και να μετακινούν κεφάλαια χρησιμοποιώντας το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, ενώ η ομάδα, κυρίαρχη στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, συνέχιζε να εμπορεύεται αγαθά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, αυξάνοντας φορολογικά έσοδα σε εδάφη που ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό και συνδεδεμένες ομάδες μαχητών.

Ο Τσαμούρτζου και  το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού του δύο χρόνια μετά την επιβολή των κυρώσεων στο HTS, είναι ακόμη μια απόδειξη του πώς η Αλ Κάιντα λειτουργεί στην Τουρκία χωρίς πολλά εμπόδια.

Σύμφωνα με τον εμπιστευτικό φάκελο για τον Çamurcu, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του το 2018 από δικαστή στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι ανήκει σε ένοπλη ομάδα. Ωστόσο, δεν εκκρεμεί ποινική έρευνα εναντίον του από εισαγγελείς και δεν υπάρχει εν εξελίξει ποινική υπόθεση σε κανένα δικαστήριο.

Οι τραπεζικές του δραστηριότητες δείχνουν ότι είχε τρεις λογαριασμούς σε μια άλλη κρατική τράπεζα, τη Ziraat, από το 2014, αλλά έκλεισε δύο από αυτούς τον Μάρτιο του 2018.

Στη συνέχεια άνοιξε έναν τραπεζικό λογαριασμό στην ιδιωτική τράπεζα İş Bankasi στις 25 Ιανουαρίου 2018 και ακολούθησε ένας λογαριασμός στη Halkbank το 2020.

Τα αρχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι είχε αναγνωριστεί ως μέλος του HTS πολύ πριν.

Η αστυνομία ζήτησε μάλιστα από το Συμβούλιο Διερεύνησης Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK) να εξετάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά του στοιχεία στις 26 Απριλίου 2019, ενώ ακολούθησε άλλο αίτημα στις 16 Ιουλίου 2020.

Αν και επισημάνθηκε ως τρομοκράτης του HTS, πέρασαν χρόνια πριν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράψει ένα κυβερνητικό διάταγμα, στις 24 Δεκεμβρίου 2021, που διέταξε το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων.

Είχε μια σύντομη θητεία εργασίας το 2018 σε ένα εργοστάσιο χρωμάτων που λειτουργεί με την επωνυμία Aromatik Kimyevi Maddeler Dış Ticaret Limited Şirketi στην Κωνσταντινούπολη.

Τα μέλη του HTS που κρατούνταν σε επιδρομές της αστυνομίας στην Τουρκία συχνά απελευθερώνονταν, ενώ ορισμένοι πραγματοποιούσαν ελεύθερα ταξίδια μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, εκτελώντας επιχειρήσεις για λογαριασμό της τρομοκρατικής ομάδας.

Η HTS παραμένει η κυρίαρχη τρομοκρατική ομάδα στην Ιντλίμπ, με περίπου 10.000 μαχητές σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που εκδόθηκε τον Ιούνιο από την Ομάδα Αναλυτικής Υποστήριξης και Παρακολούθησης Κυρώσεων του ΟΗΕ.

Ενσωματώνει διάφορες ομάδες μαχητών και συνεργάζεται με θυγατρικές όπως το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκιστάν (ETIM), γνωστό και ως Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν (TIP).

Λειτουργεί βενζινάδικα και άλλες επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ για να συγκεντρώσει κεφάλαια για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων τους.

Η παρουσία του HTS στην Ιντλίμπ που ελέγχεται από την Τουρκία ήταν ένα από τα επίμαχα ζητήματα μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, των τριών χωρών που ξεκίνησαν τη διαδικασία της Αστάνα για κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Η Τουρκία, ως ένα από τα τρία εγγυήτρια κράτη, υποτίθεται ότι θα εξαλείψει την τρομοκρατική απειλή στην Ιντλίμπ.

Η HTS κατονομάστηκε ρητά ως τρομοκρατική ομάδα και απειλή για την ειρήνη στη Συρία σε δήλωση που εξέδωσε και οι τρεις χώρες τον Δεκέμβριο του 2019.

Εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία για την αυξημένη παρουσία και τρομοκρατική δραστηριότητα της «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ» και άλλων συνδεδεμένων τρομοκρατών ομάδων όπως ορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που αποτελούν απειλή για τους αμάχους εντός και εκτός της περιοχής ».

Η Ρωσία πιστεύει ότι η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επειδή δεν έχει ακόμη εξαλείψει το HTS"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από το παραπάνω άρθρο, διαπιστώνει κανείς το πως εκλαμβάνει η Τουρκία τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ποιά είναι η εφαρμογή των αποφάσεων στην Τουρκία σε θέματα που αφορούν την Διεθνή τρομοκρατία

Αποκαλύπτεται στο παρόν ότι τρομοκράτες χαρακτηρισμένοι από τον ΟΗΕ, με την ανοχή και στήριξη της Τουρκίας, διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε τουρκικές τράπεζες, αν και θα έπρεπε να κατασχεθούν πλήρως τα περιουσιακά τους στοιχεία και να συλληφούν

Κατά τα άλλα η Τουρκία κατηγορεί τους Κούρδους του YPG της Συρίας ως τρομοκράτες, δηλαδή αυτούς που πολέμησαν ενάντια στους τρομοκράτες του ISIS, τους οποιους υποθάλπει και χρησιμοποιεί η ίδια στο Ιντλίμπ της Συρίας!!

 

 

 

 

.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Αιφνιδίασε και πάλι την δύση ο Πούτιν - Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-500 ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ καταστρέφει πλέον υπερηχητικούς στόχους από ΗΠΑ

Η δοκιμή έγινε προχθές στην Ρωσική επικράτεια - Η κίνηση αφορά ξεκάθαρα μέτρα κατά του σεναρίου μιας αμερικανο-ρωσικής...