Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Τι σημαίνει η διαφαινόμενη νέα αραβική συμμαχία για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο;

"Η Αίγυπτος φιλοξενεί αραβική σύνοδο κορυφής πέντε κρατών", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής που φιλοξένησε η Αίγυπτος μεταξύ των ηγετών πέντε αραβικών χωρών μπορεί να χρησιμεύσει ως προοίμιο για περισσότερη κοινή δράση για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα μέσα του συνεχιζόμενου ρωσο-ουκρανικού πολέμου, της αύξησης των ρυθμών παγκόσμιου πληθωρισμού, της έντασης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, καθώς και των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, η Αίγυπτος διοργάνωσε μια σύνοδο κορυφής πέντε κρατών στην πόλη New Alamein στις 22 Αυγούστου μετά από πρόσκληση από τον Πρόεδρό της Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β', ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Σεΐχης Χαμάντ μπιν Ισά Αλ Χαλίφα και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά αλ-Καντίμι.

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ Αλαμέιν στις 21 Αυγούστου, όπου τον υποδέχθηκε ο Σίσι, στην πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο μετά την ορκωμοσία του ως προέδρου των ΗΑΕ τον Μάιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στην αραβική περιοχή και την περιφερειακή ασφάλεια.

Ο Bassam Rady, επίσημος εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, ανέφερε σε δήλωση τύπου ότι η σύνοδος κορυφής εξέτασε τρόπους ενίσχυσης της κοινής συνεργασίας σε θέματα ενέργειας και τροφίμων.

Σύμφωνα με τον Ράντι, οι αξιωματούχοι τόνισαν επίσης την ανάγκη για οικονομική και επενδυτική συνεργασία και την αραβική εθνική ασφάλεια.

Αναλυτές και παρατηρητές λένε ότι η μίνι σύνοδος κορυφής έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, δεδομένων προκλήσεων όπως οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού, οι επισιτιστικές και ενεργειακές κρίσεις και η ανάγκη επίτευξης ασφάλειας και σταθερότητας στην αραβική περιοχή.

"Προσθέστε σε αυτό τις κρίσεις στην αραβική περιοχή, συγκεκριμένα στη Λιβύη, την Υεμένη, το Ιράκ, το Σουδάν και άλλες χώρες", δήλωσε στο Al-Monitor ο Salah Halima, πρώην βοηθός του αιγυπτιακού υπουργού Εξωτερικών. "Αυτή η σύνοδος αποτελεί παράδειγμα των προσπαθειών του αιγυπτιακού κράτους στην ένωση των αραβικών τάξεων για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων και την ενίσχυση της κοινής συνεργασίας σε όλους τους τομείς» , πρόσθεσε

Ο Anwar bin Mohammed Gargash, διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΑΕ, δήλωσε σε tweet στις 25 Αυγούστου ότι τα ΗΑΕ εργάζονται για την επίτευξη αλληλεγγύης στον αραβικό κόσμο και αυτή η σύνοδος κορυφής είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η σύνοδος κορυφής έδειξε επίσης το Ελ Alamein, το οποίο το αιγυπτιακό κράτος έχει μετατρέψει από μια πόλη ναρκοπέδιο στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια τουριστική πόλη που αναζητά επενδυτικά έργα.

Πολλά αναπτυξιακά και τουριστικά έργα άνοιξαν πρόσφατα στη νέα πόλη, συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Alamein, μιας πολυτελούς οικιστικής γειτονιάς, της γειτονιάς El Alamein Gardens και της περιοχής των ξενοδοχείων με πολλούς τουριστικούς πύργους.

Το New Alamein, με έκταση 152.000 στρεμμάτων, βρίσκεται εντός της επαρχίας Marsa Matrouh.

Ο Gargash πρόσθεσε στο tweet του στις 25 Αυγούστου ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την αραβική περιοχή μας να είναι αποτελεσματική, να έχει όραμα και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας».

Ο Ziad Shakhanbeh, Ιορδανός αναλυτής και καθηγητής ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο της Πέτρας στην Ιορδανία, δήλωσε σε δήλωση τύπου στις 22 Αυγούστου ότι η σύνοδος κορυφής του New Alamein αποδεικνύει ότι υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν.

Μέσω της αραβικής συνεργασίας, συνέχισε, είπε, η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Ο Αλί μπιν Σάλεχ, πρόεδρος του Συμβουλίου Σούρα του Μπαχρέιν, σε μια δήλωση Τύπου στις 23 Αυγούστου ανέφερε ότι η ανάγκη να ενοποιηθούν οι θέσεις και τα οράματα μεταξύ των αραβικών χωρών αυξάνεται, δεδομένων των προκλήσεων και των εμποδίων που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Εξέφρασε την περηφάνια του για την επιθυμία των πέντε χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής να ανοίξουν περισσότερες προοπτικές για κοινή αραβική δράση."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι μια νέα νέα αραβική συμμαχία δημιουργείται, σε μια πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο, με άκρως θετικές επιπτώσεις  για τα συμφέροντα  Ελλάδας και Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο, αφού διατηρούν άριστες σχέσεις με τις 5 Αραβικές χώρες που μετέχουν σε αυτή

Η χώρα μας έχει συσφίξει τις σχέσεις της ιδιαίτερα με την Αίγυπτο, οριοθετώντας την ΑΟΖ μεταξύ τους, όπως έκανε και η Λευκωσία με το Κάϊρο, ενώ συνεργάζεται με το Κάϊρο, με ιδιαίτερη επιτυχία στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας

Το ίδιο εξαιρετικές είναι και οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΑΕ, με επενδύσεις να έρχονται στην Ελλάδα

Στον αντίποδα οι σχέσεις της Τουρκίας με τον Αραβικό κόσμο δεν είναι καλές, λόγω της επιθετικής πολιτικής του Ερντογάν στη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική(Λιβύη), γεγονός που τον έφερε σε ρήξη με ηγέτες χωρών της περιοχής

Ιδιαίτερα με την Αίγυπτο, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του Ερντογάν για βελτίωσή τους, επικρατεί τέλμα και στασιμότητα στις σχέσεις των 2 χωρών

Επιπλέον  η χώρα μας θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία, παίζοντας το ρόλο χώρας-γέφυρας μεταξύ ΕΕ και Αραβικού κόσμου, σε μια περίοδο δύσκολη ενεργειακά για τις Βρυξέλες, φέρνοντας το φυσικό αέριο των Αραβικών κρατών μέσω Ρεβυθούσας και Αλεξανδρούπολης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο

Τα παραπάνω προϋποθέτουν ασφάλεια και σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο, βάζοντας στην άκρη την αναθεωρητική Τουρκία , τόσο από τον Αραβικό κόσμο, όσο και από ΗΠΑ-Ισραήλ-ΕΕ

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...