Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Γεωπολιτική Ανάλυση: Αυτό είναι το σχέδιο Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν για τους Κούρδους της Συρίας και πως επηρεάζει Ελλάδα-Κύπρο

"Οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά» για τη βία στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου του κυριότερα σημεία είναι  τα ακόλουθα: 

"Η Ουάσιγκτον είναι «βαθιά ανήσυχη» για την πρόσφατη έξαρση της βίας στα βόρεια σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες επιθέσεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Συρίας και καλούν όλα τα μέρη να διατηρήσουν τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις, μέρες μετά τους αυξανόμενους βομβαρδισμούς στην περιοχή που σκότωσαν τουλάχιστον 21 άμαχους, μεταξύ των οποίων παιδιά.

«Λυπούμαστε για τις απώλειες αμάχων στην Αλ Μπαμπ, τη Χασάκα και αλλού», είπε ο Πράις, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες «να διασφαλίσουν τη διαρκή ήττα του ISIS και μια πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση».

Η πρόσφατη αιματοχυσία ήρθε σε ένα πλαίσιο αυξημένων εντάσεων που φέρνουν αντιμέτωπες τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων και των συριακών αντιπροσώπων τους.

Την Παρασκευή, οι κουρδικές αρχές δήλωσαν ότι ένα χτύπημα πριν από τα ξημερώματα από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε «ένα κέντρο εκπαίδευσης για νεαρά κορίτσια» στην περιοχή Σμούκα κοντά στη Χασάκε στα βορειοανατολικά, σκοτώνοντας τέσσερα παιδιά και τραυματίζοντας 11.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Βρετανία, ένα παρατηρητήριο πολέμου με ένα ευρύ δίκτυο πηγών στο έδαφος, επιβεβαίωσε τον απολογισμό.

Η δραστηριοποίηση πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους

Παράλληλα όπως  αναφέρει σε άρθρο του το AL-MONITOR, "oι πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην ύπαιθρο του Ντέιρ εζ-Ζορ στην ανατολική Συρία απείλησαν υπαλλήλους και εργαζόμενους ιδρυμάτων που συνδέονται με την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας υπό την ηγεσία των Κούρδων και τους προειδοποίησαν να μην εκτελέσουν εργασίες για τη διοίκηση.

«Το πρωί της 9ης Αυγούστου, οι υπάλληλοι του τοπικού συμβουλίου και του δήμου στην πόλη al-Hariji στη βορειοανατολική ύπαιθρο του Deir ez-Zor βρήκαν έκπληκτοι κατά την άφιξή τους στο χώρο εργασίας τους χαρτονομίσματα που έφεραν το λογότυπο του IS και το όνομα και η λειτουργία κάθε υπαλλήλου», δήλωσε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας αξιωματούχος της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

«Οι σημειώσεις περιελάμβαναν τα ονόματα 18 εργαζομένων. Απειλήθηκαν με θάνατο αν συνέχιζαν να εργάζονται για την Αυτόνομη Διοίκηση. Οι υπάλληλοι που δέχθηκαν τις απειλές για τη ζωή είναι κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, φύλακες στο τοπικό συμβούλιο και εκπαιδευτικοί. Οι περισσότεροι από αυτούς παραιτήθηκαν από φόβο για τη ζωή τους, επειδή τα κύτταρα του ΙS ήταν ιδιαίτερα ενεργά πρόσφατα και ενδέχεται να πραγματοποιήσουν τις απειλές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Στην ανατολική ύπαιθρο του Ντέιρ εζ-Ζορ σημειώθηκε πρόσφατα αύξηση των δολοφονιών με στόχο κουρδικές δυνάμεις, υπαλλήλους της Αυτόνομης Διοίκησης, φυλετικές προσωπικότητες και πολίτες.

Παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν οι κουρδικές δυνάμεις με διεθνή υποστήριξη κατά των υπολειμμάτων της οργάνωσης στη βορειοανατολική Συρία, οι πυρήνες του IS παραμένουν ενεργοί και αποτελούν κίνδυνο για τους αμάχους στην περιοχή, καθώς και για τις κουρδικές δυνάμεις και τους υπαλλήλους που εργάζονται στην Αυτόνομη Διοίκηση και τα συνδεδεμένα με αυτήν ιδρύματα.

Ο Nour Bakari, ένας δημοσιογράφος που κατοικεί στην ύπαιθρο της Deir ez-Zor που κρατείται από τις κουρδικές δυνάμεις  είπε στο Al-Monitor, «Το Ισλαμικό Κράτος είναι πολύ ενεργό στις περιοχές υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων. στη βορειοανατολική Συρία, ιδιαίτερα στην επαρχία Deir ez-Zor. Το IS ακολουθεί μια πολιτική απειλών για εκφοβισμό των SDF και του προσωπικού της Αυτόνομης Διοίκησης».

Πρόσθεσε: «Σε ορισμένες περιπτώσεις, το προσωπικό της Αυτόνομης Διοίκησης και τα πρώην μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) δέχθηκαν απειλές μέσω λογαριασμών WhatsApp που ανήκαν σε μαχητές του ΙS. Τα μηνύματα ήταν στο όνομα του IS. Περιείχαν απειλές για θάνατο, εκκλήσεις για μετάνοια και εκκλήσεις για παραίτηση από τις τάξεις των SDF ως ο μόνος τρόπος για να γλιτώσεις τον θάνατο».

Ο Bakari πρόσθεσε: «Πολλά μέλη των SDF από τις πόλεις al-Sheel, al-Tayyanah, Jadeed Bakkarah, Jadeed Ekedat, al-Sour και al-Hariji στην ύπαιθρο του Deir ez-Zor έλαβαν απειλές θανάτου από το IS μέσω WhatsApp. Η πρόθεση είναι να τους πιέσουν να εγκαταλείψουν τις SDF».

Συνέχισε, «Η δραστηριότητα του IS δεν περιορίστηκε σε απειλές, καθώς τα μέλη της ομάδας μαζεύουν με τη βία χρήματα από ανθρώπους στην περιοχή και από διάφορους εμπορικούς τομείς, καθώς το IS επιδιώκει να αποκτήσει οικονομικούς πόρους. Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους στέλνουν επίσης σφραγισμένες επιστολές σε ανθρώπους σε όλη την επαρχία Deir ez-Zor, ζητώντας τους να πληρώσουν βασιλικά τέλη».

«Τα βασιλικά τέλη είναι παρόμοια με την έννοια του Ζακάτ, ή τα τέλη που επιβάλλονται σε ορισμένους εμπόρους και γενικά στους πλούσιους, τα οποία εισέπρατταν όταν είχαν τον έλεγχο της περιοχής

Παρά το γεγονός ότι έχασε την τελευταία του επικράτεια στη Συρία τον Μάρτιο του 2019, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή Badia (έρημος της Συρίας) και κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα al-Naba του IS, πυρήνες του IS ξεκίνησαν έξι επιχειρήσεις μεταξύ 5 και 12 Αυγούστου, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους. Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες Ράκα, Ντέιρ ελ Ζορ και Νταράα (στα νότια της Συρίας).

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 9 Αυγούστου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Γραφείου Αντιτρομοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών Βλαντιμίρ Βορόνκοφ είπε ότι το IS συνεχίζει να απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια παρά την περιφερειακή του ήττα και τις απώλειες που υπέστη η ηγεσία του."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας του YPG βρίσκονται αντιμέτωποι με ένοπλη βία από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους φιλότουρκους  μισθοφόρους, αλλά και από τον ISIS του οποίου πυρήνες εξακολουθούν και δραστηριοποιούνται εναντίον τους.

Η σύμπλευση Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας κατά των Κούρδων 

Στην σχετικά πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας, αποφασίστηκε η παρεμπόδιση δημιουργίας Κουρδικού ημιανεξάρτητου μορφώματος στη Βόρεια Συρία

Αυτό συμφέρει τις τρείς χώρες και τη Συρία αλλά και την Κίνα για τους εξής λόγους:

Το Ιράν όπως και η Τουρκία έχουν κουρδικές μειονότητες, οπότε έχουν  κάθε όφελος από την μη δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κρατιδίου στη Βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ανάλογες προσδοκίες στη μειονότητά τους

Προσδοκούν ακόμη σε οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής, τα οποία τώρα κατέχουν οι Κούρδοι 

Επίσης το Ιράν τα έχει βρεί σε μεγάλο βαθμό με τον Άσσαντ, τον οποίο συνέδραμε στρατιωτικά με τους IRGC (φρουρούς επανάστασης) και με την Χεζμπλάχ του Λιβάνου και προσδοκεί σε περαιτέρω αποκόμιση οφελών από την μεταπολεμική Συρία, ερχόμενο σε "επαφή", με τον εχθρό του Ισραήλ

Η Τουρκία από την πλευρά της επιχειρεί κατόπιν Ρωσικής προτροπής να τα βρεί με τον Άσσαντ, προσδοκώντας στην αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Δαμασκό, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) με αυτό καθώς και  στην συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση της Συρίας

Η Ρωσία βλέπει την Τουρκία ως τον γεωπολιτικό παίκτη που μπορεί σε συνεργασία με τη Συρία, να διεισδύσει ενεργειακά στη ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργώντας προβλήματα σε ΗΠΑ-ΕΕ-Κύπρο-Ελλάδα οι οποίες επιχιερούν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ηπέιρου από τη Ρωσία

Παράλληλα η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας με την ρωσική παρουσία στη Συρία αλλά και το Ιράν, δημιουργούν έναν αντιδυτικό συνασπισμό κρατών στην περιοχή, ενάντια στο υπό διαμόρφωση ΝΑΤΟ Μ.Ανατολής από τις ΗΠΑ-Ισραήλ-Αραβικές χώρες.

Τέλος η Κίνα  έχει όφελος από την μη δημιουργία κουρδικού μορφώματος στη Βόρεια Συρία, αφού στο "δρόμο του μεταξιού" δεν θα εύρισκε μπροστά της, ένα φιλοδυτικό κρατίδιο

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Συρία σε βάρος των Κούρδων από Τουρκία-Συρία-Ρωσία-Ιράν, με απώτερο σκοπό την απώθηση των Κούρδων νοτίως του αυτοκινητοδρόμου Μ4 σε όλο το μήκος του και την εγκατάσταση στην περιοχή  Σύριων προσφύγων αραβικής και όχι κουρδικής καταγωγής που βρίσκονται  τώρα στην Τουρκία, με σκοπό την δημογραφική αλλοίωση της Βορείου Συρίας από το κουρδικό στοιχείο

Τα "απόνερα" για Ελλάδα-Κύπρο

Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις για Ελλάδα-Κύπρο θα είναι σημαντικότατες σε περίπτωση υλοποίησης της παραπάνω σχεδίασης, εφόσον το ψευδοκράτος αναγνωρισθεί από την Συρία και χαράξει ΑΟΖ μαζί του, δημιουργώντας επιπλέον αναστάτωση στη ΝΑ Μεσόγειο

Τέλος οι τουρκικές θέσεις εκτιμούμε ότι μελλοντικά θα τύχουν περισσότερο της κατανόησης της Ρωσικής πλευράς, με ότι αυτό συνεπάγεταια για Αιγαίο και ελληνοτουρκικά 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ