Μέση Ανατολή

Στάχτη και μπούρμπερη! Συστηματική αποψίλωση και καταστροφή της φύσης στο Κουρδιστάν από την Τουρκία (Βίντεο)

Η συστηματική αποψίλωση των δασών και η καταστροφή της φύσης στο Κουρδιστάν από την Τουρκία, έχει εγκαθιδρυθεί ως μία συμβατική "αντιτρομοκρατική" μέθοδος του τουρκικού καθεστώτος και συνεχίζεται αδιάκοπη.

Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν την καταστροφή της περιοχής Μπέστα στο Σιρνάκ σε μεγάλη κλίμακα από τον τουρκικό στρατό τα τελευταία χρόνια.

Τα δέντρα κόβονται συνεχώς στις περιοχές Cûdî και Besta για περίπου δύο χρόνια. Για την κοπή των δέντρων χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, αρχηγοί φυλών και αγροφύλακες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Πόλης και Περιβάλλοντος του Δικηγορικού Συλλόγου του Σιρνάκ, η αποψίλωση των δασών είναι παράνομη. Όπως εξήγησε τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Rojhat Dilsiz, 10 έως 15 φορτηγά χρησιμοποιούνται καθημερινά για τη μεταφορά των κομμένων δέντρων. Το ξεκαθάρισμα κάποιων αιωνόβιων δέντρων είναι τυχαίο και αυθαίρετο. Η ποινική μήνυση του Δικηγορικού Συλλόγου αποσύρθηκε και η έφεση στο δικαστήριο απορρίφθηκε αμέσως.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αστικής Περιβάλλοντος του Δικηγορικού Συλλόγου του Σιρνάκ:

  • Οι εντατικές δασικές τομές συνεχίζονται τον τελευταίο χρόνο,
  • Τα δέντρα κόβονται κυρίως στα ψηλά σημεία του κεντρικού τμήματος της επαρχίας Σιρνάκ και στις ορεινές περιοχές μεταξύ Σιρνάκ και Σιίρτ.
  • Η αποψίλωση των δασών έγινε μεταξύ Idil και Midyat,
  • Η διαγωνιστική διαδικασία διενεργείται παράνομα με ανάθεση συμβάσεων σε συγκεκριμένα άτομα χωρίς νόμιμη διαδικασία,
  • Μετά την κοπή των δασών, τα δέντρα αποστέλλονται στις γύρω επαρχίες και σε άλλα μέρη όπως το Kayseri, το Gaziantep, το Osmaniye με φορτηγά 20-25 τόνων μέσω της πόλης Cizre, πολύ κάτω από την αγοραία αξία.
  • Από την καλοκαιρινή περίοδο, αυτές οι περικοπές και οι καταστροφές δέντρων αυξάνονται ραγδαία και εκατοντάδες τόνοι ενδημικών και ιστορικών δέντρων καταστρέφονται καθημερινά.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος είπε επίσης ότι, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής και να προστατευθούν οι δασικές εκτάσεις:

  • Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα και να σταματήσουν την κοπή δέντρων, πρωτίστως ως προληπτικό μέτρο,
  • Να υπάρξει παροχή της απαραίτητης ασφάλειας σε δημόσιους φορείς και ιδιωτικούς οργανισμούς και συλλόγους για τη διεξαγωγή ερευνών και εξετάσεων στις περιοχές όπου γίνεται κοπή δέντρων και προετοιμασία των απαραίτητων εκθέσεων,
  • Μετά τις διαδικασίες αποκατάστασης στις περιοχές που κόβονται τα δέντρα, θα πρέπει να γίνει αναδάσωση για να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω ο βιότοπος της περιοχής.
  • Από τις 6 Ιουλίου 2022, η κοπή δέντρων συνεχίζεται αδιάκοπα και όλο και περισσότερο. Η αίτηση στο Κυβερνείο του Σιρνάκ για πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Όλοι οι φορείς και οι οργανισμοί φέρουν ιστορική και ευσυνείδητη ευθύνη για την προστασία της φύσης της επαρχίας του Σιρνάκ.

Η Τουρκία λέει ότι η υλοτόμηση και η αποψίλωση των δασών γύρω από τα τουρκικά φυλάκια στο Ιρακινό Κουρδιστάν στοχεύουν στην προστασία των τουρκικών σημείων ελέγχου, αλλά Κούρδοι αξιωματούχοι και ντόπιοι κατηγορούν την Άγκυρα ότι προκάλεσε τεράστια περιβαλλοντική ζημιά για την κατασκευή νέων σημείων ελέγχου και δρόμων που τα συνδέουν. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι φρουροί του χωριού που συνδέονται με την Τουρκία κάνουν τη δουλειά.

Η κατάσταση στο Ιρακινό Κουρδιστάν υποδηλώνει ότι η Άγκυρα εξάγει τις δραστηριότητές της για την αποψίλωση των δασών στα βουνά Cudi στη συνοριακή επαρχία Σιρνάκ της Τουρκίας στην άλλη πλευρά των συνόρων. Το φιλοκουρδικό HDP έφερε τη μαζική υλοτόμηση στα βουνά Cudi στο τουρκικό κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου, παράλληλα με τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ.

Παρά τον εκτεταμένο σάλο στο ιρακινό Κουρδιστάν, η Άγκυρα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις της στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ