Μέση Ανατολή

Πόλεμος πολλών μετώπων: Τρεις λόγοι που το Ισραήλ δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει

Μέρα με τη μέρα, νέες αποτυχίες στον ισραηλινό στρατό αποκαλύπτονται μέσω εκθέσεων που εκδίδονται από Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση χαλαρότητας στον ισραηλινό στρατιωτικό θεσμό εκ των έσω και το δομικό του ελάττωμα που υπερβαίνει την ικανότητά του να αντέχει σε κάθε πόλεμο πολλαπλών μετώπων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην Επίτροπος Καταγγελιών Ισραηλινών Στρατιωτών, Υποστράτηγος Γιτζάκ Μπρικ, αποκαλύπτει αποτυχίες στον ισραηλινό στρατό. 

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» πριν από λίγες μέρες, ο Yitzhak Brik αποκαλύπτει ένα νέο δίλημμα για τις βάσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίες έχουν γίνει απροετοίμαστες για μια ευρεία πολυμέτωπη στρατιωτική κλιμάκωση. Το Τελ Αβίβ επιτίθεται με βαριές κεφαλές ή μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και αναγνωρίζει την απουσία οργανωμένης υλικοτεχνικής εργασίας στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τα τελευταία χρόνια και το επακόλουθο εμπόδιο στην αποτελεσματικότητα τέτοιων βάσεων.

Ο Yitzhak Brik εξηγεί την αδυναμία του ισραηλινού στρατού να υπερασπιστεί τις στρατιωτικές του αεροπορικές βάσεις, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και τον κατακερματισμό των περισσότερων από τα τάγματα που έχουν ανατεθεί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εργασίας σε αυτά, την απουσία ενός ενιαίου δόγματος, τακτικής εκπαίδευσης, στρατολόγησης και αποκατάστασης στρατιωτών και το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των ανώτερων και επιτόπιων διοικήσεων του στρατού. Κάτι που εμποδίζει την κάλυψη της ισχύος των κενών που θα επηρεάσουν αρνητικά την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σε οποιαδήποτε μελλοντική αντιπαράθεση.

Αυτό που αποκάλυψε ο Μπρικ ότι οι βάσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας θα παραλύσουν εντελώς σε οποιονδήποτε μελλοντικό πόλεμο, προέρχονται από επαρκή γνώση των γεγονότων για το τι συμβαίνει στο «Ισραήλ» μετά τους πολέμους που πολέμησε στην περιοχή, και τους κανόνες εμπλοκής και αποτροπής, με βάση τα μέτωπα του Λιβάνου και της Λωρίδας της Γάζας, και αυτό που το Ισραήλ θεωρεί Ιρανική απειλή για αυτό, και μπορεί να διαβαστεί σε τρία κύρια πλαίσια:

  • Το πρώτο πλαίσιο: οι μεγάλες αποτυχίες που αποκάλυψαν την αποτυχία του ισραηλινού στρατού και τις στρατιωτικές του εκτιμήσεις κατά τους γύρους αντιπαράθεσης με την Παλαιστινιακή αντίσταση, που απέδειξαν την αποτυχία του συστήματος Iron Dome. Η ισραηλινή Χοντέιντα απέτυχε παταγωδώς και επιβεβαίωσε την αδυναμία του Ισραήλ να αντιμετωπίσει ένα μέτωπο, καθώς και την επιτυχία της Παλαιστινιακής αντίστασης και την ικανότητά της να κατευθύνει πυραύλους με μεγάλη ακρίβεια. Οι βάσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας ήταν οι κύριοι στόχοι της.
  • Το δεύτερο πλαίσιο: Η μεγάλη επίγνωση του Ισραήλ για τις αυξανόμενες δυνατότητες της αντίστασης του Λιβάνου και της Παλαιστίνης από κοινού όσον αφορά την πυραυλική ισχύ και ικανότητα, και τη χρήση του όπλου drone, είτε στο μέτωπο της Λωρίδας της Γάζας, είτε στις δυνατότητες που διαθέτει η Χεζμπολάχ, ειδικά όσον αφορά τους πυραύλους ακριβείας και το όπλο drone που μίλησε το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η λιβανέζικη αντίσταση διαθέτει στόλο drones και έχει γίνει πηγή μεγαλύτερης απειλής και ανησυχίας για το Ισραήλ από ποτέ.
  • Το τρίτο πλαίσιο: Ο φόβος του Ισραήλ για την κατοχή της πυρηνικής βόμβας από το Ιράν, ο οποίος αυξάνει την κατάσταση του φόβου και του άγχους για απευθείας στοχοποίηση σε οποιονδήποτε ολοκληρωμένο πόλεμο, ειδικά από τη στιγμή που το «Ισραήλ» ταξινομεί την ιρανική απειλή ως πυρηνική απειλή ικανή να το εξαλείψει και να τερματίσει την ύπαρξή του ως κράτος.

Ο υποστράτηγος Brik δεν είναι μια συνηθισμένη προσωπικότητα στο Ισραήλ, και οι ομολογίες και οι προειδοποιήσεις του πηγάζουν από το γεγονός ότι κατείχε τη θέση του επιτρόπου για να δέχεται καταγγελίες στον στρατό για 10 χρόνια και τα καθήκοντά του εμπίπτουν στο να διεξάγει συναντήσεις με άτομα από όλα τα επίπεδα και τους τομείς του ισραηλινού στρατού, και να ακούσει τις καταγγελίες και τις παρατηρήσεις τους, και θεωρεί τον εαυτό του πιο εξοικειωμένο με τις λεπτομέρειες και τα γεγονότα της εσωτερικής κατάστασης στον ισραηλινό στρατό.

Η πιο επικίνδυνη προειδοποίηση που καταγράφει και προειδοποιεί ο υποστράτηγος Brik είναι ότι αυτό που συνέβη στη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής αντίστασης πριν από ένα χρόνο, δεν είναι παρά ένα πικνίκ σε σύγκριση με έναν πολυμέτωπο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, τα όπλα της Συρίας και του Ιράν στην περιοχή.

Η πραγματικότητα του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια καθιερώνει νέες έννοιες, κυρίως ότι η εικόνα που παρουσιάζει στον κόσμο ως «ισχυρό κράτος» δεν εξαπατά πλέον κανέναν, μπροστά στη δύναμη του Ιράν και τον άξονά του ως σημαντικό εξωτερικό παράγοντα, και εσωτερικοί παράγοντες όπως η κατάσταση των άνευ προηγουμένου συγκρούσεων και η κλιμάκωση του ρυθμού του εξτρεμισμού, η αποσύνθεση και οι πολλαπλές κρίσεις σε όλο τον κόσμο. Όλα τα επίπεδα το κάνουν να προετοιμάζεται για το στάδιο της συντριβής από μέσα παρά τη δύναμή του.

Το Ισραήλ συνειδητοποιεί περισσότερο από άλλους ότι ο άξονας της αντίστασης το πολιορκεί σαν κολάρο σε όλα τα μέτωπα και ότι οι αποτυχίες και οι κραδασμοί που έπληξαν τη στρατιωτική δομή, σε συνδυασμό με την κατάσταση πολιτικής αστάθειας και τις διαδοχικές πολιτικές κρίσεις θα επηρεάσουν αρνητικά τον Ισραηλινό στρατό, ο οποίος θα υποφέρει ως αποτέλεσμα των εξωτερικών απειλών και της κατάστασης.

Η σταδιακή εσωτερική κατάρρευση λόγω μιας επερχόμενης κρίσης αντιπροσωπεύεται από την έλλειψη έγκρισης του νέου προϋπολογισμού του στρατού και την κατάσταση διάλυσης και χαλάρωσης, η οποία αναγνωρίζεται από τις ισραηλινές στρατιωτικές ταξιαρχίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Ο ρωσικός Στρατός βγάζει τα "γάντια"! Κατέρριψαν MiG-29 & Su-24- Ισοπέδωσαν τον σταθμό ραντάρ των S-300- Ουκρανοί: Καταστρέψαμε ρωσικά Τ/Θ αξίας 20 εκατ. (Βίντεο)

Ουκρανός Υπουργός Αμύνης: Βρήκαμε τον τρόπο και καταστρέφουμε τα ιρανικά drones, μεγάλη επιτυχία! Καντίροφ: Επελαύνουμε...
Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...