Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Δυσκολεύουν τα πράγματα! Ισραηλινό πλοίο γεωτρήσεων διέσχισε τα αμφισβητούμενα ύδατα με τον Λίβανο

Η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar αναφέρει ότι δύο πλοία εξερεύνησης προχώρησαν προς την επίμαχη συνοριακή γραμμή 29 μεταξύ Λιβάνου και «Ισραήλ», και ένα από αυτά διέσχισε τη γραμμή κατά μερικά μίλια.

Αυτό έρχεται τη στιγμή που πηγές της UNIFIL αποκάλυψαν στη λιβανέζικη εφημερίδα ότι αμερικανικά πολεμικά πλοία έφτασαν στο πεδίο Karish και έλαβαν μέτρα για την προστασία της πλωτής πλατφόρμας.

Αυτό συνοδεύτηκε από μια μοίρα βρετανικών και ΝΑΤΟϊκών κατασκοπευτικών αεροπλάνων που ερευνούσαν ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή που αγγίζει τα σύνορα του Λιβάνου και διασχίζει τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου και της κατεχόμενης Παλαιστίνης, σύμφωνα με την Al-Akhbar.

Πηγές των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο ανέφεραν στην Al-Akhbar ότι «ο ναυτικός στρατιωτικός ελιγμός που διεξήχθη από τις ναυτικές δυνάμεις της UNIFIL κοντά στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες δεν στοχεύει κανέναν και ότι είναι μια κανονική άσκηση που συμβαδίζει με τις πολιτικές εξελίξεις και τις εξελίξεις ασφαλείας στην περιοχή».

Ωστόσο, ανήσυχες οι πηγές επεσήμαναν ότι «η φύση του ελιγμού που έγινε με αληθινά πυρομαχικά δεν οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα, ειδικά επειδή συνέπεσε με την ανάπτυξη στρατιωτικών ναυτικών μονάδων από τους Αμερικανούς στα ανοικτά του πεδίου Karish, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ ενεργοποίησε κατασκοπευτικά drones σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή, ταυτόχρονα». Υπάρχει έντονη ισραηλινή δραστηριότητα ασφαλείας στην περιοχή του πεδίου Karish, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έχει αναλάβει τον φάκελο της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την κατεχόμενη Παλαιστίνη, Άμος Χοκστάιν (Amos Hochstein), πραγματοποίησε «επαγγελματική συνάντηση» με την ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα για τα θαλάσσια σύνορα, όπου τα δύο μέρη συζήτησαν την πρόταση που υπέβαλε η λιβανική πλευρά για επίλυση της διαμάχης των θαλάσσιων συνόρων.

Στις 14 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν (Michel Aoun), δέχθηκε τον μεσολαβητή των ΗΠΑ, παρουσία της Πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Βηρυτό Ντόροθι Σι (Dorothy Chia). Ο Αούν ενημέρωσε τον Χοκστάιν για την επίσημη θέση του Λιβάνου σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και τόνισε τα κυριαρχικά δικαιώματα του Λιβάνου σε νερό και φυσικούς πόρους.

Στις αρχές του μήνα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε ότι το Ισραήλ δημιουργεί μια νέα κρίση καταπατώντας λιβανικούς πόρους σε αμφισβητούμενα ύδατα όπου και τα δύο κράτη ελπίζουν να αναπτύξουν υπεράκτιους ενεργειακούς πόρους.

«Οι προσπάθειες του ισραηλινού εχθρού να δημιουργήσει μια νέα κρίση, καταπατώντας τον θαλάσσιο πλούτο του Λιβάνου και επιβάλλοντας ένα τετελεσμένο σε μια αμφισβητούμενη περιοχή όπου ο Λίβανος τηρεί τα δικαιώματά του, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες», είπε ο Μικάτι σε δήλωση.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε, επίσης, ότι, οποιαδήποτε δραστηριότητα σε μια θαλάσσια ζώνη που αμφισβητείται με το Ισραήλ είναι «προκλητική και εχθρική», σύμφωνα με tweet στον λογαριασμό της λιβανικής προεδρίας.

Ο Αούν πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των νότιων θαλάσσιων συνόρων του Λιβάνου είναι ακόμη σε εξέλιξη. Σε άλλο tweet, η προεδρία είπε ότι το πλοίο της Energean εισήλθε στα αμφισβητούμενα ύδατα και ότι ο Αούν είχε συζητήσει το θέμα με τον Μικάτι. Ο Αούν ζήτησε από τον στρατό να του παράσχει ακριβείς και επίσημες πληροφορίες για το θέμα.

Κατόπιν, κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενεργοποιήθηκαν διπλωματικά μετά την αντίδραση του Λιβάνου για το πεδίο Karish. Ο υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ και η υπουργός Ενέργειας, Καρίν Ελχαράρ, εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με τις γεωτρήσεις στην τοποθεσία Karish μετά από «απειλές» της Χεζμπολάχ.

«Το πεδίο Karish είναι στρατηγικό πλεονέκτημα του κράτους του Ισραήλ και προορίζεται για την εξόρυξη ενεργειακών πόρων και φυσικού αερίου στην οικονομική ζώνη του κράτους του Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Οι υπουργοί τόνισαν ότι η πλατφόρμα βρίσκεται σε ισραηλινό έδαφος. Δεν θα υπάρξει παραγωγή φυσικού αερίου στην αμφισβητούμενη περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ