Μέση Ανατολή

Κατασκοπεία -Τα μεγάλα κεφάλια του Ιράν που... έπεσαν, μετά τα χτυπήματα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

Για περισσότερο από μια δεκαετία, εμπνέει φόβο στο Ιράν, διοικώντας έναν τεράστιο μηχανισμό πληροφοριών. Είναι επικεφαλής της καταστολής της εσωτερικής διαφωνίας και των πολιτικών αντιπάλων, και επέκτεινε τις μυστικές επιχειρήσεις εκτός του Ιράν για να στοχεύσει αντιφρονούντες και εχθρούς στο εξωτερικό.

Ο Χοσεΐν Τάεμπ (Hossein Taeb), ένας 59χρονος κληρικός και αρχηγός πληροφοριών του ισχυρού Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, φαινόταν ανέγγιχτος.

Αυτό συνεχίστηκε έως ότου απομακρύνθηκε ξαφνικά από τη θέση του την περασμένη εβδομάδα, θύμα της αδυσώπητης εκστρατείας του Ισραήλ να υπονομεύσει την ασφάλεια του Ιράν στοχεύοντας αξιωματούχους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του, σύμφωνα με αξιωματούχους και αναλυτές και από τις δύο χώρες που επικαλούνται οι New York Times.

Η αποτυχημένη προσπάθεια του Ιράν να στοχοποιήσει Ισραηλινούς πολίτες στην Τουρκία, η οποία πυροδότησε μια δυσάρεστη διπλωματική κρίση με την Άγκυρα, τον περιφερειακό σύμμαχο της Τεχεράνης, κατέληξε στην ανατροπή της πλάστιγγας, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο πληροφοριών που ενημερώθηκε για την ιρανική συνωμοσία και ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του για να συζητήσει μυστικές επιχειρήσεις και πληροφορίες.

Η απομάκρυνση του Taeb ήταν η αναγνώριση της Τεχεράνης ότι η αντιμετώπιση της ισραηλινής απειλής απαιτεί νέα ηγεσία και επαναφορά στρατηγικών και πρωτοκόλλων, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αλί Αμπταχί (Mohammad Ali Abtahi), μεταρρυθμιστή πρώην αντιπρόεδρο του Ιράν και κληρικό που εκδιώχθηκε από τους συντηρητικούς το 2009, αλλά διατήρησε στενούς δεσμούς με αξιωματούχους.

«Οι παραβιάσεις της ασφάλειας στο εσωτερικό του Ιράν και οι εκτεταμένες ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν πραγματικά υπονομεύσει την πιο ισχυρή οργάνωση πληροφοριών μας», είπε ο κ. Αμπταχί τηλεφωνικά από την Τεχεράνη. «Η δύναμη της ασφάλειάς μας ήταν πάντα η ραχοκοκαλιά της Ισλαμικής Δημοκρατίας και πέρυσι υπονομεύτηκε».

Οι εκκλήσεις για εκκαθάριση του κ. Taeb ήρθαν εν μέσω ενός αυξανόμενου κλίματος δυσπιστίας προς την ιρανική ηγεσία, αφού ο ανώτερος διοικητής της Φρουράς της Επανάστασης Στρατηγός Αλί Νασιρί συνελήφθη κρυφά με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ, σύμφωνα με ένα άτομο με στενούς δεσμούς με ανώτερους αξιωματούχους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και ένα άλλο άτομο που γνώριζε τη σύλληψη. Αυτοί και άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν για εσωτερικές συζητήσεις.

Αξιωματούχοι της ιρανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι δεν είχαν κανένα άμεσο σχόλιο για τους ισχυρισμούς.

Η κράτηση του στρατηγού Νασιρί έρχεται δύο μήνες μετά τη σύλληψη δεκάδων υπαλλήλων του προγράμματος ανάπτυξης πυραύλων του Υπουργείου Άμυνας ως ύποπτους για διαβίβαση απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για τους πυραύλους, στο Ισραήλ, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο που γνωρίζει την επιδρομή.

Τον περασμένο χρόνο, το Ισραήλ αύξησε την κλίμακα και τη συχνότητα των επιθέσεων του στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, των οποίων η οργάνωση του κ. Taeb ήταν υπεύθυνη για την προστασία.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι μέρος της στρατηγικής ήταν να αποκαλύψει τις αποτυχίες των Φρουρών της Επανάστασης στον κρυφό πόλεμό τους με το Ισραήλ, με την ελπίδα ότι θα πυροδοτούσε σύγκρουση μεταξύ των πολιτικών ηγετών και των υπηρεσιών άμυνας και πληροφοριών.

Τη Δευτέρα, τρία ιρανικά χαλυβουργεία, ένα από τα οποία είναι κρατική Khuzestan Steel, υπέστησαν κυβερνοεπίθεση, αναγκάζοντας ένα από αυτά να κλείσει μια γραμμή παραγωγής. Σύμφωνα με αξιωματούχο των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, τα τρία εργοστάσια που επηρεάστηκαν τη Δευτέρα είναι οι κύριοι προμηθευτές χάλυβα στους Φρουρούς της Επανάστασης.

Την ευθύνη για το περιστατικό ανέλαβε μια ομάδα χάκερ γνωστών ως Gonjeshke Darande. Η ίδια ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για άλλη μια κυβερνοεπίθεση τον Νοέμβριο που έκλεισε πρατήρια καυσίμων σε όλο το Ιράν και για την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι συνδέεται με το Ισραήλ. Αξιωματούχοι στο Ισραήλ αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την πηγή των επιθέσεων.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι ένα ισραηλινό κύκλωμα κατασκοπείας έχει διεισδύσει βαθιά στις τάξεις των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας και ένας πρώην υπουργός Πληροφοριών του Ιράν προειδοποίησε πέρυσι ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να φοβούνται για τη ζωή τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιρανικών ΜΜΕ.

Ο Keren Hadjioff, ανώτερος σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Naftali Bennett, είπε σε συνέντευξή του ότι η στρατηγική κατά του Ιράν είναι μέρος του δόγματος του κ. Bennett, «χταπόδι».

«Αυτό το δόγμα είναι μια στρατηγική απόκλιση από το παρελθόν, όταν το Ισραήλ εστίαζε στα ιρανικά πλοκάμια σε όλη την περιοχή, στον Λίβανο, τη Συρία και τη Γάζα», είπε. Η νέα τακτική, πρόσθεσε, ήταν «μια αλλαγή παραδείγματος: τώρα πάμε κατευθείαν στο κεφάλι».

Ισραηλινοί πράκτορες έχουν πραγματοποιήσει δολοφονίες και πυροβολισμούς από διερχόμενα οχήματα, εκτόξευσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις πυραύλων και πυρηνικών και απήγαγαν και ανέκριναν έναν πράκτορα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν. Η Τεχεράνη υποπτεύεται επίσης ότι το Ισραήλ σκότωσε δύο από τους επιστήμονές της τον Μάιο.

Ο κ. Taeb διορίστηκε επικεφαλής της οργάνωσης πληροφοριών της Επαναστατικής Φρουράς το 2009 μετά από πανεθνικές αναταραχές λόγω αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών. Προηγουμένως, ήταν επικεφαλής του Basij, μιας πολιτοφυλακής με πολιτικά ρούχα, που ήταν διαβόητη για επιθέσεις σε διαδηλωτές και μερικές φορές δολοφονίες.

Ο κ. Taeb διεξήγαγε μια συστηματική καταστολή με μια βαρβαρότητα που μετέτρεψε την οργάνωση πληροφοριών από μια ελάχιστα γνωστή δύναμη ασφαλείας στην πιο επίφοβη επιχείρηση κατασκοπείας της χώρας. Πιο πρόσφατα, ο κ. Taeb δέχθηκε πιέσεις να ξεριζώσει το ισραηλινό δίκτυο κατασκοπείας στο Ιράν και να αντεπιτεθεί, σύμφωνα με κυβερνητικό σύμβουλο και ένα άλλο άτομο με δεσμούς με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Ο στρατηγός Nassiri, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο, υπηρέτησε ως ανώτερος διοικητής στη Μονάδα Ασφάλειας Πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης, στον οποίο ανατέθηκε η επίβλεψη του έργου της οργάνωσης. Η σύλληψή του, σε συνδυασμό με επανειλημμένες ισραηλινές επιθέσεις, έχει ανησυχήσει την ηγεσία της Τεχεράνης, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν την κατάσταση. Κάποιοι άρχισαν να ζητούν αθόρυβα τον κ. Taeb να παραιτηθεί ή να απολυθεί, είπαν αξιωματούχοι.

Ο κ. Taeb ζήτησε άλλον έναν χρόνο στη θέση του για να διορθώσει τις παραβιάσεις της ασφάλειας, είπε ένα άτομο με δεσμούς με τον φρουρό. Μετά ήρθε η συνωμοσία κατά των Ισραηλινών στην Τουρκία.

Στις 18 Ιουνίου, ένας αξιωματούχος των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών που, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε τις πληροφορίες, είπε ότι η Μοσάντ πίστευε ότι το Ιράν σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών τουριστών και αμάχων. Το αρχηγείο της ισραηλινής αντιτρομοκρατικής σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου κατά της Τουρκίας στο υψηλότερο επίπεδο και διέταξε όλους τους Ισραηλινούς στην Κωνσταντινούπολη να κλειδωθούν στα δωμάτια του ξενοδοχείου τους.

Ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών είπε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε την Τουρκία και μοιράστηκε πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ο κ. Taeb βρισκόταν πίσω από μια συνωμοσία που είπε ότι ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του συνταγματάρχη Sayad Khodai τον Μάιο, αναπληρωτή διοικητή μιας άλλης μυστικής μονάδας της Φρουράς της Επανάστασης.

Ο Σαΐντ Κατιμπζαντέχ (Said Khatibzadeh), εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ότι η Τεχεράνη σχεδίαζε να επιτεθεί εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία ήταν «γελοίοι» και «ένα προκαθορισμένο σενάριο για να χαλάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο μουσουλμανικών χωρών».

Η Τουρκία συνέλαβε πέντε Ιρανούς και τρεις Τούρκους υπηκόους που θεωρούνται ύποπτοι ότι συμμετείχαν στην συνωμοσία, κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, δύο σιγαστήρες και έγγραφα και ψηφιακό υλικό που περιείχε τις ταυτότητες και τις διευθύνσεις ατόμων που λέγεται ότι περιλαμβάνονται στη λίστα στόχων, ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ. Οι τουρκικές αρχές δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ο κ. Μπένετ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «η συνεργασία με την Τουρκία λαμβάνει χώρα σε όλα τα επίπεδα» και απέδωσε καρπούς. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί «διευθέτηση λογαριασμών» και «τρομοκρατικές επιθέσεις» στο έδαφός της.

Μια περιφερειακή συμμαχία μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ σχηματιζόταν εναντίον του Ιράν και η κρίση απείλησε να ωθήσει την Τουρκία, τον βασικό περιφερειακό σύμμαχο της Τεχεράνης, πιο κοντά στο ισραηλινό στρατόπεδο. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν βρέθηκε στη Τουρκία τη Δευτέρα για συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κ. Τσαβούσογλου για να συζητήσουν την κρίση.

«Η Τουρκία ήταν ένα σημείο καμπής για την Taeb, έκανε το Ιράν να φαίνεται ανίκανο και το έκανε πιο ευάλωτο, και έπρεπε επιτέλους να το ξεφορτωθούν», είπε ο Ομίντ Μεμαριάν (Omid Memarian), ειδικός στο Ιράν στην ομάδα υπεράσπισης Democracy for the Arab World Now με έδρα την Ουάσιγκτον.

Ορισμένοι συντηρητικοί νομοθέτες στο Ιράν είπαν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η αντικατάσταση του κ. Taeb δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο και ότι η θητεία του είχε απλώς λήξει.

Ο κ. Taeb αντικαταστάθηκε από τον στρατηγό Μοαχάμεντ Καζεμί (Mohammad Kazemi), τον σημερινό επικεφαλής της μονάδας ασφάλειας πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης. Ο κ. Taeb μετατέθηκε στη θέση του συμβούλου του Ανώτατου Διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και όχι στον Αγιατολάχ Χομενεΐ, κάτι που θα ήταν πιο χαρακτηριστικό για έναν από τους έμπιστους του Αγιατολάχ.

Το Σάββατο, το Ιράν αντικατέστησε επίσης τον επικεφαλής της μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης που παρέχει ασφάλεια στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ και την οικογένειά του και τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ο νέος επικεφαλής της μονάδας άμυνας πληροφοριών της φρουράς. Αναλυτές λένε ότι αναμένονται περισσότεροι ανασχηματισμοί ανώτατων διοικητών.

Ο Χοσεΐν Νταλιριάν, αναλυτής που σχετίζεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, δήλωσε σε συνέντευξή του: «Μετά από 13 χρόνια, ήταν απαραίτητο να έχουμε έναν ηγέτη με νέο αίμα για να διαχειριστούμε τα πράγματα στο μέλλον». «Οι δραστηριότητες ασφάλειας και πληροφοριών αναμένεται να αυξηθούν και οι εχθροί του Ιράν θα πρέπει να περιμένουν ισχυρότερα χτυπήματα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί αιφνιδίασαν ξανά την ρωσική αεράμυνα κτυπώντας Κούρσκ και Ντονιέτσκ-Κινδυνεύει και η Μόσχα αναρωτιούνται Ρώσοι ειδικοί (Βίντεο)

Η Ουκρανία κάνει χρήση σοβιετικής εποχής μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων-UAV Tupolev Tu-141 Strizh (πύραυλος τύπου...