Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Τεκτονικές αλλαγές στη Μ. Ανατολή! Ο Ιορδανός Βασιλιάς θετικός σε ένα μεσανατολικό ΝΑΤΟ καθώς το Ισραήλ ανακοινώνει τη MEAD

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β' δήλωσε ότι θα υποστήριζε τη δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας στη Μέση Ανατολή παρόμοια με το ΝΑΤΟ μεταξύ ομοϊδεατών κρατών.

Μιλώντας στον Hadley Gamble του CNBC στις 22 Ιουνίου, ο Αμπντουλάχ είπε ότι η Ιορδανία βλέπει τον εαυτό της ως εταίρο του ΝΑΤΟ. Ο βασιλιάς πρόσθεσε ότι οι ιορδανικές δυνάμεις πολέμησαν «ώμο με ώμο» με τη συμμαχία για δεκαετίες.

«Θα ήθελα να δω περισσότερες χώρες της περιοχής να μπαίνουν σε αυτό το μείγμα», είπε ο Αμπντουλάχ. «Θα ήμουν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που θα υποστήριζαν ένα ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή».

Ωστόσο, ο βασιλιάς σημείωσε ότι το όραμα ενός ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή πρέπει να είναι πολύ σαφές και ο ρόλος του πρέπει να είναι καλά καθορισμένος. «Η δήλωση αποστολής πρέπει να είναι πολύ, πολύ σαφής. Διαφορετικά, μπερδεύει τους πάντες», είπε.

Οι δηλώσεις του Αμπντουλάχ έγιναν μετά από αναφορές που αποκάλυψαν ένα σχέδιο των ΗΠΑ για τη δημιουργία συμμαχίας αεράμυνας στη Μέση Ανατολή μεταξύ ορισμένων αραβικών κρατών και του Ισραήλ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσει το σχέδιο με αρκετούς Άραβες ηγέτες κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο.

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία για τη Μέση Ανατολή θα κατευθυνθεί εναντίον του Ιράν, το οποίο αναπτύσσει τις ικανότητές του σε πυραύλους και drone.

Μιλώντας σε Ισραηλινούς νομοθέτες τον Ιούνιο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ είπε ότι η «Συμμαχία Αεράμυνας της Μέσης Ανατολής» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

«Κατά τον τελευταίο χρόνο ηγούμαι ενός εκτεταμένου προγράμματος, μαζί με τους εταίρους μου στο Πεντάγωνο και στην αμερικανική κυβέρνηση, που θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των χωρών της περιοχής», είπε ο Γκαντζ. «Αυτό το πρόγραμμα είναι ήδη λειτουργικό και έχει ήδη επιτρέψει την επιτυχή αναχαίτιση ιρανικών προσπαθειών να επιτεθεί στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες».

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να σχηματίσουν μια στρατιωτική συμμαχία κατά του Ιράν θα οδηγήσει πιθανότατα σε περισσότερες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Η προτεινόμενη συμμαχία θα τοποθετούσε τα αραβικά κράτη στην πρώτη γραμμή σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντιπαράθεση με το Ιράν.

Η αυξανόμενη αντίληψη για την επιθετικότητα του Ιράν στη Μέση Ανατολή, μαζί με την επιθυμία της Ουάσιγκτον να μειώσει τη ρωσική και την κινεζική επιρροή στα πλούσια σε πετρέλαιο αραβικά κράτη του Κόλπου, έχει προκαλέσει έντονες διπλωματικές κρίσεις τους τελευταίους μήνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες τεκτονικές βλάβες στην πολιτική και στρατιωτική αρχιτεκτονική.

Πολλές αναφορές έχουν εμφανιστεί τις προηγούμενες εβδομάδες σχετικά με σημαντικές εξελίξεις στο παιχνίδι που πιθανότατα θα συναντηθούν κατά την αναμενόμενη επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο Breaking Defense.

Τα σχόλια του Αμπντουλάχ είναι τα πιο έντονα από έναν περιφερειακό ηγέτη για αυτό το θέμα, αλλά ίσως όχι τόσο εντυπωσιακά όσο αυτό που συνέβη τη Δευτέρα, όταν ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ έχει προσχωρήσει σε αυτό που αποκάλεσε Συμμαχία Αεράμυνας Μέσης Ανατολής (MEAD), ένα περιφερειακό δίκτυο αεράμυνας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που περιλαμβάνει ορισμένες αραβικές χώρες. Αν και δεν κατονόμασε τις αραβικές χώρες, πολλοί παρατηρητές υποθέτουν ότι η MEAD πιθανότατα θα περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, την Αίγυπτο ή/και την Ιορδανία.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η συμφωνία και, είπαν οι αναλυτές, η MEAD και οποιαδήποτε περαιτέρω αμυντική συνεργασία εξαρτάται από την επίλυση των εκκρεμών εντάσεων των ΗΠΑ με διαφορετικούς παίκτες στην περιοχή.

Όταν οι φήμες για την αμυντική συμφωνία κυκλοφόρησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε στο Breaking Defense ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά την ενσωμάτωση του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και αυτό θα είναι θέμα συζήτησης όταν ο Πρόεδρος επισκεφθεί το Ισραήλ».

Το Ιράν έχει επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη του οπλοστασίου του με βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, καθώς και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γεγονός που έχει καταστήσει επιτακτική ανάγκη για όλους τους περιφερειακούς αντιπάλους του Ιράν να ενισχύσουν τα συστήματα αεράμυνας τους και να βελτιώσουν τις ικανότητες έγκαιρης προειδοποίησης συνδέοντάς τους με τους γείτονές τους και τις ΗΠΑ , η οποία έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή.

Αν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν υπογράψει ειρηνευτικές συνθήκες με το Ισραήλ και έχουν δημιουργήσει διπλωματικές σχέσεις, δεν έχουν σχηματίσει επίσημες στρατιωτικές συμμαχίες ούτε έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα αμυντικής συνεργασίας.

«Δεν θα έλεγα ότι δημιουργείται στρατιωτική συμμαχία μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων αραβικών κρατών, γιατί μια συμμαχία περιλαμβάνει τη σύνταξη γραπτών συμφωνιών που θα είναι δεσμευτικές για όλα τα υπογράφοντα μέρη», δήλωσε ο Αμπντουλκαλέκ Αμπντουλάχ (Abdulkhaleq Abdullah), καθηγητής πολιτικών επιστημών των ΗΑΕ. «Αυτό που έχουμε είναι περισσότερο ένας άξονας που διαμορφώνεται με βάση την ευθυγράμμιση μεταξύ του Ισραήλ και άλλων αραβικών κρατών».

Ο Αμπντουλάχ πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία εργάζονται για τη δημιουργία ενός άξονα «μετριοπαθών» αραβικών κρατών που θα είναι πιο ανοιχτά στη συνεργασία με το Ισραήλ στις προσπάθειες ενίσχυσης της περιφερειακής ασφάλειας – συμπεριλαμβανομένης της αεράμυνας.

«Οι εχθρικές ενέργειες του Ιράν μαζί με το συνεχιζόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα εγείρουν φόβους παντού στην περιοχή και έχουν μετατρέψει το Ιράν σε κοινό εχθρό ή αντίπαλο σε πολλές αραβικές και μη αραβικές χώρες στη Μέση Ανατολή», είπε ο Αμπντουλάχ.

Η Σαουδική Αραβία, μια μεγάλη αραβική δύναμη, δεν έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ και δεν έχει διπλωματικές σχέσεις μαζί του. Ωστόσο, ορισμένοι Σαουδάραβες αμυντικοί αναλυτές δεν αμφιβάλλουν για την πιθανότητα το Ριάντ να είναι μέρος της MEAD, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διευθετήσουν όλες τις εκκρεμείς διαφορές τους με το Βασίλειο και θα αναλάβουν ξανά τον ρόλο τους ως εγγυητής της ασφάλειας της περιοχής.

«Η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα μεγάλων αλλαγών που αναμένω να υλοποιηθούν στο πολύ εγγύς μέλλον και θα περιλαμβάνουν μια μορφή συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών», δήλωσε ο Αμπντάλα Γκανέμ Αλ Καχτάνι (Abdallah Ghanem Al Kahtani), ένας απόστρατος στρατηγός από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας. «Αυτό είναι μόνο λογικό αν λάβουμε υπόψη τις απειλές που θέτει το Ιράν και οι σύμμαχοί του για τις περισσότερες χώρες της περιοχής».

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία δεν θα δώσει τίποτα δωρεάν.

«Πιστεύω ότι η Σαουδική Αραβία θα έχει τους όρους και τις προϋποθέσεις της στις συναλλαγές της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους», σημείωσε ο Αλ Καχτάνι. «Πιστεύω ότι οι προετοιμασίες που γίνονται από Αμερικανούς αξιωματούχους για το επερχόμενο ταξίδι του Προέδρου Μπάιντεν στο Ριάντ στοχεύουν στη διόρθωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...