Μέση Ανατολή

Γιατί η Σαουδική Αραβία έρχεται πιο κοντά με την Τουρκία-6 λόγοι

"Ο πρίγκιπας Σαλμάν έρχεται στην Τουρκία" είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Στην Τουρκία θα φτάσει σήμερα ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα υποδεχθεί τον Πρίγκιπα Σελμάν στο Μπεσττεπέ. Στη συνάντηση θα συζητηθούν περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα οι σχέσεις των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, αναμένεται να υπογραφούν σειρά εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσκεψη σε Αίγυπτο-Ιορδανία

Πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Selman πήγε στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Ο διάδοχος συναντήθηκε με τους ηγέτες των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία στα τέλη Απριλίου και συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου Σαλμάν

Οι κρίσιμες συναντήσεις του Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μπροστά του δύο κρίσιμες συνόδους κορυφής. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα φιλοξενήσει πρώτα τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν την Τετάρτη 22 Ιουνίου στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 28-30 Ιουνίου.

Η επαναληπτική επίσκεψη του πρίγκιπα Σαλμάν έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιείται μετά την επίσκεψη Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία στα τέλη Απριλίου, μετά από 4,5 χρόνια.

Κατά την επίσκεψη αναμένεται να υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της οικονομίας, οι οποίες θα δώσουν νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις που αναπτύχθηκαν με την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν.

Στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Προεδρικό Συγκρότημα θα συζητηθούν ευκαιρίες ανάπτυξης συνεργασίας και θα ανταλλάσσονται απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Κατά την επίσκεψη Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία, συζητήθηκε η ανάπτυξη των σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των τελωνείων, των επενδύσεων, των εργολαβιών και του τουρισμού.

Κατά την επίσκεψη Σέλμαν, σχεδιάζεται να επιδειχθεί συγκεκριμένη πρόοδος με την υπογραφή νέων συμφωνιών σε αυτούς τους τομείς.

Εφιστώντας την προσοχή στο οικονομικό δυναμικό στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Ερντογάν είπε:

"Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε εκ νέου ένα μεγάλο οικονομικό δυναμικό με οργανισμούς που θα φέρουν κοντά τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές των δύο χωρών. Εκφράζουμε την κοινή μας βούληση  Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια για τα κοινά μας συμφέροντα και τη σταθερότητα της περιοχής μας"
 

Ενδεικτικό του κλίματος και των λόγων που αποδίδεται  στην επίσκεψη του Σαουδάραβα μονάρχη από Ερντογανικούς αρθρογράφους, είναι το παρακάτω twitter, όπου αναφέρεται ότι:

Γιατί η Σαουδική Αραβία έρχεται πιο κοντά με την Τουρκία;Γιατί ο Μ. Μπ. Σέλμαν γύρισε ριζικά;

1- Η ισχύς της Ρωσίας έχει μειωθεί.
2- Οι ΗΠΑ χάνουν ισχύ στην περιοχή.
3- Η Ευρώπη έκλεισε.
4- Η Τουρκία δυναμώνει ραγδαία.
5- Θα νικήσει αυτός που θα μείνει κοντά στην Τουρκία.
6- Ένας ρεαλιστικός υπολογισμός!

 

H Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Η δεύτερη κρίσιμη επίσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου, θα είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενήσει η Μαδρίτη στις 28-30 Ιουνίου. Στη Σύνοδο Κορυφής, κύριο θέμα της οποίας θα είναι η αίτηση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, οι επαφές και οι δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν θα βρίσκονται στο επίκεντρο των δημοσιογράφων.

Η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη των δύο χωρών με το σκεπτικό ότι δεν γίνονται τα αναμενόμενα συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις κυρώσεις της αμυντικής βιομηχανίας.

Ενώ αναμένεται ότι οι προσπάθειες να πειστεί η Τουρκία για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, δεν υπάρχει χρονικό όριο όπως η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στη σύνοδο κορυφής. Η ένταξη στη συμμαχία απαιτεί την έγκριση όλων των κοινοβουλίων των κρατών μελών.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να έχει διμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων πολλών χωρών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, στην οποία θα παραστεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στη σύνοδο κορυφής, την οποία θα παρακολουθήσουν σχεδόν 2.000 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, θα συζητηθούν επίσης το έγγραφο ΝΑΤΟ 2030 και η Στρατηγική Αντίληψη για τον τρόπο προστασίας των χωρών-μελών από νέες απειλές.

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και  στις σχέσεις της με την Σαουδική Αραβία, προκειμένου σε πρώτο χρόνο να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τον Σαουδάραβα Μονάρχη τον οποίο κατηγόρησε ευθέως ως υπεύθυνο για την δολοφονία Κασόγκι  και να  τονώσει την κακή οικονομία της.

Αναμένεται  η   επίσκεψη του  Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, να συμβάλλει περαιτέρω στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς του εμπορίου, των τελωνείων, των επενδύσεων, των εργολαβιών και του τουρισμού, με την υπογραφή ορισμένων συμφωνιών.

Εκτίμηση μας είναι πάντως ότι η στρατιωτική συνεργασία Σαουδικής Αραβίας όσο και αν "ξύνεται" ο Ερντογάν , μάλλον αργεί, κάτι το οποίο μένει να δούμε.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ