Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Το καθεστώς Άσαντ απέρριψε το σχέδιο της Τουρκίας να εγκαταστήσει πρόσφυγες στην ασφαλή ζώνη της Συρίας

Το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ καταδίκασε και απέρριψε το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης να εγκαταστήσει ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες στη βόρεια συριακή "ασφαλή ζώνη".

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του στοχεύει να ενθαρρύνει ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία να επιστρέψουν στη χώρα τους και να εγκατασταθούν στην υποστηριζόμενη από την Τουρκία "ασφαλή ζώνη" στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα εγγυήθηκε ότι θα παράσχει μεταφορά, στέγη και ανθρωπιστική βοήθεια σε όποιον από τους πρόσφυγες αποδεχθεί εθελοντικά την πρόταση. Δεκάδες χιλιάδες σπίτια με μπρίκια έχουν κατασκευαστεί στη ζώνη από την Τουρκία, καθώς και εκατοντάδες κέντρα υγείας και δεκάδες νοσοκομεία. Υπάρχουν επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, 50.000 θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί στη ζώνη και είναι έτοιμες να καλυφθούν από τους επαναπατριζόμενους.

Η ετοιμότητα της ασφαλούς ζώνης έρχεται μετά από πολλαπλές τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήχθησαν στη βόρεια Συρία τα τελευταία χρόνια, οι οποίες εκκαθάρισαν τις περιοχές από τις κουρδικές μαχητικές ομάδες. Τα εδάφη αυτά διοικούνται πλέον από μαχητικές ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε αυτή την εβδομάδα τα σχέδια του Ερντογάν, λέγοντας ότι οι "φτηνές δηλώσεις" του αποκαλύπτουν τα "επιθετικά παιχνίδια της κυβέρνησής του εναντίον της Συρίας και της ενότητας της χώρας και του λαού της", σύμφωνα με το κρατικό Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA).

"Η κυβέρνηση της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας απορρίπτει απολύτως τέτοια παιχνίδια", ανέφερε το υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι "ο κύριος στόχος είναι η αποικιοκρατία... Η λεγόμενη ασφαλής ζώνη είναι στην πραγματικότητα εθνοκάθαρση". Κάλεσε επίσης τις χώρες να μην χρηματοδοτούν τα σχεδιαζόμενα σχέδια της Τουρκίας και να σταματήσουν την υποστήριξη προς την Άγκυρα στο σύνολό της.

Μέχρι στιγμής, η διεθνής υποστήριξη των σχεδίων της Τουρκίας για την εγκατάσταση προσφύγων στην ασφαλή ζώνη είναι μικρή έως μηδαμινή, ιδίως σε οικονομικό επίπεδο. Πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο, η Γερμανία υπό την προηγούμενη κυβέρνησή της έδωσε την υποστήριξή της στην ιδέα. Ανεξάρτητα από αυτό, το σχέδιο είναι απαραίτητο στις προσπάθειες του Ερντογάν να αποτρέψει τις επιθέσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησής του - καθώς και την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της τουρκικής κοινωνίας - για την παρουσία πάνω από 4 εκατομμυρίων προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται