Μέση Ανατολή

Έβαλαν σε κίνδυνο οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές μια εκκλησία σε επιθέσεις στο Ιράκ;

Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ από περιοχή κοντά στην Μπαρτέλα, μια χριστιανική πόλη στις πεδιάδες της Νινευή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πύραυλοι στόχευσαν την περιοχή Khabat βορειοδυτικά του Ερμπίλ, της πρωτεύουσας της περιοχής του Κουρδιστάν.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «η επίθεση δεν είχε θύματα ή υλικές ζημιές. Οι πύραυλοι προέρχονταν από την πόλη Μπαρτέλα στην επαρχία Νινευή». Δεν είναι γνωστό ποιος πραγματοποίησε την επίθεση, αλλά οι προηγούμενες επιθέσεις προήλθαν από περιοχές που ελέγχονται από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε δίπλα σε εκκλησία, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και δείχνει μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε τη νύχτα δίπλα σε ένα κτίριο με έναν μεγάλο φωτισμένο σταυρό. Πολλά βίντεο έδειξαν την περιοχή που έπληξαν οι πύραυλοι, καθώς και τις περιοχές από τις οποίες εκτοξεύτηκαν.

Αυτή είναι μια από τις πολυάριθμες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ. Οι πολιτοφυλακές έχουν στοχεύσει δυνάμεις των ΗΠΑ στο παρελθόν, καθώς και το αεροδρόμιο στο Ερμπίλ, καθώς και ένα διυλιστήριο πετρελαίου και μια τουρκική βάση κοντά στην Μπασίκα.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες αυξάνονται, γράφει ο αναλυτής Seth Frantzman στη Jerusalem Post. Αυτή είναι η πρώτη επίθεση που φαίνεται να χρησιμοποιεί εκκλησία και χριστιανική κοινότητα για κάλυψη, εκθέτοντας έτσι τη χριστιανική μειονότητα στο Ιράκ σε πιθανές εντάσεις.

Οι Χριστιανοί έχουν υποφέρει πολύ στο Ιράκ τις τελευταίες δεκαετίες, από εξτρεμιστές που συνδέονται με ομάδες όπως το ISIS, και τώρα επίσης μερικές φορές από παρενόχληση από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές ή ομάδες που συνδέονται με αυτούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί Χριστιανοί ζουν στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν και πολλοί έχουν καταφύγει εκεί σε περιοχές όπως η Ainkawa στο Ερμπίλ, ωστόσο, στις πεδιάδες της Νινευή κοντά στη Μοσούλη, η χριστιανική μειονότητα πρέπει να ζει κοντά σε περιοχές που ελέγχονται από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές.

Η επίθεση το βράδυ της Κυριακής 1ης Μαΐου είναι μία από τις πρόσφατες επιθέσεις. Η επίθεση, σύμφωνα με αναφορές, σημειώθηκε κοντά στη Μπαρτέλα, σε μια γειτονική πόλη που ονομάζεται Karemlesh (Karmlesh), όπου υπάρχει ένα ιερό για την Αγία Βαρβάρα που ονομάζεται Μονή Mart Barbara.

Αυτή η περιοχή κάποτε ήταν σπίτι χιλιάδων χριστιανών, και πολλοί από τους χριστιανούς αυτής της περιοχής ήταν Χαλδαίοι, καθώς και άλλες χριστιανικές ομάδες. Όταν το ISIS απομακρύνθηκε από αυτές τις περιοχές το 2016 κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ιρακινού στρατού και των Κούρδων Πεσμεργκά, αυτές οι περιοχές παραδόθηκαν σε διάφορες ομάδες για έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων χριστιανικών ένοπλων μονάδων που συνδέονται με την NPU, οι οποίες πληρώνονταν με μισθούς από το PMU.

Το PMU είναι μια μεγάλη ομάδα-ομπρέλα που ονομάζεται Hashd al-Shaabi που περιέχει πολλές μονάδες από τις οποίες πολλές είναι φιλοϊρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές.

Μία από αυτές τις πολιτοφυλακές ονομάζεται Liwa al-Shebek, που αποτελείται από μια ιρακινή μειονοτική ομάδα. Αυτή η μονάδα είναι η Hashd Brigade 30 και έχει σημεία ελέγχου γύρω από αυτήν την περιοχή από την Bartella κατά μήκος των δρόμων που κατευθύνονται προς το Qaraqosh και μετά στον ποταμό Τίγρη.

Το Ιράκ έπρεπε να χαλιναγωγήσει αυτές τις ομάδες, αλλά οι ομάδες συνεχίζουν να δρουν. Ως εκ τούτου, το Ιράν έχει την ικανότητα να μετακινεί εκτοξευτές πυραύλων, χρησιμοποιώντας συχνά πυραύλους 122 mm ή 107 mm που είναι κρυμμένοι στο πίσω μέρος φορτηγών.

Οι πύραυλοι μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν και στη συνέχεια να εκτοξευθούν, μερικές φορές με τηλεχειρισμό, ενώ η ομάδα που κάνει την πράξη εξαφανίζεται μέσα στη νύχτα. Αυτή ήταν η ιρανική μέθοδος εδώ και χρόνια στο Ιράκ από το 2019, όταν το Ιράν διέταξε την Kataib Hezbollah του Ιράκ και άλλες πολιτοφυλακές να ξεκινήσουν επιθέσεις κατά των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ τελικά απάντησαν, σκοτώνοντας τον ηγέτη της Δύναμης Quds του IRGC, Κασέμ Σολεϊμανί και τον αρχηγό της Kataib Hezbollah, Αμπού Μαχντί αλ Μουχαντίς, τον Ιανουάριο του 2020. Έκτοτε άλλες πολιτοφυλακές όπως η Harakat Hezbollah και η Asaib Ahl al-Haq έχουν παίξει ρόλο στην πίεση κατά των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Οι πολιτοφυλακές έστρεψαν το βλέμμα τους προς το Ερμπίλ το 2020, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο του 2020 να στοχεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ερμπίλ από τις πεδιάδες της Νινευή. Τοποθέτησαν εκτοξευτές πυραύλων κοντά στην Μπαρτέλα το 2020 και στοχοποίησαν το αεροδρόμιο του Ερμπίλ. Το 2021 άλλαξαν τακτική στη χρήση drones.

Το Ιράν και οι πολιτοφυλακές του στόχευσαν ακόμη και ένα υπόστεγο της CIA στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με την Washington Post. Αργότερα, το Ιράν άρχισε να διαδίδει φήμες ότι θα επιτεθεί στη βάση Χαρίρ στην περιοχή του Κουρδιστάν ή στον χώρο του νέου προξενείου των ΗΠΑ κοντά στο Ερμπίλ.

Οι επιθέσεις ήρθαν στις αρχές του 2020 και στη συνέχεια τον Ιούλιο του 2020 και συνεχίστηκαν τον Δεκέμβριο, όταν οι πολιτοφυλακές του Ιράν έστρεψαν την εστίασή τους στο να στοχεύσουν επίσης μια τουρκική βάση κοντά στην Μπασίκα. Αυτή η βάση μερικές φορές ονομάζεται βάση Zilikan στο Sheikhan. Όλες αυτές οι περιοχές βρίσκονται εντός εμβέλειας των πολιτοφυλακών που εδρεύουν κοντά στη Μοσούλη.

Το Ιράν αύξησε τις επιθέσεις του στις 13 Μαρτίου χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους για να στοχεύσει περιοχές γύρω από το Ερμπίλ. Στη συνέχεια, το Ιράν διέδωσε φήμες ότι στόχευε το Ισραήλ με αυτές τις επιθέσεις, ισχυριζόμενος την ισραηλινή παρουσία στο Ιράκ. Το γενικό πλαίσιο όμως ήταν ότι το Ιράν θέλει τις ΗΠΑ και την Τουρκία να απομακρυνθούν από το βόρειο Ιράκ. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το Ερμπίλ όλο και περισσότερο από τότε που άφησαν βάσεις σε άλλα μέρη του Ιράκ το 2020.

Οι λεπτομέρειες των επιθέσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν είναι σαφείς. Στοιχεία για προηγούμενες επιθέσεις έχουν βρεθεί 1.000 μέτρα από τα σημεία ελέγχου του PMU και βάσεις εκτόξευσης πυραύλων έχουν βρεθεί σε περιοχές όπου οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές διοικούν την ασφάλεια. Το Ιράν λαμβάνει ακόμη και την ευθύνη κατά καιρούς ή δημοσιεύει πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης του που καυχιούνται για τις επιθέσεις.

Η επίθεση από κοντά στην εκκλησία περιλάμβανε έξι ρουκέτες που στόχευαν την περιοχή Khabat βορειοδυτικά του Ερμπίλ. Αυτή είναι η τοποθεσία ενός τεράστιου διυλιστηρίου πετρελαίου κοντά στο χωριό Kawergosk. Το διυλιστήριο Kawergosk είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Ήταν παλαιότερα γνωστό λόγω της απορροής των λυμάτων στον ποταμό Great Zab, αλλά τώρα μπορεί να είναι στόχος του Ιράν. Αναφορές ανέφεραν τον Μάρτιο ότι το Ιράν μπορεί να έπληξε το Ερμπίλ χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους για να αποτρέψει τις ενεργειακές συνομιλίες που σχετίζονται με εξαγωγές ενέργειας στην Τουρκία από την κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ.

Αυτό σημαίνει ότι η στόχευση του διυλιστηρίου θα μπορούσε να είναι μέρος του οικονομικού πολέμου του Ιράν. Το Ιράν χρησιμοποίησε drones και πυραύλους για να επιτεθεί στο διυλιστήριο Abqaiq στη Σαουδική Αραβία τον Σεπτέμβριο του 2019 και έχει στοχεύσει διυλιστήρια χρησιμοποιώντας drones από την Kataib Hezbollah και τους Houthis στην Υεμένη.

Οι Χούτι έχουν χτυπήσει το πεδίο Shayban και άλλες εγκαταστάσεις της Aramco. Το Ιράν θα μπορούσε να κινητοποιήσει τις πολιτοφυλακές στη Νινευή για να χτυπήσει τις προμήθειες πετρελαίου και ενέργειας στην περιοχή του Κουρδιστάν. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα απειλητικό μήνυμα για το Ερμπίλ.

Η Τουρκία έχει βάσεις στο βόρειο Ιράκ ως μέρος μιας εκστρατείας που λέει ότι είναι κατά των «τρομοκρατών». Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι πολεμά το PKK στο Ιράκ. Ωστόσο, η τουρκική βάση Bashiqa χρησιμοποιήθηκε κάποτε για την εκπαίδευση μαχητών κατά του ISIS. Οι ιρανικές πολιτοφυλακές θέλουν λιγότερη τουρκική παρουσία στο Ιράκ και έχουν βάλει στο στόχαστρο και τις τουρκικές δυνάμεις.

Συνολικά, το πλαίσιο είναι ότι το Ιράν θέλει την Τουρκία, τις ΗΠΑ και άλλες φιλοδυτικές ομάδες να απομακρυνθούν από το Ιράκ, ώστε να μπορέσει να ελέγξει τη χώρα. Άλλες ομάδες στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων μειονοτικών ομάδων που ευθυγραμμίζονται με το PMU, ενδέχεται να συμφωνήσουν με αυτήν την πολιτική κατά καιρούς ή να αναγκαστούν να συνεργαστούν με τις πολιτοφυλακές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ