Μέση Ανατολή

Δεύτερη 11η Σεπτεμβρίου! Τι σχεδίαζε ο Οσάμα μπιν Λάντεν μετά τους Δίδυμους Πύργους- Τι έλεγε για τον Τζο Μπάιντεν

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σχεδίαζε να επιτεθεί στις ΗΠΑ με ιδιωτικά αεροσκάφη και εκτροχιασμό τρένων στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτουν έγγραφα που ελήφθησαν μετά τη δολοφονία του.

Έγγραφα που κατασχέθηκαν από τους Navy SEALs μετά την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν το 2011 αποκάλυψαν πώς ενθάρρυνε τη χρήση ιδιωτικών τζετ, αντί επιβατικών αεροπλάνων, για να πραγματοποιηθεί μια αιματηρή συνέχεια της θηριωδίας του Σεπτεμβρίου 2001.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπιν Λάντεν, ένας εκπαιδευμένος μηχανικός, ενθάρρυνε επίσης τους οπαδούς του να κόψουν 12 μέτρα σιδηροδρομικών γραμμών των ΗΠΑ για να προκαλέσει έναν θεαματικό εκτροχιασμό που ήλπιζε ότι θα σκότωνε εκατοντάδες. Το σενάριο εκτροχιασμού αναφέρθηκε προηγουμένως το 2011, όταν υποστηρίχθηκε ότι ο Μπιν Λάντεν ήλπιζε να εκτροχιάσει ένα γεμάτο τρένο που κατέβαινε από μια γέφυρα σε μια κοιλάδα.

«Αντί να καταλάβουν ένα αεροπλάνο, θα πρέπει να ναυλώσουν ένα για την επόμενη επίθεσή τους στις ΗΠΑ και αν αυτό είναι πολύ δύσκολο, θα πρέπει να στοχεύσουν τους σιδηροδρόμους των ΗΠΑ», έγραψε ο Μπιν Λάντεν σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της διεθνούς τρομοκρατικής μονάδας της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με την ερευνήτρια της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/ISIL) Νέλι Λαχούντ.

«Ήθελε να αφαιρέσει 12 μέτρα (40 πόδια) χαλύβδινης σιδηροτροχιάς ώστε, με αυτόν τον τρόπο, το τρένο να εκτροχιαστεί», εξήγησε η Lahoud κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο 60 Minutes που μεταδόθηκε την Κυριακή στο CBS. «Και τον βρίσκουμε να εξηγεί την απλή εργαλειοθήκη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν». «Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν συμπιεστή. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο τήξης σιδήρου», είπε ο Μπιν Λάντεν στους οπαδούς του, ενώ έδωσε λεπτομέρειες για το πώς να κόψουν κομμάτια.

Χιλιάδες προσωπικές επιστολές και σημειώσεις του Μπιν Λάντεν κατασχέθηκαν πριν από 11 χρόνια από μια ομάδα 22 ανδρών Navy SEALs που στάλθηκαν στο Πακιστάν για να συλλάβουν και να σκοτώσουν τον τρομοκράτη. Οι επιστολές αποχαρακτηρίστηκαν από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ το 2017. Η Λαχούντ μελετούσε τα έγγραφα «γραμμή προς γραμμή» εδώ και αρκετά χρόνια.

Η ερευνήτρια υποστήριξε ότι ο Μπιν Λάντεν εξεπλάγη από την αντίδραση της Αμερικής στη σειρά αεροπειρατειών που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

«Η Αλ Κάιντα δεν περίμενε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πήγαιναν σε πόλεμο», είπε η Λαχούντ για τις επιστολές του Μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πίστευε ότι οι ΗΠΑ θα απαντούσαν με «περιορισμένη αεροπορική επιδρομή», αλλά δεν υποψιαζόταν ότι «θα το πήγαιναν πέρα ​​από αυτό».

Ισχυρίζεται ότι καθώς ο πόλεμος λυμαινόταν στο Αφγανιστάν, ο Μπιν Λάντεν εξέθεσε πώς περίμενε ότι ο αμερικανικός λαός θα απαντούσε στις βίαιες επιθέσεις. «Σκέφτηκε ότι ο αμερικανικός λαός θα κατέβαινε στους δρόμους, θα επαναλάμβανε τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και θα ασκούσε πίεση στην κυβέρνησή του να αποσυρθεί από τις μουσουλμανικές πολιτείες», εξήγησε.

Οι επιστολές αποκάλυψαν επίσης ότι τον Νοέμβριο του 2002, όταν οι αξιωματούχοι των πληροφοριών των ΗΠΑ ανησυχούσαν ότι η Αλ Κάιντα σχεδίαζε «θεαματικές επιθέσεις» που θα οδηγούσαν σε «μαζικές απώλειες», ο Μπιν Λάντεν κρυβόταν και δεν διοικούσε την τρομοκρατική ομάδα, ισχυρίστηκε η Λαχούντ. Ισχυρίζεται ότι ο Μπιν Λάντεν δεν είχε επαφή με τους συνεργάτες του στην Αλ Κάιντα για τρία χρόνια, ενώ βρισκόταν σε φυγή, αλλά αργότερα επανασυνδέθηκε μαζί τους το 2004.

«Ήταν πολύ πρόθυμος να επαναλάβει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες», λέει για τις επιστολές που έγραψε το 2004. Παρόλο που ο Μπιν Λάντεν, ο οποίος είχε ιστορικό πολιτικού μηχανικού, πρόσφερε ιδέες για το πώς η Αλ Κάιντα θα μπορούσε να χτυπήσει ξανά τις ΗΠΑ θέτοντας σε κίνδυνο το σιδηροδρομικό σύστημα της χώρας, τα σχέδιά του δεν εκτελέστηκαν ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Λαχούντ υποστήριξε ότι η Αλ Κάιντα «εξολοθρεύτηκε από τον πόλεμο» και είχε γίνει «ανίκανη». «Η αδυναμία, η αποτυχία και η αστοχία που μας συνέβη ήταν οδυνηρές. Εμείς οι μουσουλμάνοι μολυνθήκαμε και βεβηλωθήκαμε. Το κράτος μας γκρεμίστηκε, τα εδάφη μας καταλήφθηκαν, οι πόροι μας λεηλατήθηκαν», έγραψε τότε στον Μπιν Λάντεν σε ένα νεαρό συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα ονόματι Ταουφίκ. «Θα σου πω την αλήθεια ως έχει. Και ξέρω ότι μερικά από τα αδέρφια εδώ δεν σου τα λένε όλα λεπτομερώς γιατί δεν θέλουν να σε στεναχωρήσουν, ιδιαίτερα λόγω των λεπτών καταστάσεων στις οποίες βρίσκεσαι…». Ο Ταουφίκ πιθανότατα αναφερόταν στη «λεπτή κατάσταση» της κρυφής ζωής του Μπιν Λάντεν, εξήγησε η Λαχούντ. 

Οι επιστολές αποκάλυψαν επίσης ότι ο Μπιν Λάντεν σχεδίαζε μια πρόσθετη τρομοκρατική επίθεση το 2010, με στόχο πολλά δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου και μεγάλες ναυτιλιακές διαδρομές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Πρότεινε ότι στελέχη της Αλ Κάιντα θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στις περιοχές του λιμανιού παριστάνοντας τους ψαράδες. Έδωσε οδηγίες στην ομάδα του για το πού να αγοράσουν συγκεκριμένα σκάφη για να αποφύγουν τα ραντάρ και διευκρίνιζε πώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα σκάφη για τη μεταφορά εκρηκτικών.

«Τα σκάφη πρέπει να μεταφέρουν μεγάλο όγκο εκρηκτικών, κατά προτίμηση τοποθετημένα σε αψίδα, στραμμένα προς το σκάφος», έγραψε ο Μπιν Λάντεν. «Δεν σας διαφεύγει, η σημασία του πετρελαίου για τη βιομηχανική οικονομία σήμερα. Και είναι παρόμοιο με το αίμα για τα ανθρώπινα όντα», πρόσθεσε. «Επομένως, αν κάνεις κάποιον να αιμορραγεί υπερβολικά, ακόμα κι αν δεν τον σκοτώσεις, τουλάχιστον θα τον αποδυναμώσεις».

Η Λαχούντ ισχυρίστηκε ότι αυτό ήθελε πραγματικά να κάνει ο Μπιν Λάντεν στην αμερικανική οικονομία.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι το τελικό σχέδιο επίθεσης του Μπιν Λάντεν φαινομενικά σταμάτησε από την Αραβική Άνοιξη, μια σειρά από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οδομαχίες και ένοπλες εξεγέρσεις που εξαπλώθηκαν σε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής στις αρχές της δεκαετίας του 2010. «Σε ένα επίπεδο ήταν πολύ ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπόρεσαν να ρίξουν δικτάτορες», είπε η Λαχούντ. «Αλλά την ίδια στιγμή υπήρχαν όλα αυτά τα ερωτηματικά σχετικά με το «Ποια είναι η αξία της τζιχάντ αυτή τη στιγμή;». Και αυτό το βρίσκουμε πραγματικά σε αυτό το σημειωματάριο. «Είναι ακόμα απαραίτητη η τζιχάντ;»

Υποστήριξε ότι ο Μπιν Λάντεν πάλευε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την τζιχάντ - τον αγώνα κατά των εχθρών του Ισλάμ - προτού σκοτωθεί από στελέχη των Navy SEALs.

Οι αναλυτές μελετούν τις επιστολές του Μπιν Λάντεν από τότε που βρέθηκαν σε μια συλλογή εγγράφων στο συγκρότημα του Πακιστάν όπου σκοτώθηκε και κατασχέθηκε από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ το 2011. Προηγουμένως είχε αποκαλυφθεί ότι ο τρομοκράτης είχε παροτρύνει τους οπαδούς του να δολοφονήσουν τον Ομπάμα για να διαταράξουν τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Απαγόρευσε επίσης στην Αλ Κάιντα να δολοφονήσει τον Τζο Μπάιντεν επειδή πίστευε ότι ο Δημοκρατικός θα γινόταν ένας ανίκανος πρόεδρος και θα «οδηγούσε τις ΗΠΑ σε κρίση» εάν οι τζιχαντιστές κατάφερναν να σκοτώσουν τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπιν Λάντεν έγραψε την επιστολή 48 σελίδων τον Μάιο του 2010 σε έναν βοηθό που ταυτοποιήθηκε ως «Αδελφός Σάιχ Μαχμούντ», με πραγματικό όνομα Ατίγια Αμπντ αλ-Ραχμάν. Σε αυτό, συζητά την ανάγκη να κατευθύνονται οι πόροι μακριά από τρομοκρατικές επιθέσεις σε άλλες μουσουλμανικές χώρες και αντ' αυτού να επικεντρωθεί σε άμεσες επιθέσεις κατά των Η.Π.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη σελίδα 36, περιγράφει την επιθυμία του να σχηματίσει δύο ομάδες χτυπήματος - μία στο Πακιστάν και μία στο Αφγανιστάν - δουλειά των οποίων θα ήταν να σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του πρώην διευθυντή της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, εάν επισκεφθούν οποιαδήποτε χώρα.

Δίνοντας το σκεπτικό του για την επίθεση στον Ομπάμα, λέει: «Ο Ομπάμα είναι ο επικεφαλής της απιστίας και η δολοφονία του αυτόματα θα κάνει τον Μπάιντεν να αναλάβει την προεδρία για το υπόλοιπο της θητείας, όπως είναι ο κανόνας εκεί. Ο Μπάιντεν είναι εντελώς απροετοίμαστος για αυτή τη θέση, η οποία θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε κρίση. Όσο για τον Πετρέους, είναι ο άνθρωπος της ώρας σε αυτό το τελευταίο έτος του πολέμου και η δολοφονία του θα άλλαζε την πορεία του πολέμου».

Οι αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που αποκάλυψαν για πρώτη φορά την ύπαρξη του εγγράφου στην Washington Post το 2012 και είπαν ότι καμία από τις συνωμοσίες εναντίον του Ομπάμα ή του Πετρέους δεν ήταν ρεαλιστική ούτε ισοδυναμούσε με τίποτα.

Τα ημερολόγια του Μπιν Λάντεν αποκάλυψαν επίσης έναν μαθηματικό υπολογισμό για το πόσους ανθρώπους θα έπρεπε να σκοτώσει η Αλ Κάιντα για να αναγκάσει επιτέλους τις ΗΠΑ να φύγουν από τη Μέση Ανατολή - καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον άλλη μια 11η Σεπτεμβρίου.

Είπε στους μαθητές του ότι μόνο ένας αριθμός χιλιάδων σωμάτων, κάτι στην κλίμακα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001, θα άλλαζε την πολιτική των ΗΠΑ.

Σχεδίασε επίσης τρόπους για να σπείρει πολιτική διαφωνία στην Ουάσιγκτον και να στρέψει πολιτικά πρόσωπα σε ρήξη μεταξύ τους. Τα γραπτά του φέρεται να έδιναν σαφείς ενδείξεις ότι ο Μπιν Λάντεν επικοινωνούσε με άλλους εξτρεμιστές.

Οι Navy SEALs κατέσχεσαν συνολικά 500000 αρχεία, συμπεριλαμβανομένων γραπτών, φωτογραφιών, βίντεο και αρχείων ήχου, από το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν. Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα χρειαστούν οι ειδικοί για να κρυπτογραφήσουν και να αναλύσουν ολόκληρη τη συλλογή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...