Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ναυτο-τρομοκρατία! Ιδού το νέο υπερόπλο του Ιράν- Πολιτοφυλακή ενισχύει τις δυνατότητες εξωεδαφικών επιχειρήσεων

Η ιρανική αντιπολίτευση που αποκάλυψε τις μυστικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού πυρηνικών του Ιράν το 2002, δημοσίευσε νέες πληροφορίες σχετικά με την ηγετική δομή της ναυτικής διοίκησης της Quds Force και τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί για την εκπαίδευση και τον οπλισμό των παραστρατιωτικών proxies (αντιπροσώπων) του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Η δύναμη Quds είναι ο βραχίονας του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν που είναι υπεύθυνος για εξωεδαφικές επιχειρήσεις.

Σε μια ενημέρωση τύπου σε ένα ξενοδοχείο στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν έριξε φως στη σημασία που δίνει η Τεχεράνη στη Δύναμη Quds ως εργαλείο ειδικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό — και στο βαθμό στον οποίο είναι πρόθυμη να υποστηρίξει τις φίλιες οργανώσεις της, που δραστηριοποιούνται στην Υεμένη, τον Κόλπο και το Ιράκ.

https://www.youtube.com/watch?v=5bC175uhQgg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπό το πρίσμα των νέων πληροφοριών σχετικά με τη στρατολόγηση, την εκπαίδευση και τα όπλα για τη ναυτική μονάδα πολιτοφυλακής της Δύναμης Quds, οι ειδικοί λένε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι συνομιλίες στη Βιέννη της Αυστρίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να μην παρακάμψουν το ζήτημα του διευρυνόμενου ιστού πληρεξούσιων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν εμπλέκεται βαθιά στον επταετή πόλεμο της Υεμένης, όπου υποστηρίζει τη σιιτική πολιτοφυλακή Χούθι στον αγώνα της ενάντια στην κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το φιλοδυτικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, οι Χούθι εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, σε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με τον Συνασπισμό για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Υεμένη.

«Η Τεχεράνη πρέπει να λογοδοτήσει για τον πόλεμο αντιπροσώπων της στην περιοχή και την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το JCPOA», δήλωσε στο Arab News ο Αλιρεζά Τζαφαρζαντέχ, αναπληρωτής διευθυντής του αμερικανικού γραφείου του NCRI, το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου στο Ιράν, αναφερόμενος στην επίσημη ονομασία της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από τις δυτικές πρωτεύουσες. Τα εξαρτήματα πυραύλων έχουν παρασχεθεί στους Χούθι από το Ιράν. Δεν θα υπήρχε καθόλου πυραυλικό πρόγραμμα των Χούθι αν δεν υπήρχε το ιρανικό καθεστώς. Ακόμα κι αν μετονομάσουν τους πυραύλους, τα εξαρτήματα παράγονται από το καθεστώς του Ιράν για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς του στην περιοχή».

Οι μονάδες της δύναμης Quds έλαβαν εντολή από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ να εκπαιδεύσουν τους μαχητές Χούθι της Υεμένης στη χρήση ναρκών, ταχύπλοων σκαφών, πυραύλων και άλλων όπλων σε μυστικές ιρανικές βάσεις. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις υπάρχουν επίσης νεοσύλλεκτοι από το Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο και τις αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του NCRI.

Ο Τζαφαρζαντέχ είπε ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις proxy ναυτικές επιχειρήσεις της Quds Force συλλέχθηκαν από πηγές του NCRI εντός του Ιράν. Ένας βασικός στόχος των ναυτικών επιχειρήσεων της Quds Force είναι να στοχεύσουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στρατηγικό στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, που χωρίζει την ακτή της Υεμένης από το Κέρας της Αφρικής, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις.

«Η στενή πλωτή οδός, που θεωρείται ζωτικής σημασίας αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου που συνδέει την Ευρώπη με τον Ινδικό Ωκεανό και την Ανατολική Αφρική, προσφέρει έναν δελεαστικό στόχο για τους τρομοκράτες του Ιράν», σύμφωνα με το NCRI.

Ο Τζαφαρζαντέχ είπε ότι η σημασία που δόθηκε στους Χούθι από την Τεχεράνη είναι εμφανής από το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ομάδας στην Τεχεράνη ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που έλαβε ακροατήριο με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, στις 4 Αυγούστου πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου, το NCRI έδειξε αυτό που αποκάλεσε οργανωτικό διάγραμμα ροής για τη στρατολόγηση, ανάπτυξη και εκπαίδευση ναυτικών τρομοκρατών από τη Δύναμη Quds. Η φρουρά Ιμάμ Αλί στην Τεχεράνη περιγράφηκε ως το κεντρικό νευρικό σύστημα των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης πληρεξουσίων.

Οι αποκαλύψεις έρχονται εν μέσω μιας απότομης αύξησης των επιθέσεων και των μυστικών επιχειρήσεων που διεξάγονται από πληρεξούσιους του Ιράν - ειδικότερα τους Χούθι - εναντίον των Άραβων στρατηγικών εταίρων της Ουάσιγκτον και του Ισραήλ.

Οι νέες πληροφορίες που παρέχονται από το NCRI υποδηλώνουν ότι η ικανότητα του Ιράν να προμηθεύει με drones και βαλλιστικούς πυραύλους τους Χούθι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ναυτικές επιχειρήσεις της Δύναμης Quds.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εκπαίδευση ναυτικών τρομοκρατών πραγματοποιείται σε τρία εξειδικευμένα ιδρύματα: το Ζίμπα Κενάρ στην Κασπία Θάλασσα, και τα Φαρούρ και Κεσμ, δύο νησιά του Περσικού Κόλπου.

Σύμφωνα με το NCRI, η Ζίμπα Κενάρ χρησιμεύει ως η κύρια τοποθεσία για την εκπαίδευση ναυτικών κομάντο για το ναυτικό των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αλλά ο σκοπός της είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτό: Χρησιμοποιείται κρυφά από τη δύναμη Quds για την εκπαίδευση μαχητών πληρεξουσίων.

Τον Ιανουάριο του 2020, μια ομάδα 200 νεοσύλλεκτων Χούθι της Υεμένης προσλήφθηκαν για εκπαίδευση και στάλθηκαν πίσω με τις νεοαποκτηθείσες στρατηγικές και στρατιωτικές ικανότητές τους. Τον Ιούλιο του 2020 μια ομάδα Ιρακινών έλαβε εκπαίδευση και στάλθηκε στη χερσόνησο Φο και στη Βασόρα για να δημιουργήσει μια ιρακινή πολιτοφυλακή.

Η συμπερίληψη ιρακινών σιιτών μαχητών στο πλευρό των Χούθι είναι σημαντική δεδομένου ότι η ιρακινή ομάδα Alwiyat Al-Waad Al-Haq, μία οργάνωση που φέρεται να συνδέεται με τη δύναμη Quds, ανέλαβε την ευθύνη για μια αποτυχημένη επίθεση με drone στο Άμπου Ντάμπι την Τετάρτη. Ο μόνος άλλος ισχυρισμός της ήταν τον Ιανουάριο του 2021, όταν είπε ότι εκτόξευσε ένα drone στη Σαουδική Αραβία.

«Εάν η Alwiyat Al-Waad Al-Haq βγήκε από τη χειμερία νάρκη και εκτόξευσε drones στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα... τότε αυτή ήταν πιθανότατα μια επιχείρηση υπό την διεύθυνση του Ιράν ή τουλάχιστον ανεκτή από το Ιράν», ανέφερε στο twitter o Μάικλ Νάιτς, του The Washington Institute for Near East Policy.

Η Δύναμη Quds συγχρονίζει τις δραστηριότητες των περιφερειακών πληρεξουσίων της έτσι ώστε να μπορούν να οργανώσουν επιχειρήσεις από πολλαπλά μέτωπα — από το βορρά και το νότο — εναντίον των μελών του Συνασπισμού για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Υεμένη, σύμφωνα με πληροφορίες του NCRI.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ