Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

"Κουρδική Άνοιξη": Κοινός "εχθρός" για Άγκυρα, Τεχεράνη, Δαμασκό - Θα εξασφαλίσουν αυτονομία;

Για δεκαετίες, το κουρδικό πρόβλημα επισκιαζόταν από το παλαιστινιακό, εμφανίζοντας κατά καιρούς σε διεθνή μέσα ενημέρωσης την πολυδιαφημισμένη σύλληψη του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), τη γενοκτονία των Κούρδων του Ιράκ και το σκανδαλώδες δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Πριν από μερικά χρόνια, η αντίθεση των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ στο «Ισλαμικό Κράτος» (απαγορευμένο στη Ρωσία) τους ώθησε στο προσκήνιο της παγκόσμιας πολιτικής με τα μέσα ενημέρωσης να μιλούν τώρα για τη λεγόμενη «Κουρδική Άνοιξη».

Εν ολίγοις, το κουρδικό πρόβλημα δεν συνοψίζεται μόνο στην απουσία ανεξάρτητου κράτους για 40 εκατομμύρια ανθρώπους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας και του Ιράκ, και μεταξύ 8-15% του Ιράν και της Συρίας, αλλά και στην άρνηση Άγκυρας, Τεχεράνης και Δαμασκού να συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτόνομου καθεστώτος για τους Κούρδους. Σήμερα, το ίδιο το θέμα της κουρδικής ανεξαρτησίας αποσιωπάται, τουλάχιστον δημόσια.

Το πρώτο παράδειγμα κουρδικού κρατισμού στη σύγχρονη ιστορία ήταν στο Ιράν: το 1946, η Κουρδική Αυτόνομη Δημοκρατία ανακηρύχθηκε στην πόλη Μαχαμπάντ, μόνο για να επιβιώσει λιγότερο από ένα χρόνο. Έκτοτε, οι ιρανικές αρχές δεν φείδονται προσπαθειών για να βεβαιωθούν ότι το όνομα μιας από τις επαρχίες της χώρας (Κουρδιστάν Οστάν) είναι το μόνο υπόλοιπο της παρουσίας των Κούρδων στην Ισλαμική Δημοκρατία. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι Κούρδοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σουνίτες, αποτελούν εμπόδιο στην επίσημη πορεία της Τεχεράνης για την επίτευξη της θρησκευτικής ενότητας του ιρανικού λαού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεδομένου ότι όλες οι κουρδικές οργανώσεις, πόσο μάλλον τα πολιτικά κόμματα, είναι εκτός νόμου, οι περισσότερες από αυτές εδρεύουν στο γειτονικό Ιρακινό Κουρδιστάν. Όπως αναφέρει το Modern Diplomacy, για τις περισσότερες κουρδικές οργανώσεις, ο αρχικός στόχος της απόκτησης ανεξαρτησίας μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε αίτημα αυτονομίας των Κούρδων εντός του Ιράν.

Ιρακινό Κουρδιστάν

Ο άλλος «πόλος» του κουρδικού εθνικισμού είναι το Ιρακινό Κουρδιστάν. Η ιστορία της αυτονομίας της περιοχής χρονολογείται από το 1970 και από τη δεκαετία του '90 χρηματοδοτείται από τους Αμερικανούς, οι οποίοι χρειάζονταν μια χερσαία βάση για τον «Πόλεμο του Κόλπου». Το 2003, οι ιρακινοί Πεσμεργκά βοήθησαν τα αγγλοαμερικανικά στρατεύματα να ανατρέψουν το κυβερνών Μπααθιστικό καθεστώς της χώρας.

Σύμφωνα με το ισχύον ιρακινό σύνταγμα, το Κουρδιστάν απολαμβάνει ευρεία αυτονομία, με το καθεστώς ενός ανεξάρτητου κράτους με σχεδόν 40 ξένα γενικά προξενεία, συμπεριλαμβανομένου ενός ρωσικού, που λειτουργούν επίσημα στην περιφερειακή πρωτεύουσα Ερμπίλ και στη Σουλεϊμανίγια.

Μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία (2017), το οποίο δεν αναγνωρίστηκε ούτε από τη Βαγδάτη ούτε από την παγκόσμια κοινότητα (εκτός από το Ισραήλ), η Βαγδάτη έστειλε στρατεύματα στην περιοχή, αναγκάζοντας την παραίτηση του Προέδρου της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν και του ιδρυτή του Δημοκρατικού Kόμματος του Κουρδιστάν (KDP) Μασούντ Μπαρζανί. Διατήρησε ωστόσο στενή παρουσία, με τον νυν πρόεδρο και τον πρωθυπουργό να φέρουν το ίδιο επίθετο.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων του Ιράκ αριθμούν από 80.000 έως 120.000, οπλισμένες με βαρέα όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται.

Το Ερμπίλ έχει αρκετά καλές σχέσεις με την Τουρκία και το Ιράν, τα δύο «παράθυρα προς τον κόσμο» της αυτονομίας, και δεν χρειάζετε έναν τεράστιο στρατό για να κρατήσει υπό έλεγχο τα υπολείμματα των τζιχαντιστικών δυνάμεων. Ωστόσο, το Ιράκ είναι ένα διαφορετικό θέμα, δεδομένης της παρουσίας αμφισβητούμενων εδαφών, του εκκρεμούς ζητήματος της διανομής των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και της βαθιάς απόρριψης της ιρακινής στρατιωτικής εισβολής του 2017.

Ωστόσο, οι πολιτικές φιλοδοξίες των φυλών Barzani και Talabani, που χώρισαν το Ιρακινό Κουρδιστάν σε ζώνες επιρροής στη δεκαετία του '70, αντισταθμίζονται προφανώς από τα έσοδα από το πετρέλαιο και είναι απίθανο να επεκταθούν πέρα ​​από την «επιστροφή» των εδαφών που χάθηκαν στη Βαγδάτη το 2017.

Ο τουρκικός παράγοντας

Ο τουρκικός παράγοντας είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη ζωή του ιρακινού Κουρδιστάν: αρκετές χιλιάδες τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό αναπτύσσεται εκεί, ελέγχοντας τη δραστηριότητα των ενόπλων μονάδων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που εδρεύουν στα ορεινά, το οποίο χαρακτηρίζεται από την Άγκυρα ως «τρομοκρατική» οργάνωση.

Η Βαγδάτη είναι δυσαρεστημένη για την παρουσία τους, ενώ η Ερμπίλ, βρίσκεται σε κατάσταση ακήρυχτου πολέμου με το ίδιο το PKK. Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι στρατιώτες ετοιμάζονται να καταργήσουν κάθε περαιτέρω προσπάθεια από τις κουρδικές αρχές της περιοχής να αποκτήσουν κυριαρχία, καθώς η Άγκυρα φοβάται ότι ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος θα αποτελέσει το «κακό παράδειγμα» για τους Κούρδους που ζουν στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, αρκετές περιοχές στη νοτιοανατολική Τουρκία δήλωσαν «απελευθερωμένες» από την Άγκυρα. Το 1984, το «μαρξιστικό-λενινιστικό» PKK (που δημιουργήθηκε το 1978) επικράτησε όλων των άλλων τοπικών κουρδικών ομάδων και κήρυξε τον πόλεμο στις τουρκικές αρχές. Μετά τη σύλληψη του ηγέτη τους το 1999, οι μαχητές του PKK απωθήθηκαν από τη χώρα στη Συρία και το Ιράκ, παρά το γεγονός ότι απορρίπτοντας το σύνθημα της δημιουργίας ενός «ενωμένου και ανεξάρτητου» Κουρδιστάν, το κόμμα είχε ήδη συμβιβαστεί με την απαίτηση για κουρδική αυτονομία εντός των τουρκικών συνόρων.

Για πολλές δεκαετίες, οι τουρκικές αρχές αρνούνταν την ίδια την ύπαρξη των Κούρδων ως εθνικής ομάδας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, σε μια προσπάθεια να γλυκάνει το χάπι για τους Κούρδους και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τουρκική κυβέρνηση κατέληξε στη λεγόμενη «κουρδική πρωτοβουλία», άροντας την απαγόρευση χρήσης της κουρδικής γλώσσας. επιστρέφοντας κουρδικά ονόματα σε έναν αριθμό οικισμών κ.λπ.

Σε νομικές οργανώσεις και κόμματα, που υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των Κούρδων, παραχωρήθηκε μεγαλύτερη ελευθερία δράσης. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τις αρχές να απαγορεύσουν τέτοια κόμματα για «συνδέσεις με τρομοκράτες» και «αποσχιστισμό». Το σημερινό κουρδικό κόμμα (απαγορεύεται η δημιουργία οποιωνδήποτε ενώσεων σε εθνική βάση) - το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών - βρίσκεται επίσης υπό σοβαρή πίεση με ορισμένα από τα ηγετικά του μέλη επί του παρόντος πίσω από τα κάγκελα.

Ωστόσο, η προφανής ήττα στη στρατιωτική σύγκρουση με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ αναγκάζει τους Κούρδους εθνικιστές της Τουρκίας να επικεντρωθούν σε έναν νόμιμο πολιτικό αγώνα.

Τα τελευταία χρόνια, η κύρια προσοχή της διεθνούς κοινότητας επικεντρώθηκε για προφανείς λόγους στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι για πολλές δεκαετίες παρέμειναν «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» ή ακόμη και απάτριδες στη χώρα τους. Οποιεσδήποτε εκδηλώσεις δυσαρέσκειας, που κατά καιρούς έβραζαν σε εξεγέρσεις, καταπνίγονταν αυστηρά από τις αρχές.

Με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου, οι Κούρδοι ανέλαβαν τη θέση της ένοπλης ουδετερότητας και το 2012 ανακοίνωσαν τη δημιουργία του δικού τους κράτους με πρωτεύουσα το Ελ Καμισλί. Έξι χρόνια αργότερα, το όνομα του οιονεί κράτους άλλαξε από «δημοκρατική ομοσπονδία» σε «αυτόνομη διοίκηση», με σκοπό να καταδείξει την άρνηση των αρχών του Συριακού Κουρδιστάν να επιδιώξουν το αρχικό τους αίτημα για ανεξαρτησία.

Περιττό να πούμε ότι η αλλαγή των προτεραιοτήτων προκλήθηκε από την κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα και τους πληρεξούσιους τους σε τμήματα των κουρδικών εδαφών. Το 2019, η Άγκυρα σταμάτησε τη στρατιωτική της προέλαση μόνο αφού οι Κούρδοι επέτρεψαν στα συριακά στρατεύματα να εισέλθουν στις περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους και οι διεθνείς παίκτες «εμπόδισαν» την Άγκυρα από οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση.

ΗΠΑ, ο αναξιόπιστος εταίρος

Εκτός από τον τουρκικό παράγοντα, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει σοβαρά την κατάσταση είναι τα αμερικανικά στρατεύματα και τα μέλη αμερικανικών στρατιωτικών εταιρειών που παραμένουν στη βορειοανατολική Συρία χωρίς καμία νομική βάση για την παρουσία τους.

Όταν ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, προωθούσε την ιδέα της δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι Κούρδοι έχουν χάσει εδώ και καιρό την πίστη τους στην επιθυμία της Ουάσιγκτον να τους παραχωρήσει ανεξαρτησία, αλλά στις διαπραγματεύσεις με τη Δαμασκό για την οριοθέτηση των εξουσιών, δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία να αναφερθούν στην υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι Κούρδοι της Συρίας (και όχι μόνο αυτοί) είχαν πολλές ευκαιρίες να νιώσουν τα αποτελέσματα της αναξιοπιστίας της Ουάσιγκτον ως εταίρου.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους Αμερικανούς, από τη μία πλευρά, και η συνεχής απειλή από την Τουρκία, από την άλλη, αναγκάζουν τους Κούρδους ηγέτες να επιταχύνουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ηγεσία της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.

Επιπλέον, οι Κούρδοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων κυρίως στη μεσολάβηση της Ρωσίας, δεδομένων των συμμαχικών σχέσεων της Μόσχας με τις συριακές αρχές. Εξάλλου, η Μόσχα διατηρεί δεσμούς συνεργασίας με την ηγεσία της αυτοαποκαλούμενης αυτονομίας και με τους ηγέτες των κουρδικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν με τη Δαμασκό να αντιτίθεται στην ιδέα είτε της αυτονομίας είτε της διατήρησης της οργανωτικής ανεξαρτησίας των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι επιτακτική ανάγκη να συμφωνήσουν οι πλευρές σε ορισμένους όρους. Η «επιστροφή» των Κούρδων μπορεί να γίνει σημείο καμπής στην ενδοσυριακή αντιπαράθεση καθώς οι Αμερικανοί θα αισθάνονται πολύ «άβολα» σε μια ενωμένη Συρία και οι Τούρκοι θα χάσουν το κύριο επιχείρημα για τη συνέχιση της κατοχής της συνοριακής ζώνης, η οποία θα ελέγχεται πλέον όχι από «τρομοκράτες», αλλά από την κεντρική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ