Μέση Ανατολή

"Πειρατεία" ΗΠΑ στο συριακό πετρέλαιο - Ποιοι είναι οι "Πολεμιστές της Νινευή";

Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εντοπίστηκαν σε κονβόι οχημάτων φορτωμένων με στρατιωτικό εξοπλισμό και βυτιοφόρα που μετέφεραν κλεμμένο πετρέλαιο από τη Συρία στις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA τη Δευτέρα,το κονβόι αποτελούνταν από 111 οχήματα που συνοδευόταν από έξι τεθωρακισμένα.

Πέρασε στο Ιράκ μέσω του al-Waleed, μιας παράνομης συνοριακής διέλευσης στην ύπαιθρο της βορειοανατολικής επαρχίας Χασάκα της Συρίας, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Το πετρέλαιο μεταφέρθηκε λαθραία από την περιοχή al-Jazeera στη βορειοανατολική Συρία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα, στις 3 Ιανουαρίου, ένα αμερικανικό κονβόι 128 οχημάτων μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και συριακό πετρέλαιο στο βόρειο Ιράκ.

Υπενθυμίζουμε πως οι αμερικανικές δυνάμεις, που σταθμεύουν σε περιοχές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις- SDF στην ανατολική Συρία, έχουν ξεκινήσει τη δημιουργία ενός  διυλιστηρίου πετρελαίου στο κοίτασμα πετρελαίου Ραμιλάν για στρατιωτική χρήση, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ πριν από λίγες ημέρες έφεραν στο πεδίο εξαρτήματα ενός διυλιστηρίου πετρελαίου που τα πέρασαν στο συριακό έδαφος από το σημείο αλ Ουαλίντ στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.

Όπως αναφέρεται η δυναμικότητα του διυλιστηρίου είναι 100.000 βαρέλια το μήνα και ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν το διυλισμένο πετρέλαιο για στρατιωτικές χρήσεις στην περιοχή.

Ο αμερικανικός στρατός διατηρεί δυνάμεις και εξοπλισμό στην ανατολική και βορειοανατολική Συρία, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη στοχεύει να αποτρέψει την κατοχή των κοιτασμάτων πετρελαίου από την τρομοκρατική οργάνωση ISIL, η οποία αν και αποδυναμωμένη, συνεχίζει να δραστηριοποιείται ιδιαιτέρως στη Συρία και το Ιράκ.

Η Συρία, ωστόσο, καταγγέλλει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία ως παράνομη, αφού επίσημη έγκριση από τη Δαμασκό δεν έχει δοθεί, και κατηγορεί την Ουάσιγκτον πως έχει σκοπό να λεηλατήσει τους ενεργειακούς πόρους της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα, μια νέα ιρακινή παραστρατιωτική ομάδα εμφανίστηκε στην πόλη Elbukemal, στην επαρχία Deir ez-Zor της ανατολικής Συρίας, που αυτοαποκαλείται «Πολεμιστές της Νινευή». Η ομάδα μετέτρεψε ένα κτίριο σε αρχηγείο, απομακρύνοντας τις οικογένειες που ζούσαν στο κτίριο από τα σπίτια τους.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ανέφερε ότι μέλη της νέας φιλοϊρανικής ιρακινής πολιτοφυλακής αποκαλούν τους εαυτούς τους «Πολεμιστές της Νινευή» και κατέλαβαν ένα κτίριο κοντά στην παλιά φυλακή στην περιοχή Elbukemal στην επαρχία Deir ez-Zor. Το SOHR ανέφερε ότι η ομάδα έδιωξε τέσσερις οικογένειες από τα σπίτια τους προκειμένου να μετατρέψει το κτίριο σε στρατιωτικό αρχηγείο. Σύμφωνα με την έκθεση του SOHR, οι πολεμιστές της Νινευή κατέσχεσαν επίσης τα έπιπλα των σπιτιών που κατέλαβαν.

Ενώ αυτή η εξέλιξη ήταν μέρος των προσπαθειών του Ιράν και των πολιτοφυλακών του να διεισδύσουν στο συριακό έδαφος, οι μισθοί των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από τον Στρατό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (DMO), ο οποίος εξαπλώθηκε στο συριακό έδαφος σε περιοχές υπό τον έλεγχο του συριακού καθεστώτος, αυξήθηκε. Οι μισθοί των συριακών πολιτοφυλακών, που ήταν 78 χιλιάδες (30 δολάρια) συριακές λίρες, αυξήθηκαν στις 108 χιλιάδες λίρες στις αρχές του νέου έτους. Οι μισθοί των μη Συριακών πολιτοφυλακών αυξήθηκαν από 100 χιλιάδες συριακές λίρες σε 135 χιλιάδες (38 δολάρια) λίρες.

Ιρανοί διοικητές, διοικητές του στρατού του Συριακού καθεστώτος και ο Διοικητής των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας παρευρέθηκαν στα εγκαίνια μιας γέφυρας που συνδέει τις περιοχές που ελέγχονται από την ιρανική πολιτοφυλακή στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη και επτά χωριά που κατέχονται από το Ιράν στην ύπαιθρο του Deir ez-Zor ανατολικά του Ευφράτη. Η γέφυρα συνδέει τις περιοχές al-Husayniyah ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και al-Huwayka στα δυτικά του ποταμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ