Μέση Ανατολή

Τύμπανα πολέμου στη Μ.Ανατολή-Tο Ισραήλ εξοπλίζεται "σαν αστακός" προετοιμαζόμενο για σύγκρουση με το Ιράν

Αφού επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε ελάφρυνση των κυρώσεων προς το Ιράν και απείλησε την Τεχεράνη με πυρηνικό χτύπημα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για τις κινήσεις του Ισραήλ ενάντια στον αρχαίο εχθρό του.

Στις 10 Ιανουαρίου, ο Μπένετ είπε στο ισραηλινό κοινοβούλιο, στην Κνεσέτ, ότι ο στρατός και άλλες δυνάμεις ασφαλείας της χώρας επανεξοπλίζονται για πρώτη φορά εδώ και χρόνια,  όπως ανέφεραν οι Times of Israel.

Οι δηλώσεις του Bennett έγιναν καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) προετοιμάζονται για ένα πιθανό στρατιωτικό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες στη Βιέννη μεταξύ παγκόσμιων δυνάμεων και της Τεχεράνης για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της τελευταίας θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία, κάτι το οποίο το Ισραήλ μάλλον  θεωρεί ως  απαράδεκτο.

«Επενδύουμε στον επανεξοπλισμ του IDF και ολόκληρου του αμυντικούσυστήματος μας. Θα έλεγα ότι ήταν  ένας επανεξοπλισμός που δεν είχαμε να δούμε  εδώ και χρόνια. Αυτός ο επανεξοπλισμός είναι σημαντικός για την επιβίωσή μας, και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό και είμαι αποφασισμένος να τον ολοκληρώσω γρήγορα», είπε ο Μπένετ, μιλώντας στην  Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του Κοινοβουλίου.

https://twitter.com/sebusher/status/1473597384747855875?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1473597384747855875%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Fisrael-undergoes-largest-rearmament-amid-iranian-threats%2F

Νωρίτερα, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ καθώς και ο νέος Αρχηγός Αεροπορίας του είχαν προειδοποιήσει το Ιράν χωρίς διφορούμενα λόγια ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) ήταν έτοιμη να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του 

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην Jerusalem Post τον περασμένο μήνα, ο Υποπτέραρχος Tomer Bar, ο νέος αρχηγός της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, είχε δηλώσει ότι αν χρειαστεί, το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει αύριο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι διαβουλεύσεις ήταν έντονες όταν  ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είχε επισκεφθεί  το Ισραήλ για να επεξεργαστεί μια κοινή στρατηγική.

Πολλοί Ισραηλινοί σκεπτικιστές και εξωτερικοί παρατηρητές έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για ένα χτύπημα στην Τεχεράνη. Ωστόσο, η μαζική προσπάθεια επανεξοπλισμού του Ισραήλ και οι ανοιχτές ανακοινώσεις για την πολεμική του δράση κατά του Ιράν σημαίνουν ότι η χώρα  δεν θα υποχωρήσει.

https://twitter.com/defencealerts/status/1480771332648361990?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1480771332648361990%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Fisrael-undergoes-largest-rearmament-amid-iranian-threats%2F

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Μπένετ διευκρίνισε  ότι το Ισραήλ δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος σε καμία συμφωνία και θα μπορούσε να ενεργήσει χωρίς περιορισμούς κατά του Ιράν.

Το Ισραήλ θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως υπαρξιακή απειλή για την εθνική του ασφάλεια. Από την αρχή, παρέμεινε αντίθετο στην ιδέα της άρσης τυχόν κυρώσεων προς το Ιράν ή οποιασδήποτε πυρηνικής συμφωνίας. Μάλιστα, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι μια ατομική βόμβα του Ιράν θα ήταν έτοιμη σε περίπου 5 χρόνια, είτε  με συμφωνία είτε χωρίς συμφωνία, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το Reuters.

Οι συνεχείς προειδοποιήσεις του Ισραήλ και ο επανεξοπλισμός του IDF δείχνουν ότι το εβραϊκό έθνος προετοιμάζεται για κάποια αντιπαράθεση με το Ιράν σε περίπτωση που οι συνομιλίες αποτύχουν.

Ο «Μεγαλύτερος Επανοπλισμός» του IDF

Η κυβέρνηση του Μπένετ αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2022 σε περίπου 19,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με ένα σημαντικό μέρος του να προορίζεται για σχέδια στρατιωτικής εμπλοκής με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων δισεκατομμυρίων για την αναβάθμιση ή την αγορά οχημάτων, πυρομαχικών και άλλων αντικειμένων, ανέφερε η Times of Israel.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον μεγαλύτερο επανεξοπλισμό των IDF εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση του Μπένετ ως πρωθυπουργού ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, μιας νομοθετικής επιτροπής επιφορτισμένης με την επίβλεψη του στρατού, των εξωτερικών υποθέσεων και άλλων σχετικών ανησυχιών.

https://twitter.com/AuroraIntel/status/1467465405933498370?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1467465405933498370%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Fisrael-undergoes-largest-rearmament-amid-iranian-threats%2F

Είπε στην επιτροπή στην αρχή της συνεδρίασης ότι το Ιράν ήταν «στην κορυφή της λίστας των προκλήσεων μας».

«Το Ιράν είναι το κεφάλι του χταποδιού που στέλνει εχθρούς και πληρεξούσιους και τα πλοκάμια του εναντίον μας, σε όλα τα σύνορά μας. Έχουμε να κάνουμε μέρα και νύχτα με το Ιράν και τους αντιπροσώπους του. Κάνουμε μια αλλαγή, κινούμαστε σε μια νοοτροπία συνεχούς επίθεσης και όχι μόνο συνεχούς άμυνας», είπε.

Αν και δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά στα οπλικά συστήματα που αποκτά ο IDF ή στη χώρα που τα  εξάγει γενναιόδωρα στο Τελ Αβίβ, υπήρξαν προηγούμενες αναφορές που μπορούν να δώσουν το αποτύπωμα

Την τελευταία ημέρα του 2021, το Ισραήλ συμφώνησε να αγοράσει 12 ελικόπτερα της  Lockheed Martin-Sikorsky CH-53K και δύο επιπλέον αεροπλάνα ανεφοδιασμού Boeing KC-46 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο είπε τότε ότι η συμφωνία είναι αξίας περίπου 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας ότι η προμήθεια είναι «μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Ισραηλινού Στρατού και την ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τρέχουσες και αναπτυσσόμενες απειλές».

Αυτά τα δύο δεξαμενόπλοια  εναέρια ανεφοδιασμού Boeing KC-46 προστίθενται σε άλλα 8 για τα οποία υπογράφηκε συμφωνία πριν από δύο χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε εγκρίνει την πώληση έως και οκτώ δεξαμενόπλοιων αεροσκαφών Boeing KC-46, καθώς και υποστηρικτικού εξοπλισμού και υπηρεσιών, στο Ισραήλ για συνολικό κόστος 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

Το Ισραήλ είχε επίσης ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επισπεύσουν την πώληση αυτών των τάνκερ, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρνηθεί παρά το γεγονός ότι ήταν ο στενότερος σύμμαχός τους και ο μεγαλύτερος αμυντικός εταίρος τους.

Το Ισραήλ έχει επίσης αποκτήσει ένα στόλο μαχητικών F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς stealth, πολλά από τα οποία ήταν μοναδικές παραλλαγές F-35I «Adir» που αναπτύχθηκαν για να περιλαμβάνουν τεχνολογίες ισραηλινής κατασκευής.

Το 2019, ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι τα F-35I Adir «μπορούν να φτάσουν σε οποιοδήποτε μέρος στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, και φυσικά επίσης στη Συρία».

Ωστόσο, όταν είναι οπλισμένο, το βεληνεκές του F-35 είναι περίπου 650 μίλια, το οποίο είναι ανεπαρκές για μια πτήση από το Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ ήταν πρόθυμο να εισάγει τα δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού από τον σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να μπορέσει η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να πετάξει για να βομβαρδίσει την πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν, πρέπει είτε να σταματήσει, ας πούμε, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή στη Σαουδική Αραβία είτε να πραγματοποιήσει ανεφοδιασμό στον αέρα.

Λόγω της άρνησης των ΗΠΑ να επισπεύσουν την πώληση, αυτή η πρόταση μπορεί να φαίνεται ζοφερή, εκτός εάν ένα από τα κράτη του Αραβικού Κόλπου επιτρέψει στα ισραηλινά F-35 να προσγειωθούν και να ανεφοδιαστούν με καύσιμα, κάτι που  θα είναι επίσης απίθανο χωρίς  προηγούμενο.

Η διαμάχη Ισραήλ-Ιράν

Το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε έναν μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο με το Ιράν, κυρίως μέσω τακτικών βομβαρδισμών σε στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία καθώς και περιστασιακών επιθέσεων τόσο φυσικές όσο και στον κυβερνοχώρο ενάντια σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το Ισραήλ αντιτάχθηκε στην επανέναρξη της συμφωνίας του 2015, προτρέποντας τους διαπραγματευτές να την ξαναγράψουν με αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν και εστίαση σε εχθρικές δραστηριότητες στην περιοχή εκτός του πυρηνικού ζητήματος.

Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ακόμη κι αν άλλες χώρες δεν το υποστηρίζουν.

Μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τη συμφωνία, το Ιράν έχει παραβιάσει το όριο εμπλουτισμού ουρανίου. Αυτό έχει ανησυχήσει περαιτέρω το Ισραήλ που θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλειά του.

Η σκληρή στάση του Ιράν στις παρούσες συνομιλίες της Βιέννης και οι στρατιωτικές ασκήσεις του συνέβαλαν στην ένταση που αναμένεται να αυξηθεί μόνο στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...