Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Διαμορφώνεται νέα πραγματικότητα στις σχέσεις Τουρκίας και των χωρών του Κόλπου-Οι συνέπειες για την Ελλάδα

Η Τουρκία επιχειρεί στροφή στην εξωτερική της πολιτική αναφορικά με τις χώρες του Κόλπου επιχειρώντας μετά από αρκετό καιρό επαναπροσέγγισή τους

Η νέα  διπλωματική προσπάθεια της Τουρκίας

Η "ρεαλιστική προσέγγιση" σύμφωνα με Τουρκικά ΜΜΕ, μεταξύ της Τουρκίας και ορισμένων χωρών του Κόλπου συμβολίζει το τέλος του ψυχρού πολέμου μεταξύ τους και την έναρξη μιας νέας εποχής που βασίζεται στην αποκλιμάκωση και τη διπλωματία.

Στις 17 Νοεμβρίου, ο  υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Abdullatif bin Rashid Alzayani επισκέφθηκε την Τουρκία, όπου είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Την επόμενη εβδομάδα, ο διάδοχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν θα επισκεφθεί την Άγκυρα για πρώτη φορά μετά από χρόνια και θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο επισκέψεις κορυφαίων αξιωματούχων χωρών του Κόλπου θεωρούνται ως η «αρχή μιας νέας εποχής» και μια συμβολική καμπή στις σχέσεις της Τουρκίας με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που και οι δύο ήταν σε αντίθεση με την Άγκυρα λόγω διαφωνιών σε θέματα που αφορούσαν  τη Λιβύη και τη Συρία πρωτίστως 

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι μια «επίσκεψη υψηλού επιπέδου» από την Τουρκία σε χώρες του  Κόλπου βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Ενόψει της επίσκεψης του διαδόχου των ΗΑΕ στην Τουρκία,  αξιωματούχοι των δύο χωρών, θα πραγματοποιήσουν επιχειρηματικό φόρουμ στο Ντουμπάι στις 23 Νοεμβρίου. Ο διάδοχος έχει προσκαλέσει επίσης τον Τούρκο πρεσβευτή στο Άμπου Ντάμπι στην αυλή του για συνομιλίες την Τετάρτη.

Πέρυσι, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις δύο χώρες του Κόλπου ήταν πολύ  τεταμένες όταν αυτές  υπέγραψαν τις "Συμφωνίες του Αβραάμ" για την εξομάλυνση των σχέσεων  τους  με το Ισραήλ.

Θα έχει  ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τον δρόμο των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, οι οποίες είναι επίσης τεταμένες, μετά τις επισκέψεις στην Άγκυρα αξιωματούχων των δύο χωρών και τυχόν υπογραφής συμφωνιών..

Ο αντίκτυπος στη Συρία

Το κλίμα συμφιλίωσης μεταξύ της Τουρκίας και ορισμένων χωρών του Κόλπου μπορεί να έχει αντίκτυπο και στη Συρία.

Υπάρχουν αναφορές ότι το Άμπου Ντάμπι ενδιαφέρεται να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της σχέσης της Άγκυρας με τη Δαμασκό. Πρόσφατα, ο διάδοχος των ΗΑΕ είχε συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Σύριο ηγέτη Μπασάρ Άσαντ στη Δαμασκό και τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Οι οικονομικές ανησυχίες που σχετίζονται με την παγκόσμια πανδημία είναι η κύρια δύναμη πίσω από την τρέχουσα συμφιλίωση.

Αυτή την εβδομάδα, ο Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν και ο Ερντογάν σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα σύντομα. Από το Ιράν, ο Τσαβούσογλου ταξίδεψε στον Λίβανο, όπου πρόσφερε υποστήριξη στη Βηρυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η προσέγγιση Τουρκίας-Κόλπου ως αποτέλεσμα  εγχώριων, περιφερειακών και διεθνών παραγόντων.

Σε διεθνές επίπεδο, η θητεία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν οδήγησε αυτές τις χώρες όχι μόνο να αμφισβητήσουν τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια, αλλά και να υπογραμμίσουν τη σημασία της στήριξης στην περιφερειακή συνεργασία όπως έκαναν στην εποχή πριν το 2011.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η υπογραφή της "Διακήρυξης AlUla" δημιούργησε περαιτέρω κίνητρα για την Άγκυρα να σπάσει τον πάγο με τις χώρες του Κόλπου.

Σε εγχώριο επίπεδο, η επισφαλής οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, καθώς και οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την οικονομία των κρατών του Κόλπου και η ανάγκη τους να κάνουν επενδύσεις σύμφωνα με τα οράματά τους, αποτέλεσαν κινητήρια δύναμη στην προσέγγιση Τουρκίας-ΗΑΕ/Μπαχρέιν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι καταβάλλουν προσπάθεια να ανακτήσουν την οικονομική τους θέση εντός της Τουρκίας.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με τη στρατηγική τους απέναντι σε οποιαδήποτε νέα μελλοντική κυβέρνηση στην Τουρκία εάν το κυβερνών κόμμα χάσει την εξουσία.

Επιπλέον, υπάρχουν δύο σημαντικές εκλογές στον ορίζοντα που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στη συμφιλίωση Τουρκίας-Κόλπου:

Πρώτον, οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023 στην Τουρκία και, δεύτερον, οι εκλογές στις ΗΠΑ που έχουν προγραμματιστεί για το 2024.

Τόσο η Τουρκία όσο και τα κράτη του Κόλπου εξακολουθούν να βρίσκονται στη διαδικασία αντιστάθμισης κινδύνου και βαθμονόμησης με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών Μπάιντεν και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Το κύριο θέμα αυτής της διαδικασίας είναι η ρεαλιστική πολιτική, καθώς οι χώρες φαίνονται αποφασισμένες να αφήσουν στην άκρη την ιδεολογία και να επικεντρωθούν στην οικονομία και στη διαρκή διπλωματική δέσμευση για σταθερά κέρδη.

Οι πρόσφατες συνομιλίες δείχνουν ότι έχουν τελειώσει την εποχή της στρατιωτικής και  πολιτικής "σκληρής δύναμης και της ιδεολογικά καθοδηγούμενης εξωτερικής πολιτικής, και τώρα επικεντρώνονται περισσότερο στον πραγματισμό που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα.

Οι συνέπειες για την Ελλάδα

Όλα τα παραπάνω μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν, αφού υπάρχουν τρία άμεσα χρονικά ζητήματα τα οποία είναι "στενάχωρα" για την Τουρκία και τα οποία θα διαμορφώσουν εν πολλοίς τις μελλοντικές εξελίξεις αναφορικά με τις σχέσεις χωρών του Κόλπου-Τουρκίας.

Αυτά είναι η Συρία, η Λιβύη και η ΝΑ Μεσόγειος, όπου οι διαφορές Τουρκίας -χωρών του κόλπου εξακολουθούν και υφίστανται, ενώ τρία σημαντικά γεγονότα θα επισυμβούν.

Το πρώτο είναι η εκτόξευση  ή όχι επίθεσης της Άγκυρας κατά του στρατού του Άσσαντ και των Κούρδων στη Συρία, το δεύτερο η διεξαγωγή των Λιβυκών  εκλογών και η στάση της Τουρκίας αναφορικά με την συνέχιση παραμονής στο έδαφος της χώρας Στρατευμάτων και μισθοφόρων της και το τρίτο η συνέχιση ή όχι της τουρκικής προκλητικότητας στη ΝΑ Μεσόγειο την οποία θέλει να κάνει "τουρκική λίμνη"

Και τα τρία  αυτά γεγονότα , έχουν τη δυναμική να σημάνουν νέο κύκλο έντασης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και χωρών του Κόλπου.

Και αν για την τουρκική επίθεση στη Συρία, φαίνεται ότι θα υπάρξει από μεγάλη αναβολή έως ακύρωση, αφού ο Ερντογάν δεν πήρε το "πράσινο φως" από ΗΠΑ και Ρωσία, για Λιβύη και ΝΑ Μεσόγειο εκτιμούμε ότι η τουρκική στάση δεν θα αλλάξει

Συνεπώς ας μην βιαζόμαστε αναφορικά με την εξομάλυνση των σχέσεων τους, η οποία  ακόμη και σε ιδεατό  για τον Ερντογάν σενάριο θα πάρει πολύ  χρόνο

Κλείνοντας θα αναφέρουμε ότι η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου και ιδιαίτερα με τα ΗΑΕ με τα οποία συνδέεται με αμυντική συμφωνία , καθώς και με την ηγέτιδα των χωρών του Κόλπου Σαουδική Αραβία, ιδιαίτερα μετά την αποστολή στη χώρα αντιαεροπορικής συστοιχίας Patriot μαζί με προσωπικό για την υπηρέτησή του, προκειμένου να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνα του Ριάντ έναντι επιθέσεων, με drone κυρίως των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ