Μέση Ανατολή

Θέατρο ολέθρου! Πάει για ξεκλήρισμα των Κούρδων με την βοήθεια του Ιράν

Ο  Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού και ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχιντί υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο προβλέπει συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Μετά τις διμερείς συναντήσεις και τις συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Süleyman Soylu Soylu  ο οποίος ήρθε στην Τεχεράνη για επίσημες  επαφές και του Ιρανού ομολόγου του Ahmed Vahidi,, υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης και έγινε κοινή δήλωση τύπου.

Δηλώσεις Σοϊλού

Δηλώνοντας ότι είχαν παραγωγικές συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών και ότι υπάρχει στενή κατανόηση μεταξύ των υπουργείων στην ομιλία του, ο Σόιλου είπε:

"Δείχνουμε κοινή βούληση στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ και όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων.  Επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητα και την ενότητά μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Αναφέροντας ότι συζητούν για άλλη μια φορά το έργο που επιτελείται εδώ και χρόνια από κοινού κατά της κινητοποίησης της λαθρομετανάστευσης μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, ο Σόιλου είπε:

"Μεταφέρουμε πολλές απόψεις που προηγουμένως θεωρούσαμε  απλά ως σημεία επαφής στο επόμενο επίπεδο. Η ασφάλεια των συνόρων είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη θέματα μεταξύ Ιράν και Τουρκίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνομιλητές μας και τους Ιρανούς φίλους για τη στάση που έχουν επιδείξει  σε μας διευκολύνοντας το έργο μας, ειδικά όσον αφορά τους τοίχους ασφαλείας, τα φυσικά ολοκληρωμένα και τα τεχνολογικά συστήματα ».

Δηλώνοντας ότι νέες κοινές ομάδες εργασίας σχηματίστηκαν στις συνοριακές επαρχίες των δύο χωρών μετά από σύσταση του Ιρανού υπουργού Vahidi, ο Soylu συνέχισε ως εξής:

"Έχουν δημιουργηθεί κοινές ομάδες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών. Τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν καταπολεμούν τα ναρκωτικά στο υψηλότερο επίπεδο και επιδεικνύουν κοινή βούληση σε αυτό το θέμα. Και πάλι, είμαστε μαζί για να προωθήσουμε τα αποτελέσματα που πετύχαμε από την κοινή ομάδα εργασίας το 2019 για το λαθρεμπόριο όπλων".

Δηλώνοντας ότι υπέγραψαν το μνημόνιο κατανόησης που θα διευρύνει τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων σε διάφορους τομείς, ο Σοϊλού τόνισε ότι αξιολόγησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνοι  υπενθυμίζοντας  τις ευθύνες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υπογραμμένο μνημόνιο συνεννόησης αποσκοπεί στην αύξηση και ανάπτυξη της συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία προβλέπει την πρόληψη κάθε είδους τρομοκρατικών και παράνομων πράξεων που αφορούν τις δύο χώρες, ιδίως τις παραμεθόριες περιοχές, και την αμοιβαία ανάπτυξη όλων των ειδών των δραστηριοτήτων επιβολής του νόμου που πραγματοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Με τη συμφωνία, στοχεύει τόσο στην επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων στην επιχειρησιακή ικανότητα του εργατικού δυναμικού όσο και στην ταχύτερη ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στα δύο  υπουργεία.

Vahidi: "Δεν θα επιτρέψουμε σε συνωμότες να επινοήσουν προβλήματα στις σχέσεις Ιράν-Τουρκίας"

Μιλώντας  για τη συνάντηση, ο Βαχίντι αξιολόγησε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών,  αναφέροντας ότι θα ξεκινήσει μια βαθύτερη νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιράν που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών, λέγοντας:

«Δεν θα επιτρέψουμε στους συνωμότες να επινοήσουν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Τουρκίας και η Άγκυρα έχει δείξει τη θέλησή της  να διευρύνει τις στρατηγικές  της σχέσεις μαζί μας.  Είναι μια καλή  αρχή ".

Δηλώνοντας ότι είχαν πολύ σημαντικές συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών Σόιλου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια των συνόρων, τη συνεργασία στους τομείς του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων, ο Βαχίντι σημείωσε ότι συζήτησαν επίσης για τον «καταστροφικό ρόλο του Ισραήλ και των ΗΠΑ» και τις εξελίξεις Αφγανιστάν.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τις παραπάνω δηλώσεις των ΥΠΕΣ Τουρκίας και Ιράν διαφαίνονται τα παρακάτω:

-Κοινός εχθρός τους επαναπροσδιορίζεται το ΡΚΚ του οποίου το αρχηγείο εδρεύει στην οροσειρά του Καντίλ, που βρίσκεται στα σύνορα Ιράν-Ιράκ.

Η Τουρκία με την buffer zone που επιχειρεί να δημιουργήσει στο Β. Ιράκ, επιδιώκει να σταματήσει την επιχειρησιακή λειτουργία του ΡΚΚ στην περιοχή, απομονώνοντας το στο Καντίλ.

Στη συνέχεια θα επιτεθεί στο Καντίλ με μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, με σκοπό να διαλύσει και να καταστρέψει ολοκληρωτικά το ΡΚΚ.

Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται την βοήθεια και υποστήριξη του Ιράν, το οποίο θα πρέπει να ενεργήσει ανάλογα αποκλείοντας την διαφυγή των στελεχών του ΡΚΚ.

Αυτό φαίνεται ότι διασφαλίστηκε στην συνάντηση των δύο ΥΠΕΣ τώρα.

- Η διασφάλιση των συνόρων Τουρκίας-Ιράν, η μεταξύ τους πληροφόρηση και η αποφυγή εισόδου κύματος μεταναστών από το Αφγανιστάν στην Τουρκία επίσης φαίνεται ότι επιτεύχθηκε μεταξύ των 2 χωρών, μετά από αυτήν τη συνάντηση.

Τέλος ο αντιαμερικανισμός και αντισημιτισμός ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο ΥΠΕΣ, οπότε για μια ακόμη φορά πιστοποιείται ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τη Δύση, οριστικά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ