Κύπρος

Η Τουρκία «απειλεί» τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου-Επίκεινται εξελίξεις στην περιοχή σύντομα

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, αφού η Τουρκία διαταράσσει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή,

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, όπως αναφέρει το nationalpost.

Απευθυνόμενος κατά την τελετή έναρξης του 4ου Περιφερειακού Προγράμματος Στρατηγικής Ηγεσίας στη Λευκωσία ο Πετρίδης είπε ότι η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών συγκρούσεων και γεωστρατηγικών εξελίξεων λόγω της θέσης της ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

«Οι παράνομες και προκλητικές σεισμικές έρευνες της Τουρκίας και οι δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι παράνομες δραστηριότητες της ίδια  χώρας  στην Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, δεν συμμορφώνονται με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής με άγνωστες συνέπειες. Η Ανατολική Μεσόγειος έχει πρωταρχική σημασία για την περιφερειακή ασφάλεια με ευρύτερη σημασία για το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Πετρίδης είπε ότι η Κύπρος διατηρεί μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης με όλες τις γειτονικές χώρες, εκτός από την Τουρκία για τους γνωστούς λόγους.

«Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μετατραπεί σε ζώνη σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας εάν όλα τα μέρη αναγνωρίσουν ότι το κοινό μας συμφέρον είναι να συνεργαστούμε, να δημιουργήσουμε συνθήκες που προάγουν τη θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια.

Θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο βασικό εταίρο σε αυτήν την προσπάθεια αντιμετώπισης κοινών απειλών και ασφάλειας και πιστεύουμε ότι έχει σημαντικό ρόλο να αναλάβει, ως χώρα με μακρόχρονη παράδοση και επιρροή στη διεθνή σκηνή, αλλά και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Κύπριος ΥΠΑΜ.

Το σεμινάριο οργανώθηκε από την Ακαδημία Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και το Πανεπιστήμιο Cranfield. Αποτελεί μία από τις διάφορες δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αναμφίβολα, οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας», κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τούρκος αντιναύαρχος Cihat Yaycı είπε ότι με τη συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας Λιβύης-Τουρκίας που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019, η Άγκυρα αύξησε  μεν την οικονομική της κυριαρχία κατά ένα τέταρτο, ωστόσο δεν μπόρεσε να λειτουργήσει σε αυτόν τον θαλάσσιο τομέα.

Ο  Yaycı κατέληξε στα λεγόμενά του ως εξής:

«Περιμένουμε καλά νέα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τα καλά νέα δεν έρχονται από τον αέρα. Αυτά τα πλοία θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες και ασκήσεις. Το βλέπω λάθος: Ο Κόλπος της Αττάλειας είναι η περιοχή όπου η ΕΕ και η Ελλάδα βλέπουν ως τουρκική.  Λένε, «αυτή είναι δική σου, οι υπόλοιπες δικές μας».

Ουσιαστικά με τα λόγια του ο Yaycı, υπερασπίζεται το δημιούργημα του την “Γαλάζια Πατρίδα”, ενώ παράλληλα επιτίθεται στον Ερντογάν ότι έχει υπαναχωρήσει στο θέμα με τις πράξεις του, δείχνοντας αδυναμία με αυτές προς την Ελλάδα και ΕΕ και για αυτό θα πρέπει να βγάλει τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη από τα λιμάνια που σαπίζουν και κοστίζουν, στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Turkish Petroleum θα πρέπει να ξεκινήσει  θαλάσσιες γεωτρήσεις σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ