Μέση Ανατολή

ΥΠΕΞ Ισραήλ: "Θα επιτεθούμε στο Ιράν για να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα"

Νέα πολύ επικίνδυνη τροπή παίρνουν τα πράγματα στη Μ. Ανατολή και συγκεκριμένα στη διαμάχη και "στον ιδιότυπο πόλεμο" μεταξύ Ισραήλ-Ιράν, μετά την τελευταία δήλωση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ

Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε αυτή την εβδομάδα ρηματικά  και χωρίς αστερίσκους και παραπομπές, ότι "το Ισραήλ θα ενεργήσει  εναντίον του Ιράν αν ο κόσμος δεν το πράξει"

Ο Yair Lapid δήλωσε ότι εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα ξεκινήσει αγώνα εξοπλισμών, και ότι το Ισραήλ "διατηρεί το δικαίωμα" να ενεργήσει εναντίον του Ιράν για να το σταματήσει από την απόκτηση πυρηνικών όπλων εάν ο υπόλοιπος κόσμος δεν λάβει μέτρα.

«Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική ικανότητα, ανεξάρτητα από το τίμημα. Εάν ο κόσμος δεν το κάνει, το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει », δήλωσε ο Λαπίντ στη Μόσχα κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η παραπάνω επίσημη δήλωση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, είναι εξόχως σημαντική και άκρως ανησυχητική ταυτόχρονα, αφού ουσιαστικά προϊδεάζει εχθρούς και φίλους του Ισραήλ, ότι η χώρα του  θα ενεργήσει ακόμη και μόνη της  στρατιωτικά σε βάρος του Ιράν προκειμένου  αυτό να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Το Ισραήλ ισχυρίζεται  ότι το Ιράν αγωνίζεται  συνεχώς να αναπτύξει πυρηνική βόμβα. Η τρέχουσα πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν περιλαμβάνει εμπλουτισμό ουρανίου στο 60 %, το υψηλότερο επίπεδο που έχει επιχειρήσει ποτέ το Ιράν.

Εντούτοις η παραπάνω ποσόστοση εμπλουτισμού του ουρανίου  εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από το 90% που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικής βόμβας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί από το Ιράν για στις "καλυμμένες¨" επιθέσεις  στο πυρηνικό του πρόγραμμα 

Όπως και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ο Lapid δεν αναφέρεται καθόλου στο γεγονός ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα και ισχυρίζεται ότι εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνική βόμβα,  αυτό θα «οδηγήσει σε έναν αγώνα πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή».

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις θέτουν το μυστικό πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ κάπου μεταξύ 90 και 300 κεφαλών.

Σε πρόσφατη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Naftali Bennett, ο Πρόεδρος Μπάιντεν φέρεται να συνέχισε την παράδοση των ΗΠΑ να συμφωνούν να μην πιέσουν το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης, την οποία υπέγραψε το Ιράν.

Ο Λαπίντ και ο Λαβρόφ  στην πρόσφατη συνάντησή τους ,συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, μια χώρα που το Ισραήλ βομβαρδίζει τακτικά. Το Ισραήλ διεξάγει τις αεροπορικές επιδρομές του στη Συρία στο πλαίσιο του πολέμου του εναντίον του Ιράν, αλλά συχνά θύματα των επιθέσεών του είναι συριακά στρατεύματα και μέλη των σιιτικών πολιτοφυλακών του Ιράκ.

Επειδή η Δαμασκός είναι σύμμαχος της Μόσχας, η Ρωσία φέρεται να προσπαθεί να περιορίσει  τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία.

Συμφωνία ΗΠΑ-Ισραήλ για τα πυρηνικά όπλα

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ανανέωσαν μια συμφωνία δεκαετιών για το μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ισραήλ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον πρίν λίγες ημέρες.

Πιστεύεται ότι το Ισραήλ παρήγαγε για πρώτη φορά πυρηνικά όπλα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και οι τρέχουσες εκτιμήσεις τοποθετούν το οπλοστάσιο του Ισραήλ κάπου μεταξύ 90 και 300 κεφαλών.

Κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ, από τότε που ο Νίξον συμφώνησε να μην πιέσει το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης (ΝΡΤ), προβαίνει σε ανανέωση της εν λόγω συμφωνίας με το Ισραήλ

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ συμφωνεί να μην δηλώσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο και λειτουργεί το πρόγραμμα κρυφά.

Η ασάφεια επιτρέπει στις ΗΠΑ να δώσουν βοήθεια στο Ισραήλ, αφού σύμφωνα με τους νόμους περί εξωτερικής βοήθειας, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παράσχουν βοήθεια σε κράτη με πυρηνικά όπλα που αρνούνται να υπογράψουν το NPT.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ

Το Ισραήλ ήταν είναι και θα είναι ο βασικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή και ίσως ο βασικότερος παγκοσμίως.

Υπάρχει στις ΗΠΑ διακομματική συναίνεση αναφορικά με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλειά του.

Το Εβραϊκό λόμπυ είναι πανίσχυρο και έχει τεράστια πρόσβαση στα κέντρα λήψεως αποφάσεων στην Ουάσιγκτον

Σημείο τριβής αποτελούν ωστόσο δύο θέματα:

Το πρώτο και βασικότερο είναι η διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του Ιράν. 

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ επιθυμούν να επανέλθουν στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015, από το οποίο τις έβγαλε εκτός ο τέως Πρόεδρος Τράμπ, ενώ το Ισραήλ βάζει στο τραπέζι ακόμη και τη χρήση στρατιωτικών ενεργειών σε βάρος του Ιράν

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Ιράν να το χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία προκειμένου να ανεβάσει τα επίπεδα εμπλουτισμού του ουρανίου, κατά παράβαση του χαμηλού ορίου που όριζε η συμφωνία.

Έτσι το Ιράν έχει προχωρήσει σε ποσοστό 60% εμπλουτισμού του ουρανίου του, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για χρήση του για ειρηνικούς σκοπούς και λιγότερο από το 90% το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου (ατομικής βόμβας)

Το Ισραήλ  διατείνεται ότι το Ιράν βρίσκεται μόλις 2 μήνες από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενώ πρόσφατα είχαμε επισκέψεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, καθώς και άλλων ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων της Ισραηλινής κυβέρνησης και στρατιωτικής ηγεσίας

Μετά από τις συναντήσεις αυτές ο Μπάϊντεν έστειλε έμμεση προειδοποίηση στο Ιράν λέγοντας ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Ο ακήρυκτος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Μεταξύ Ισραήλ και Ιράν υπάρχει τα τελευταία χρόνια ένας ακήρυχτος πόλεμος, με δολοφονίες πυρηνικών επιστημόνων του Ιράν, κυβερνοεπιθέσεις με στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δολιοφθορές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν με πρόκληση περίεργων πυρκαγιών και εκρήξεων και εσχάτως δολιοφθορές σε πλοία που μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία.

Για όλα τα παραπάνω το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ ότι κρύβεται πίσω από αυτές.

Ωστόσο σημειώθηκαν δολιοφθορές σε εμπορικά πλοία Ισραηλινών συμφερόντων, ακόμη και επίθεση με drone  κατά τάνκερ ισραηλινών συμφερόντων με αποτέλεσμα τον θάνατο 2 μελών του πληρώματος, για τις οποίες το Ισραήλ θεωρεί ότι το Ιράν κρύβεται πίσω από αυτές.

Η πρόσφατη στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, κατέληξε μεν σε νίκη του Ισραήλ, ωστόσο προβλημάτισε με την εξέλιξη της, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που πύραυλοι και βλήματα προερχόμενα από τη Λωρίδα της Γάζας διαπέρασαν τον ισραηλινό αντιαεροπορικό θόλο πλήττοντας  ισραηλινές πόλεις και χωριά.

Το παραπάνω γεγονός ανέδειξε ότι ακόμη και μια ενοποιημένη και πολυεπίπεδη αντιαεροπορική άμυνα, όπως αυτή του Ισραήλ, έχει σημείο κορεσμού το οποίο θα επέλθει από την ταυτόχρονη εκτόξευση πολλών πυραύλων και πυρομαχικών του εχθρού. Αποτέλεσμα κάποια από αυτά δεν θα αναχαιτιστούν λόγω κορεσμού του αντιαεροπορικού συστήματος και θα πλήξουν τους φίλιους  στόχους

Συνεπώς τίθεται εν αμφιβόλω κατά πόσο μπορεί να αναχαιτίσει πλήρως η Ισραηλινή αεράμυνα εχθρικούς πυραύλους και βλήματα προερχόμενα ταυτόχρονα από τη Λωρίδα της Γάζας, τη Χεσμπολαχ στο νότιο Λίβανο, τις Ιρανικές δυνάμεις των φρουρών της επανάστασης IRGC που βρίσκονται στη Συρία και  τέλος από το ίδιο το Ιράν, του οποίου σημειωτέον το πυραυλικό δυναμικό του είναι πολύ μεγάλο.

Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που προβληματίζει τις ΗΠΑ πρωτίστως και δευτερευόντως το Ισραήλ, για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση πολέμου Ιράν-Ισραήλ, θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης για τη Μ. Ανατολή και ο  πρόσφατος πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ θα μοιάζει σαν παιγνιδάκι για παιδιά.

Το δεύτερο σημείο τριβής ΗΠΑ-Ισραήλ είναι ότι οι ΗΠΑ υιοθετούν την άποψη της αποδοχής από το Ισραήλ του κράτους των Παλαιστινίων, πράγμα το οποίο αντικρούουν οι Ισραηλινοί, κυρίως λόγω της Ιερουσαλήμ.

Η θέση της Ελλάδας

Την Ελλάδα τη συμφέρει να είναι άριστες οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, αφού και οι δύο είναι σύμμαχες χώρες με την Ελλάδα,  αλλά να  μην γίνει πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν .

Ο λόγος είναι ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτή αντίδραση στην περιοχή με αποτέλεσμα ακόμη και την  στρατιωτική εμπλοκή-επεισόδιο της Τουρκίας  σε βάρος της Ελλάδας, αφού είναι γνωστό ότι «ο λύκος στην αντάρα χαίρεται». 

Στην προκειμένη περίπτωση το κέντρο βάρους των ΗΠΑ θα έχει πέσει στην ενίσχυση του Ισραήλ και όχι στα  ελληνοτουρκικά.

Εκτός των άλλων η πάντα καιροσκόπος Τουρκία μπορεί να εμπλακεί παίρνοντας θέση ανάλογα με την εξέλιξη των  στρατιωτικών επιχειρήσεων. Είτε υπέρ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, επουλώνοντας με τη στάση της τις κακές της σχέσεις με ΗΠΑ και Ισραήλ, πράγμα κακό για την Ελλάδα, είτε παίρνοντας στάση υπέρ του Ιράν γέρνοντας την πλάστιγγα κατά του Ισραήλ, πράγμα επίσης κακό για την Ελλάδα, αφού θα ηττηθεί ένας βασικός της σύμμαχος στην περιοχή, με αποτέλεσμα να αδυνατίσει και η Ελλάδα στη ΝΑ Μεσόγειο.

 


 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...