Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

''Πυρετός'' πολεμικών προετοιμασιών του Ισραήλ με στόχο το Ιράν - Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή

Το θερμόμετρο των σχέσεων Ισραήλ-Ιράν ανεβαίνει επικίνδυνα, όπως αναφερθήκαμε εκτενώς σε πρόσφατο άρθρο μας , με τους Ισραηλινούς να διατείνονται ότι το Ιράν σε δύο μήνες θα έχει αποκτήσει πυρηνική βόμβα.

Μετά από αυτό όλα τα ενδεχόμενα , ακόμη και αυτό της στρατιωτικής επίθεσης  του Ισραήλ κατά του Ιράν είναι στο τραπέζι.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο Αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων( IDF),  Στρατηγός Κοχάβι δήλωσε :" Το Ισραήλ επιταχύνει τα επιχειρησιακά σχέδια για την ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράν, λόγω της προόδου του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας".

"Ο πρόσφατα εγκεκριμένος προϋπολογισμός προορίζεται για αυτό", δήλωσε ο Kohavi καθώς το Ισραήλ κάνει συντονισμένη προσπάθεια να ωθήσει την Ουάσινγκτον να πιέσει την Τεχεράνη.

Ο Κοχάβι ανέφερε τα παραπάνω καθώς ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ προσγειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα πλαίσια επίσκεψης του στη χώρα και επικείμενης συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Ο Μπένετ αναμένεται κατά την πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο για να ωθήσει τον Μπάιντεν να σκληρύνει την προσέγγισή του στο Ιράν και να σταματήσει τις προσπάθειες για την αναβίωση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης του 2015 (JCPOA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όταν αρχίσαμε να σχεδιάζουμε την επίσκεψη, η επιστροφή στη συμφωνία φαινόταν βέβαιη», είπε ο Bennett πριν από την αναχώρησή του την Τρίτη. «Από τότε, ο χρόνος πέρασε, ο πρόεδρος στο Ιράν άλλαξε και τα πράγματα φαίνονται πολύ λιγότερο σίγουρα. Κατά την άποψή μας, μπορεί να μην υπάρχει επιστροφή στη συμφωνία».

Χωρίς διπλωματικές επιλογές που ενδέχεται να ωθήσουν την Τεχεράνη να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο στρατός του Ισραήλ πιστεύει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία πρέπει να γνωρίζει ότι εάν συνεχίσει το πρόγραμμά της, θα αντιμετωπίσει αυστηρότερες κυρώσεις και μια πραγματική στρατιωτική επιλογή  είναι πιθανή προκειμένου να το σταματήσει.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός των 58 δισεκατομμυρίων ΝΑΚ που ορίστηκε για τους IDF το επόμενο έτος αναμένεται να επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να επικεντρωθεί στις απειλές που θέτει το Ιράν σε ολόκληρη την περιοχή

Το Ισραήλ θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως το Νο 1 μέλημά του και παρόλο που το Ιράν αρνείται συνεχώς ότι επιθυμεί την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί καθώς η Δύση επιδιώκει να συνεχίσει τις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο Κοχάβι κατέστησε σαφές ότι θεωρεί το JCPOA ως επικίνδυνο, λέγοντας δημόσια ότι έχει καθοδηγήσει το IDF να ετοιμάσει νέα επιχειρησιακά σχέδια για να χτυπήσει το Ιράν για να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα εάν είναι απαραίτητο.

Ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός του Ισραήλ επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, συναντήθηκε με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Lloyd Austin, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, του προέδρου του κοινού αρχηγού του επιτελείου στρατηγού Mark Milley,  του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης Kenneth McKenzie, και  του επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ Στρατηγού Richard Clark.

Αν και η Ουάσινγκτον συνεχίζει το διπλωματικό δρόμο, ελπίζοντας να ωθήσει την Τεχεράνη να υπογράψει μια νέα συμφωνία, οι Αμερικανοί έχουν πλήρη επίγνωση των ανησυχιών του Τελ Αβίβ για μια μελλοντική συμφωνία.

Πιστεύεται ότι το Ιράν συνεχίζει να αναπτύσσει τις δυνατότητες παραγωγής πυρηνικού οπλοστασίου καθώς και βαλλιστικών πυραύλων ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Στο πλαίσιο του JCPOA απαγορευόταν  η Tεχεράνη να μεταφέρει όπλα σε τρίτες χώρες. Εν τούτοις το Ιράν, το οποίο διαθέτει πάνω από 1.000 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, θεωρείται ότι συνεχίζει το λαθρεμπόριο όπλων σε χώρες και μη κρατικούς παράγοντες, όπως η Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ιράν διαθέτει διάφορα είδη πυραύλων που θα μπορούσαν να φτάσουν στο ισραηλινό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του Khorramshahr 2 με εμβέλεια έως 2.000 χιλιόμετρα (1.243 μίλια) και του Shahab-3.

Οι IDF παραδέχτηκαν ότι η συμβατική πυραυλική απειλή του Ιράν αποτελεί μείζονα ανησυχία για το Ισραήλ. Παρά την πολυεπίπεδη αεροπορική άμυνα, μπορεί να μην μπορεί να αντιμετωπίσει μπαράζ πυραύλων που θα εκτοξεύονται από το Ιράν και τους συμμάχους του, όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο ή οι σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ.

Η Ισλαμική Δημοκρατία συνέχισε επίσης να εδραιώνεται σε ομάδες πληρεξούσιων της, όπως η Χεζμπολάχ σε όλη τη Μέση Ανατολή για να επιτεθούν στο Ισραήλ και τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ως εκ τούτου, "οι IDF εργάζονται συστηματικά και με διάφορους τρόπους για να μειώσουν την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο Kohavi.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον περασμένο χρόνο, σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων «πολέμου μεταξύ των πολέμων» που διεξήγαγε το Ισραήλ, καθώς και πολλών στόχων που χτυπήθηκαν, με τις περισσότερες αεροπορικές επιδρομές να στοχεύουν την εδραίωση του Ιράν και το λαθρεμπόριο όπλων στη Συρία, ακόμη και στη θάλασσα.

Εκτιμάται ότι οι φερόμενες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον ιρανικών πλοίων έχουν αποστερήσει οπλικά συστήματα και πυρομαχικά  μεταξύ 1,2 και 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε τρομοκρατικές ομάδες στη Μέση Ανατολή.

Εκτός από αυτές τις επιθέσεις, υπήρξαν πολλές μυστικές δραστηριότητες για τις οποίες κατηγορείται το Ισραήλ εντός του Ιράν, όπως η δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του, Mohsen Fakhrizadeh, τον Νοέμβριο.

Το Ισραήλ κατηγορείται επίσης για δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν στοχοποιήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων τριών που στόχευαν στο χώρο εμπλουτισμού ουρανίου Natanz.

Οι IDF γνωρίζουν ότι η διεθνής κοινότητα δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο με το Ιράν, καθώς κάθε χώρα ασχολείται με τα δικά της εσωτερικά ζητήματα, όπως η συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού.

Ωστόσο  ο ισραηλινός στρατός έχει όλες τις επιλογές στο τραπέζι για την προστασία των πολιτών του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...