Ελληνοτουρκικά

Έτσι “χτίζονται” ισχυρές αμυντικές συμμαχίες - Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ με Αίγυπτο και...Σ.Αραβία - Στρατηγική περικύκλωση της Άγκυρας

Ενώ «βράζει» η Ανατολική Μεσόγειος με την απίστευτα προκλητική στάση της Τουρκίας, ο Αιγύπτιος υπουργός ενέργειας έριξε “βόμβα” σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο και Ελλάδα, η οποία θα μετατρέψει την Αίγυπτο σε περιφερειακό κέντρο ανταλλαγής ενέργειας με ευρωπαϊκές, αραβικές και αφρικανικές χώρες, μιλώντας για μεταφορά ενέργειας μέχρι το Ριάντ.

Την ίδια στιγμή έχουμε την Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ να ελλιμενίζετai σε αιγυπτιακή ναυτική βάση προκαλώντας οργή και ανησυχία στην Άγκυρα.  

Αυτό δήλωσε ο Mohamed Shaker, υπουργός ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της Αιγύπτου.

“Η Αίγυπτος πέτυχε πρόσφατα να παράγει ηλεκτρική ενέργεια στη Λιβύη μέσω υφιστάμενων έργων και σχεδιάζει μια ενδεχόμενη σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας με την Ευρώπη”, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός ηλεκτρικής ενέργειας Μοχάμεντ Σάκερ.

Ο Αιγύπτιος υπουργός αποκάλυψε ότι το υπουργείο του μελετά την  συμμετοχή της χώρας του στο  τεράστιο έργο που θα συνδέσει την Αίγυπτο με την Κύπρο, την Κρήτη και τελικά την Ελλάδα μέσω υποβρυχίων  καλωδίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σέικερ που είπε ότι το σημείο σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Αίγυπτο πρόκειται να είναι στη Δυτική Διαμιέτα, τόνισε ότι "Όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο, το Κάιρο θα είναι ένας κεντρικός κόμβος για ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ τριών ηπείρων καθώς η Αίγυπτος είναι ήδη ηλεκτρικά συνδεδεμένη τόσο με την Ιορδανία όσο και με τη Λιβύη".

Ο Σάκερ είπε ότι συνεχίζεται η εργασία για τη βελτίωση των γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Αιγύπτου, Ιορδανίας, Σουδάν και Λιβύης.

"Η σύνδεση της Αιγύπτου με την Ιορδανία θα έχει ισχύ 450 μεγαβάτ και η σύνδεση της με τη Λιβύη ανέρχεται στα 200 μεγαβάτ.Στα σκαριά επίσης έχουμε ένα ακόμη μεγάλο έργο που θα αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση  με τη Σαουδική Αραβία σε ώρες αιχμής κατανάλωσης όλη την ημέρα.

Το έργο, αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα επιτρέψει στην Αίγυπτο να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε περιόδους πλεονασμάτων και να  εισάγει κατά τη διάρκεια ελλείψεων", ανέφερε ο ίδιος .

Ο Shaker είπε ότι η Αίγυπτος συμμετέχει ενεργά σε έργα περιφερειακού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά με γειτονικές χώρες και ότι το Κάιρο υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ανάπτυξης και Συνεργασίας για την Ενέργεια (GEIDCO) σε διάφορους τομείς, κυρίως ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Οι αμυντικές συμμαχίες χωρών λοιπόν αφορούν κυρίως οικονομικά κοινά συμφέροντα τα οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν αφορούν μόνο κέρδη, αλλά κυρίως ενεργειακή επιβίωση χωρών, όπως η Αίγυπτος αλλά και η Σ.Αραβία, η οποία ευρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Αθήνα για περαιτέρω σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων, με την παρουσία πιθανόν εκ νέου Σαουδαραβικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων στην Α.Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι μάχες στην Γάζα, ο αγωγός East Med, και το παιχνίδι της Άγκυρας με σχέδιο κοινής ΑΟΖ με Συρία, Παλαιστίνη, και Λιβύη είναι πολύ πιθανό να βάλει “φωτιά” στην περιοχή μας, προκαλώντας στην συνέχεια αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Σύντομα θα έχουμε και πάλι αεροναυτική άσκηση Ελλάδος-Αιγύπτου και Κύπρου στην “καυτή” περιοχή μας, ως «απάντηση» στα «οθωμανιλίκια» των Τούρκων, οι οποίοι ενεργοποιούνται μέσω μελών της συγκεκριμένης οργάνωσης στην Αίγυπτο, με σκοπό να εκδιώξουν κάποια στιγμή τον πρόεδρο Αλ Σίσι από την εξουσία και να ανεβάσουν τους «αδελφούς μουσουλμάνους».

Πρόκειται για κομμάτι του τρομερού σχεδίου της Άγκυρας για την αναβίωση της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας όταν η Αίγυπτος ήταν μέρος αυτής, όπως γνωρίζουμε  από την ιστορία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...