Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ρώσοι: ''Απέτυχε το σχέδιο Ερντογάν για την Παλαιστίνη''

“Η Τουρκία μπορεί να στείλει τον στρατό της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως μέρος μιας διεθνούς δύναμης διατήρησης της ειρήνης, αλλά το αντίστοιχο αίτημα δεν έχει ακόμη παραληφθεί από το κοινοβούλιο”, είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Τουρκικού Κοινοβουλίου Αχμέτ Μπεράτ Τσόνκαρ.

Η Τουρκία μέσω ενός "ειρηνευτικού σχεδίου" του Ερντογάν, ήθελε να πατήσει “πόδι” στην περιοχή, αλλά τα όνειρα της “πνίγηκαν” οριστικά.

Ρώσος ειδικός δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι το Ισραήλ, δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ να δέχονταν μια ειρηνευτική δύναμη με Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή, διότι τότε θα αποκτούσαν ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία τα παλαιστινιακά εδάφη και η Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Konstantin Truevtsev, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε ότι :

“Η συμφωνία του αιώνα έχει δύο μέρη, το πρώτο αφορά την  «εξομάλυνση» των σχέσεων του Ισραήλ με κάποιες αραβικές χώρες, κάτι που θεωρείται ως «θετικό» και το άλλο μέρος έχει να κάνει με την έγκριση της Ουάσιγκτον για προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στερώντας όμως από τους Παλαιστινίους την ευκαιρία να ανακηρύξουν πρωτεύουσα τους την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εν τω μεταξύ, απολαμβάνοντας τη στήριξη των ΗΠΑ, το Ισραήλ συνεχίζει τη σταδιακή «κεκαλυμμένη κατοχή» της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης.

Φέτος, το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού συνέπεσε με την “Ημέρα της Ιερουσαλήμ” για τους Εβραίους και ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στο ίδιο μέρος, προκαλώντας ένταση.

“Όλες όμως όλες αυτές οι θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις, συνέπεσαν με το γεγονός ότι το Ισραήλ άρχισε να εκδιώκει Παλαιστίνιους από την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά μεταξύ ακραίων Παλαιστινίων, κυρίως νέων, και της ισραηλινής αστυνομίας και του στρατού», είπε ο Ρώσος ειδικός.

Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, απάντησε με μια "άνευ προηγουμένου “ένταση" εκτόξευσης πυραύλων μεσαίας εμβέλειας, η δράση των οποίων προκάλεσε "έκπληξη στο Ισραήλ".

"Μια άλλη «έκπληξη» για το Ισραήλ ήταν η αλλαγή της στάσης των Παλαιστινίων, που κατοικούσαν στα εδάφη του Ισραήλ. Αυτοί οι Παλαιστίνιοι, που αυτοαποκαλούνταν «Ισραηλινοί Άραβες», μιλούν εβραϊκά, εργάζονται στο Ισραήλ, και θεωρούνταν «προδότες» από τους συμπατριώτες τους από τα κατεχόμενα εδάφη.

Αυτοί όμως οι Παλαιστίνιοι έχουν πλέον ριζοσπαστικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμο, και για αυτό επιτέθηκαν σε ισραηλινές οικίες, (ενώ) οι Εβραίοι χτύπησαν παλαιστινιακά σπίτια. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Ευτυχώς που υπήρξαν Εβραίοι που έσωσαν Παλαιστινίους, και Παλαιστίνιοι που έσωσαν Εβραίους από πογκρόμ. Πρόκειται για πολλούς ως μια νέα στροφή στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση", συνέχισε ο Ρώσος ειδικός.

“Η οργάνωση όμως και η αποστολή ειρηνευτικής αποστολής (κύρια επιδίωξη της Τουρκίας) δεν ήταν σε θέση να ξεμπλοκάρει την κατάσταση, επειδή τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι συμπεριφέρονται απρόβλεπτα και δεν υπάρχει περίπτωση συμφωνίας.

Εάν ξεκινούσε οτιδήποτε, παρόλο που η περιοχή είναι περικυκλωμένη από τον ισραηλινό στρατό, οι πύραυλοι δεν θα σταματούσαν να εκτοξεύονται παντού. Επίσης το Ισραήλ δεν θα επέτρεπε ποτέ την είσοδο ειρηνευτικών δυνάμεων  (με Τούρκους στην σύνθεση τους) στην επικράτειά του, επειδή τότε θα θεωρούνταν ότι η περιοχή των Παλαιστινίων θα ήταν ένα αυτόνομο κράτος και αυτό θα σήμαινε ισραηλινή εθνική ταπείνωση", είπε Ο ίδιος.

Οι εντάσεις παραμένουν μεγάλες στη γειτονιά Sheikh Jarrah της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τις αρχές Μαΐου όταν ένα ισραηλινό δικαστήριο διέταξε την έξωση Παλαιστινίων.

Οι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν  στις ισραηλινές αρχές σε αλληλεγγύη προς τους κατοίκους του Σεΐχ Τζαράχ, ενώ  οι  ισραηλινές δυνάμεις ανταπέδωσαν δυναμικά. Η άμεση κλιμάκωση οδήγησε σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίες έως τώρα, έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 243 Παλαιστίνιους νεκρούς και περισσότερους από 1.700 τραυματίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ