Μέση Ανατολή

Παρακαλάει τους Άραβες η Τουρκία: ''Ελάτε να τα βρούμε!''

Η πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κουβέιτ δήλωσε ότι η χώρα της είναι ανοιχτή σε όλους τους τύπους συνεργασίας με το Κουβέιτ, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών και της μεταφοράς τεχνολογίας στον αμυντικό τομέα. Η Ayse Hilal Sayan Koytak έκανε τα σχόλιά της σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Al-Rai του Κουβέιτ

Η πρεσβευτής Koytak ανέφερε ότι μια τέτοια συνεργασία μεταξύ δύο χωρών είχε επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά αναμένει ότι θα επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα ξανά. Η Τουρκία, εξήγησε, βλέπει την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Κουβέιτ σαν να πρόκειται για τη δική της ασφάλεια.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόγλου συναντήθηκε με τον πρεσβευτή του Κουβέιτ στην Άγκυρα, Ghassan Al-Zawawi. Οι δύο εξέτασαν τρόπους ανάπτυξης σχέσεων και ενεργοποίησης παλαιότερων συμφωνιών.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κουβέιτ έχουν αναπτυχθεί στρατηγικά σε κάθε επίπεδο. Ο διμερής όγκος συναλλαγών διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και εκτιμάται στα 542 εκατομμύρια δολάρια.

Εκτίμηση

Το Ισραήλ με προτροπή και υποστήριξη των ΗΠΑ έχει αναπτύξει για πρώτη φορά στην ιστορίας του διπλωματικές σχέσεις με  Αραβικές χώρες του κόλπου, όπως τα ΗΑΕ, το Ομάν, το Μπαχρέϊν, ενώ κινείται και προς την κατεύθυνση της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης με τα ΗΑΕ το Ισραήλ ανέπτυξε και σχέσεις αμυντικής συνεργασίας, κάτι το οποίο θα προσπαθήσει να πετύχει και με τις άλλες χώρες της Αραβικής χερσονήσου.

Ο Αραβικός σύνδεσμος πρόσφατα στα συμπεράσματα συνόδου του κατακεραύνωσε την Τουρκία, αναφορικά με την επεκτατική επιθετική της πολιτική περιθωριοποιώντας την, ενώ φάνηκαν τα πρώτα σημεία ανάκαμψης των σχέσεων των Αραβικών κρατών με το Κατάρ, με τη βοήθεια και αρωγή του Κουβέϊτ.

Η Τουρκία στήριζε όλο αυτό το χρονικό διάστημα το Κατάρ, στο οποίο έχει δημιουργήσει μεγάλη στρατιωτική βάση και από την πλευρά του το Κατάρ στήριζε και στηρίζει την τουρκική οικονομία, αλλά και τις στρατιωτικές εξορμήσεις του Ερντογάν σε Συρία, Λιβύη, Β.Ιράκ και Ναγκόρνο Καραμπάχ εμμέσως, παρέχοντας τα αναγκαία χρήματα για τις μισθοδοσίες των μισθοφόρων που η Τουρκία στρατολόγησε και χρησιμοποίησε σε αυτές.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η προσπάθεια της Τουρκίας μέσω της πολεμικής της βιομηχανίας να "δέσει" μετά το Κατάρ και το Κουβέϊτ στο άρμα των συμμάχων του στον Αραβικό κόσμο, προκειμένου να μην παραγκωνισθεί εντελώς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ